Κόσμος
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2009 16:16

Λύση για την Opel μέχρι τις εκλογές θέλει η Μέρκελ

Την ελπίδα εξεύρεσης λύσης για τη διάσωση της Opel πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία εξέφρασε σήμερα η ¶γκελα Μέρκελ.

Την ελπίδα εξεύρεσης λύσης για τη διάσωση της Opel πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία εξέφρασε σήμερα η ¶γκελα Μέρκελ.

«Ελπίζω ότι μια λύση θα έχει βρεθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό της Βαυαρίας.

Η καγκελάριος, η οποία είναι υποψήφια για τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε ότι οι οικονομικές εγγυήσεις που έχει προσφέρει η κυβέρνησή της για τη διάσωση της Opel «επαρκούν και για την επομένη των εκλογών». Ωστόσο θα ήταν καλό να υπάρξει μια απόφαση πριν από τις εκλογές, σημείωσε.

Η καγκελάριος έπαψε να δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση με ποσό ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μιας εξαγοράς της Opel --η οποία απασχολεί περίπου 25.000 ανθρώπους στη Γερμανία-- και της βρετανικής Vauxhall από την καναδική εταιρεία ανταλλακτικών Magna.

Το Βερολίνο έχει ήδη χορηγήσει πίστωση 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Σημειώνεται ότι η αμερικανική General Motors, μητρική της Opel, ανέκαμψε οικονομικά χάρη στην υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία την ελέγχει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%. Ο όμιλος του Ντιτρόιτ μπορεί ακόμη και να επιλέξει να κρατήσει την Opel υπό τη διαχείρισή του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο