Η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης άρχισε για το νέο ηγέτη της Ιαπωνίας Γιούκιο Χατογιάμα, μετά τη σαρωτική νίκη που πέτυχε το Δημοκρατικό Κόμμα (DPJ) στις χθεσινές γενικές εκλογές, που έβαλαν τέλος σε μισό αιώνα σχεδόν αδιάλειπτης εξουσίας από το συντηρητικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP).
Η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης άρχισε για το νέο ηγέτη της Ιαπωνίας Γιούκιο Χατογιάμα, μετά τη σαρωτική νίκη που πέτυχε το Δημοκρατικό Κόμμα (DPJ) στις χθεσινές γενικές εκλογές, που έβαλαν τέλος σε μισό αιώνα σχεδόν αδιάλειπτης εξουσίας από το συντηρητικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης, οι Δημοκρατικοί κερδίζουν 308 στις 480 έδρες στην Κάτω Βουλή, έναντι 119 των Φιλελεύθερων, αποτέλεσμα που αποτελεί απόλυτη ανατροπή των προηγούμενων αναλογιών. Τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα. Το πρακτορείο Kyodo τοποθετεί τη συμμετοχή στο 69%, από 67,5% το 2005.
Ο Χατογιάμα, εύπορος γόνος οικογένειας βιομηχάνων και πολιτικών, αναμένεται ανακοινώσει το προσωρινό του υπουργικό συμβούλιο εντός της ημέρας, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ανακοινώσει τη σύνθεση της ομάδας του μέχρι την επίσημη εκλογή του στην πρωθυπουργία από το κοινοβούλιο, σε περίπου δύο εβδομάδες.
«Μας πήρε πολύ καιρό, αλλά επιτέλους φτάσαμε στη γραμμή εκκίνησης», δήλωσε ο Χατογιάμα. «Αυτός δεν είναι σε καμία περίπτωση ο προορισμός μας. Επιτέλους μπορούμε να κινήσουμε την πολιτική, να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος πολιτικής που θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες του λαού».
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τάρο ¶σο παραδέχτηκε την ήττα του και ανακοίνωσε ότι παραιτείται από αρχηγός του LDP.
«Τιμώρησαν τους Φιλελεύθερους οι ψηφοφόροι»
Οι Iάπωνες ψηφοφόροι έγραψαν μια νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας ψηφίζοντας μαζικά υπέρ της αντιπολίτευσης, μια κίνηση που σημαίνει περισσότερο απόρριψη των Συντηρητικών παρά ειλικρινή αποδοχή του Δημοκρατικού Κόμματος, εκτιμά σήμερα ο ιαπωνικός Τύπος.
«Η βούληση του λαού προκάλεσε ένα παλιρροϊκό κύμα υπέρ του DPJ), γράφει η Asahi Shimbun στο κύριο άρθρο της. «Αυτό όμως δείχνει και την εμπιστοσύνη του προς μια κυβέρνηση των Δημοκρατικών; Η απάντηση είναι μάλλον όχι».
Οι ψηφοφόροι είναι «γεμάτοι ελπίδα, αλλά και ανησυχία», σχετικά με τη νέα κυβέρνηση, προσθέτει η εφημερίδα.
Η Tokyo Shimbun δεν πιστεύει πως η σαρωτική νίκη του DPJ σημαίνει «αναγνώριση της ικανότητάς του να ηγηθεί της κυβέρνησης».
Η συντηρητική Sankei Shimbun θεωρεί πως «οι ψηφοφόροι ήθελαν περισσότερο να τιμωρήσουν το LDP και όχι να εγκρίνουν το πρόγραμμα του DPJ».
Η Yomiuri Shimbun, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ιαπωνίας, τονίζει πως ο λαός ανησυχεί για την απειρία του κεντρώου κόμματος.
«Πέτυχαν με το σύνθημα της αλλαγής εξουσίας. Τώρα που το όνειρο πραγματοποιήθηκε, αυτό που είναι σημαντικό είναι να δούμε πως θα κυβερνήσουν στην πραγματικότητα», υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Η αγγλόφωνη Japan Times υπενθυμίζει πως «το PDJ παίρνει τα ηνία της κυβέρνησης κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες».
«Ο δρόμος είναι γεμάτος εμπόδια. Απέναντι στην πρόκληση ο Χατογιάμα πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει αποφασιστικότητα και όραμα», επισημαίνει η εφημερίδα.
Για την εφημερίδα Nikkan Sports, η χθεσινή ημέρα σηματοδοτεί «το θάνατο του PLD».
Η Yomiuri είναι λιγότερο κατηγορηματική. «Το κόμμα πρέπει να ανανεωθεί και να ανοικοδομηθεί σχεδόν από το μηδέν, αν θέλει να είναι ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας», επισημαίνει.
Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ