Κόσμος
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2009 21:28

Απαισιοδοξία και στασιμότητα

Eνας χρόνος συμπληρώνεται από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Oταν συναντήθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού, επικρατούσε ένα κλίμα αισιοδοξίας. Την αισιοδοξία αυτή συμμεριζόταν τότε και ο ειδικός απεσταλμένος του γγ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ: "Θέλω να πω ότι έχω εντυπωσιαστεί από την βούληση των δυο ηγετών, τη δυνατή προσωπική τους σχέση και το χιούμορ τους. Είναι μια σαφής ένδειξη των προθέσεών τους να επιτύχουν μια λύση".

Εναν χρόνο μετά και έπειτα από δεκάδες συναντήσεις, το κλίμα είναι μάλλον υποτονικό. Οι δύο πλευρές εμφανίζονται πλέον ιδιαίτερα επιφυλακτικές και οι πολίτες απογοητευμένοι: "Είμαι υπέρ του να ζούμε σε δύο ξεχωριστά κράτη", λέει ένας Τουρκοκύπριος. "Το προτιμώ. Θυμάμαι πολύ καλά την εποχή πριν το 1974 και γι' αυτό δεν πιστεύω στη συμβίωση".

Τι λένε οι Ελληνοκύπριοι; "Διαπιστώνουμε ότι οι συνομιλίες δεν πάνε καλά. Το χειρότερο είναι ότι Χριστόφιας και Ταλάτ μιλάνε για ασήμαντα θέματα. Όταν δεν τολμάς να βάλεις στο τραπέζι τα βασικά ζητήματα, τότε δεν μπορείς να ελπίζεις σε λύση".

"Πιστεύω ότι δεν θα κάνουν τίποτα", λέει μια Ελληνοκύπρια. "Και αυτό γιατί όταν οι Τούρκοι καταλαμβάνουν κάτι δεν το δίνουν πίσω. Δεν είμαι αισιόδοξη και δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει λύση".

Αρκετοί φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την απαισιοδοξία. Η ελπίδα ωστόσο υπάρχει πάντα, όπως λέει άλλος Ελληνοκύπριος: "Στο μυαλό μου δεν υπάρχει, υπάρχει όμως στην καρδιά μου".

DEUTSCHE WELLE