Η απόφαση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ελήφθη με αίσθημα ευθύνης και με έναν μοναδικό γνώμονα, το εθνικό συμφέρον, ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ήταν μία απόφαση δική σας κ. πρωθυπουργέ», απήντησε ο κ. Παπούλιας, εκτιμώντας ότι η απόφαση κατατείνει προς το συμφέρον του τόπου.
Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Η απόφαση αυτή (για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες) ελήφθη με αίσθημα ευθύνης και με έναν μοναδικό γνώμονα, το εθνικό συμφέρον, ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ήταν μία απόφαση δική σας κ. πρωθυπουργέ, αρκέστηκε να πει ο Κάρολος Παπούλιας, εκτιμώντας ότι η απόφαση αυτή κατατείνει προς το συμφέρον του τόπου.
Σε λίγη ώρα αναμένεται η δήλωση του κ. Καραμανλή στο Μαξίμου για τις εκλογές και την ημερομηνία διεξαγωγής τους.
«Κανένας να μην λιποψυχήσει»
Προηγουμενως ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή.
Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του τόνισε ότι η χώρα διανύει μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, η οποία είναι καθοριστική για το μέλλον. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις της κρίσης σε όλο τον κόσμο και είπε ότι οι συνέπειες στη χώρα μας ήταν ηπιότερες, αλλά όπως επεσήμανε, θα ήταν πολύ πιο έντονες αν η κυβέρνηση δεν έκανε τα βήματα προόδου στην οικονομία τα τελευταία χρόνια. Κατηγόρησε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι παρέδωσε το 2004 το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ και την ανεργία πάνω από 11%.
«Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν αν η κρίση μας έβρισκε με τις συνθήκες του 2004», παρατήρησε και υπενθύμισε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ενίσχυση επαγγελματικών κλάδων καθώς επίσης και τα μέτρα θωράκισης των δανειοληπτών.
Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για παθογένειες και διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας, που δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους και τόνισε ότι είναι η ώρα να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Ούτε εύκολα, ούτε ευχάριστα είναι τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν, σημείωσε, αλλά μόνο αυτά -υπογράμμισε- μπορούν να βγάλουν τον τόπο από τα προβλήματα.
Όπως είπε, σε αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια που ακολουθούν πρέπει να πετύχουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και να απαντήσουμε σε τρεις προκλήσεις:
- Πρώτον, στον δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών, κάτι που ξεκίνησε η κυβέρνηση αλλά, όπως παραδέχθηκε δεν αρκεί
- Δεύτερον, στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, την οποία χαρακτήρισε βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά: «Όταν μιλάω για πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής το εννοώ», τόνισε, σημειώνοντας ότι έγιναν προσπάθειες από την κυβέρνηση, αλλά θα έπρεπε να είχαν καλύτερα αποτελέσματα
- Τρίτον, στις διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος του ήταν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να εφαρμοστούν οι πολιτικές της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της θητείας της μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011. Κάναμε σημαντικά βήματα, πήραμε δύσκολες αποφάσεις, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ:
«Πού βρίσκουν την άνεση οι κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορούν εμάς γιατί δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα που δημιούργησαν αυτοί;»
Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις από τα συνδικάτα, όπως στο θέμα του Ασφαλιστικού όπου επί δύο μήνες υπήρχε μεγάλη κοινωνική αναταραχή, καθώς επίσης και στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση με τις καταλήψεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το τελευταίο διάστημα η πορεία της κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά δύσκολη, διότι απαιτούσε κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον, το οποίο δεν υπήρχε εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός του οποίου αποφάσισε να μην ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια για πρόεδρο της Δημοκρατίας, να προκαλέσει εκλογές και να τον ψηφίσει μετά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε αυτή τη συμπεριφορά ακραία και ανεύθυνη απέναντι στο θεσμό του Προέδρου της δημοκρατίας, την οικονομία και τον τόπο.
Ο πρωθυπουργός συνέδεσε επίσης τη στάση του ΠΑΣΟΚ με τη στάση ορισμένων συνδικάτων, τα οποία όπως είπε, ξεκίνησαν το τελευταίο διάστημα να θέτουν μεγάλες διεκδικήσεις, ενώ την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ υπόσχονταν στους πάντες τα πάντα.
Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για δημιουργία κλίματος κοινωνικής έντασης και αυτό -τόνισε- ήταν ό,τι χειρότερο για την πορεία της χώρας.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι πριν από μερικούς μήνες ζήτησε συναίνεση από τους πολιτικούς αρχηγούς και εισέπραξε άρνηση. Ότ,ι γίνεται δηλαδή, στις άλλες χώρες, εδώ το μπλοκάρει η αντιπολίτευση, παρατήρησε, επισημαίνοντας ότι αντίθετα η κυβέρνηση οφείλει να αποφασίζει με γνώμονα το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον και χαρακτήρισε την απόφασή του για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, «απόφαση ευθύνης που ελήφθη με γνώμονα το εθνικό συμφέρον».
Θα ήταν αδιανόητο -είπε- να αφήσει τη χώρα να σέρνεται για ένα εξάμηνο μέσα σε ένα προεκλογικό κλίμα και συμπλήρωσε: «Δεν θα παραπλανήσουμε, δεν θα υποσχεθούμε πράγματα ανεφάρμοστα, θα πούμε αλήθειες στους Έλληνες, δεν θα εξωραΐσουμε την εικόνα».
Οι πολίτες, τόνισε ο κ. Καραμανλής, έχουν δύο επιλογές. Η πρώτη οδηγεί σε έξοδο από την κρίση και η δεύτερη αγνοεί την πραγματικότητα και είναι αδιέξοδη. Οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα και σε εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα. Έχω εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των Ελλήνων και στην πατρίδα, κατέληξε.
Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της χωρίς ανάπαυλα, ανέφερε απευθυνόμενος στους υπουργούς και προειδοποίησε ότι η μάχη θα είναι δύσκολη, αλλά όπως διαβεβαίωσε, «θα είμαστε πάλι στο τιμόνι της χώρας».
Ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε αυτοκριτική, λέγοντας ότι θα έπρεπε να γίνουν σε κάποιες περιπτώσεις πιο βαθιές τομές και να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. Δεν παριστάνουμε τους αλάνθαστους, ούτε είμαστε, σημείωσε ο κ. Καραμανλής. Αυτό, είπε, το αφήνουμε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο άφησε τεράστιο έλλειμμα και δεν έκανε καμιά αυτοκριτική.
Τέλος, κάλεσε τους υπουργούς να απευθυνθούν στον κόσμο με ειλικρίνεια, επισημαίνοντας πως «έχουμε μια δύσκολη μάχη και πρέπει να τα δώσουμε όλα».
«Λάθη και αβασάνιστες τοποθετήσεις, δεν συγχωρούνται. Θα δώσουμε το αγώνα με ενιαίο λόγο και ψυχωμένα. Κανένας να μην λιποψυχήσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα είναι και μέλη της επιτροπής εκλογικού αγώνα.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία θα αποδειχθεί και πάλι η αξιόπιστη και σοβαρή δύναμη, που θα κυβερνήσει τον τόπο».
Για «καθαρή και γαλάζια νίκη» της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές έκανε λόγο από την πλευρά του ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Πάνος Καμμένος.
«Η χώρα δεν μπορούσε να μπει σε μια παρατεταμένη, ζημιογόνα, μακρά προεκλογική περίοδο, δεν έπρεπε να σέρνεται την ώρα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλα κρίσιμα οικονομικά ζητήματα», δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης και πρόσθεσε: «Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα».