Κόσμος
Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009 14:46

Ιαπωνία: Iστορική νίκη της αντιπολίτευσης

Συντριπτική επικράτηση του κεντρώου Δημοκρατικού Κόμματος επί του κυβερνώντος φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος έδειξαν τα ιαπωνικά exit poll. Κυβέρνηση συνασπισμού θέλει ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Γιούκο Χατογιάμα. Εργασίες εκλογής νέου ηγέτη στου Φιλελεύθερους.

Συντριπτική επικράτηση του κεντρώου Δημοκρατικού Κόμματος επί του κυβερνώντος φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος «βλέπουν» τα ιαπωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα exit poll οι Δημοκρατικοί εξασφαλίζουν τουλάχιστον 298 έδρες, επί συνόλου 480, στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (PLD-δεξιά) του πρωθυπουργού Τάρο ¶σο συγκεντρώνει 84-131 έδρες.

Τα αποτελέσματα των exit poll δείχνουν ότι οι Ιάπωνες ψηφοφόροι θέλησαν να απομακρύνουν από την εξουσία το εδώ και δεκαετίες κυρίαρχο συντηρητικό κόμμα, ζητώντας από την αντιπολίτευση να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την μεγαλύτερη ύφεση μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), οδεύει προς ιστορική ήττα στις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος. Αρχίζουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου ηγέτη, δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία αξιωματούχος του κόμματος, καθώς ο Τάρο Ασο έκανε γνωστή την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

Την ίδια στιγμή ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Γιούκιο Χατογιάμα ξεκίνησε συνομιλίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Δήλωσε μάλιστα πως δήλωσε πως επιθυμεί να συμπεριλάβει μικρότερα κόμματα σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

«Αν συσταθεί μία κυβέρνηση από το Δημοκρατικό Κόμμα, επιθυμώ να σχηματίσω συνασπισμό με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Λαϊκό Νέο Κόμμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο λαό για την υποστήριξή του», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters