Κόσμος
Σάββατο, 29 Αυγούστου 2009 14:53

Επιμένει για τους ειρηνικούς σκοπούς του πυρ. του προγράμματος το Ιράν

Το Ιράν υποστήριξε σήμερα πως η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε με τη χθεσινή της έκθεση πως το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι ειρηνικό και δεσμεύτηκε να αντισταθεί στις πολιτικές πιέσεις να το αλλάξει.

Το Ιράν υποστήριξε σήμερα πως η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε με τη χθεσινή της έκθεση http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/28/1707779.htm πως το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι ειρηνικό και δεσμεύτηκε να αντισταθεί στις πολιτικές πιέσεις να το αλλάξει.

Σημειώνεται ότι η IAEA ανέφερε πως το Ιράν έχει επιβραδύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου και έχει ανταποκριθεί σε ορισμένα αιτήματα για διαφάνεια, ωστόσο σημείωσε πως οι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η Τεχεράνη έχει κάνει έρευνα για το πώς θα κατασκευάσει ατομική βόμβα, φαίνονται αξιόπιστοι.

Η έκθεση της IAEA θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες που θα έχουν στις 2 Σεπτεμβρίου οι έξι μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αυστηρότερων κυρώσεων του ΟΗΕ εις βάρος του Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου, ο οποίος αποσκοπεί, σύμφωνα με τη Δύση, στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

«Η έκθεση ανέφερε με έμφαση... ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν είναι ειρηνικές», δήλωσε ο απεσταλμένος του Ιράν στην IAEA, Αλί Ασγκάρ Σολτανιέχ, στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.