Πολιτική
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009 16:20

Κριτική Γ. Παπαστάμκου στην Ε.Ε. για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου

Έντονη κριτική έναντι της Κομισιόν άσκησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Γεώργιος Παπαστάμκος, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, για την πίεση που ασκεί στα κράτη μέλη να χαλαρώσουν τις πολιτικές τους σχετικά με τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓTO).

Έντονη κριτική έναντι της Κομισιόν άσκησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Γεώργιος Παπαστάμκος, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, για την πίεση που ασκεί στα κράτη μέλη να χαλαρώσουν τις πολιτικές τους σχετικά με τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓTO).

Ειδικότερα, η Επιτροπή έχει εισηγηθεί την άρση της απαγόρευσης καλλιέργειας του γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου ΜΟΝ810 που διατηρούν η Ελλάδα και η Γαλλία. Το Συμβούλιο Υπουργών θα αποφανθεί επί της εν λόγω πρότασης, κατόπιν και της αδυναμίας της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων να εξασφαλίσει ενισχυμένη πλειοψηφία είτε υπέρ είτε κατά της πρότασης.

Υπογραμμίζεται ότι το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος έχει ήδη απορρίψει με ενισχυμένη πλειοψηφία (22 κράτη μέλη που εκπροσωπούν 282 ψήφους από τις 345) την αντίστοιχη πρόταση της Επιτροπής για άρση της απαγόρευσης εκ μέρους της Αυστρίας και της Ουγγαρίας.

Η Επιτροπή, στην απάντησή της, αναφέρει ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τους ΓΤΟ, τα κράτη μέλη μπορούν να περιορίζουν ή να απαγορεύουν προσωρινά τη χρήση ή την πώληση εγκεκριμένου σε επίπεδο ΕΕ ΓΤΟ, υπό τον όρο ότι αυτό αιτιολογείται με την επίκληση νέων ή πρόσθετων επιστημονικών στοιχείων, από τα οποία προκύπτουν κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου ή για το περιβάλλον.

Προκειμένου να αξιολογήσει τις αιτιολογίες που υποβλήθηκαν από την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία, η Επιτροπή ζήτησε επιστημονική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ). Βάσει των γνωμοδοτήσεων που εξέδωσε η ΕΑΑΤ, όπου δεν εντοπίζονται νέα δεδομένα ή στοιχεία βάσει των οποίων θα μπορούσαν να μεταβληθούν οι εκτιμήσεις κινδύνου που διενεργήθηκαν στο παρελθόν για τον αραβόσιτο MON810, η Επιτροπή υπέβαλε τις προτάσεις της για άρση της απαγόρευσης.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι «θα εξετάσει ενδελεχώς τους λόγους που υπαγόρευσαν στο Συμβούλιο να απορρίψει τις προτάσεις της για ανάκληση των μέτρων διασφάλισης εκ μέρους της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και θα μελετήσει τις επόμενες ενέργειές της, σύμφωνα με τις θεσμικές υποχρεώσεις της».

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα του κ. Παπαστάμκου για τη δημιουργία ζωνών ελευθέρων από ΓΤΟ, η Επιτροπή επισημαίνει τη δυνατότητα που παρέχουν οι ισχύουσες διαδικασίες έγκρισης να λαμβάνονται ειδικά, κατά περίπτωση, διαχειριστικά ή περιοριστικά μέτρα, βάσει επιστημονικών στοιχείων, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία της βιοποικιλότητας σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Διευκρινίζει, ακόμη, ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν ζώνες χωρίς ΓΤΟ, μόνον εφόσον συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι γεωργοί.