Κόσμος
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2009 12:40

¶γκυρα: Επί τάπητος η κατανομή των υδάτων του Τίγρη και του Ευφράτη

Στην ¶γκυρα συναντώνται σήμερα οι επιφορτισμένοι με τον φάκελο των Υδάτινων Πόρων υπουργοί της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράκ, για να συζητήσουν το θέμα της κατανομής των υδάτων του Τίγρη και του Ευφράτη.

Στην ¶γκυρα συναντώνται σήμερα οι επιφορτισμένοι με τον φάκελο των Υδάτινων Πόρων υπουργοί της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράκ, για να συζητήσουν το θέμα της κατανομής των υδάτων του Τίγρη και του Ευφράτη.

Η Αγκυρα έχει δηλώσει ότι δεν είναι σε θέση να αυξήσει την τροφοδοσία των γειτόνων της σε νερό εξαιτίας των δικών της αναγκών.

Ο Ευφράτης πηγάζει από την Τουρκία και διαρρέει τη Συρία και το Ιράκ σε μήκος 2.800 χιλιομέτρων.

Εδώ και χρόνια η Βαγδάτη και, κυρίως, η Δαμασκός ζητούν μια πιο δίκαιη κατανομή των υδάτινων πόρων, κατηγορώντας την Αγκυρα ότι περιορίζει τη ροή, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εξαιτίας του γιγάντιου αρδευτικού προγράμματος GAP και της κατασκευής φραγμάτων επί του Τίγρη και του Ευφράτη για την ανάπτυξη της νοτιο-ανατολικής Ανατολίας.

Συμφωνία προβλέπει ότι η Τουρκία δέχεται να επιτρέψει τη ροή σε ετήσιο μέσο όρο 500 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο από τα ύδατα του Ευφράτη και του Τίγρη.

«Η Τουρκία επιτρέπει σήμερα κατά μέσο όρο τη ροή λίγο περισσότερου από τα προβλεπόμενα. Αναγνωρίζουμε ότι το Ιράκ και η Συρία έχουν ανάγκη από νερό... αλλά δεν είμαστε ούτε εμείς πλούσιοι σε νερό. Εκ του γεγονότος αυτού, δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε κατά πολύ αυτή τη ροή, η οποία είναι πολύ ικανοποιητική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ, πριν από την έναρξη της συνάντησης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας Βεϊζέλ Ερόγλου, ο Σύρος υπουργός Υδρευσης Ναντέρ Μπούνι και ο Ιρακινός υπουργός Υδάτινων Πόρων Λατίφ Ρασίντ, θα συζητήσουν το θέμα της εποχικής επιτήρησης του διαθέσιμου για τη Συρία και το Ιράκ νερού του Ευφράτη και για την ξηρασία, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ερόγλου.

Οι τρεις πλευρές θα συζητήσουν επίσης παρουσία εμπειρογνωμόνων των τριών χωρών την εγκατάσταση επί των δύο ποταμών κοινών σταθμών υδραυλικής ανύψωσης.

Ο Σύρος υπουργός είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι τρεις χώρες θα συζητήσουν την Αγκυρα το θέμα της ξηρασίας που πλήττει την περιοχή και τις ανάγκες της Συρίας και του Ιράκ σε υδάτινους πόρους.

Τον Ιούλιο, το Ιράκ, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ξηρασίας, είχε ζητήσει επείγουσα συνάντηση μεταξύ των τριών χωρών, μετά τη μείωση κατά το ήμισυ της ροής του Ευφράτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων