Πολιτική
Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2009 16:55

Γ. Παπανδρέου: Νέα πορεία με το ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι της χώρας

«Στις 4 του Οκτώβρη θα ανοίξει μια καινούργια σελίδα για τον τόπο με αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι», τόνισε ο Γ.Παπανδρέου από την Αρχαία Ολυμπία.

Στις εκλογές θα συγκρουστούν δύο ριζικά διαφορετικές πολιτικές και διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για την πολιτική και το μέλλον της χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στην Αρχαία Ολυμπία.

«Είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση που βρίσκομαι και πάλι στην Ολυμπία, σΆ αυτό τον τόπο της εκεχειρίας και της ειρήνης, που όμως δοκιμάστηκε σκληρά από τις πυρκαγιές, πριν από δύο χρόνια», ανέφερε στην αρχήτης ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως η Ολυμπία, αλλά και ολόκληρη η Ηλεία και τόσες άλλες πυρόπληκτες περιοχές, γνώρισαν την απόλυτη εγκατάλειψη από την Πολιτεία, από την κυβέρνηση, παρά τις καταστροφές και τις υποσχέσεις.

Στο σημείο αυτό ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ -και προσωπική του δέσμευση- για ένα ολοκληρωμένο και πρότυπο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή. Το σχέδιο αυτό που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, τόνισε, ισχύει στο ακέραιο και θα αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την 4η Οκτωβρίου.

«Μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα αυτό το όραμα που έχετε, το να είναι συνειδητή επιλογή να είσαι αγρότης. Όχι μια κληρονομιά καταδίκης, αλλά μια περήφανη, συνειδητή επιλογή διότι θα έχει προοπτική, θα έχει αναγνώριση, θα αισθάνεται κανείς ότι δουλεύει και υποστηρίζεται επαγγελματικά από την πολιτεία», σημείωσε εξάλλου ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στους νέους αγρότες και πρόσθεσε:

«Το να είσαι αγρότης ήταν κληρονομιά, σήμερα, όλο και περισσότερο το αγροτικό επάγγελμα είναι στάση ζωής, συνάμα, είναι και επιλογή. Μια επιλογή που γίνεται όλο και πιο δύσκολη, όλο και πιο επώδυνη, στο ασφυκτικό αναπτυξιακό και πολιτικό περιβάλλον που έχουμε σήμερα στη χώρα μας.

Μιλώντας με πολλούς αγρότες και ιδιαίτερα με εσάς, έχω νιώσει και εγώ το συναίσθημα, που φαίνεται να σας διακατέχει όλους. Ότι οι αγρότες αισθάνονται ότι βάλλονται από παντού. Και σας διαβεβαιώνω ότι σας καταλαβαίνω. Σας λέω καθαρά ότι έχετε δίκιο».

«Στις εκλογές αυτές -υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- δεν θα κριθεί απλώς ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσει τη χώρα αύριο. Θα συγκρουστούν δύο διαφορετικές πολιτικές και αντιλήψεις για την πολιτική και για το μέλλον της χώρας».

«Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπούμε την αντίληψη, που λέει ότι οι κρίσεις δεν δημιουργούν μόνο προβλήματα, αλλά αναδεικνύουν και βαθύτερες παθήσεις και δίνουν και ευκαιρίες για μια νέα πορεία. Ευκαιρίες, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να βρούμε νέους δρόμους ανάπτυξης, νέους δρόμους ευημερίας για όλους.

Αντίληψή μας είναι ότι για να ανακάμψουμε, δεν πρέπει, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο προηγούμενο, κοινωνικά αδιέξοδο, μοντέλο ανάπτυξης, αλλά να οδηγήσουμε τη χώρα και την κοινωνία μας σε νέους δρόμους. Με σχέδιο, με στόχους, με βάση πάντα τις αξίες μας.

Το σχέδιό μας για την Ελλάδα τού αύριο, όλο το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, βασίζεται ακριβώς πάνω σΆ αυτή την προοδευτική αντίληψη, σΆ αυτή την αισιόδοξη, αν θέλετε, και παράλληλα μοναδική επιλογή που έχουμε. Είναι η πρότασή μας για την πράσινη ανάπτυξη. Είναι σήμερα και όραμα, αλλά και η μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση. Λύση, για να βγει η χώρα από το αναπτυξιακό αδιέξοδο και τη δραματική κρίση στην οποία βυθίζεται», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τηνκυβέρνηση ότι ήταν απούσα από την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών: «Έκλεισε στους κερδοσκόπους το μάτι, φυγομάχησε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σαν να μην έφτανε ότι εγκαταλείφθηκε ο αγροτικός κόσμος, η ίδια η κυβέρνηση φάνηκε, όχι μόνο να αρνείται κάθε συμπαράσταση προς τον αγρότη, αλλά και να τους αντιμάχεται σε κάθε ευκαιρία».

«Είναι αδιανόητο -παρατήρησε- να καρπώνονται την αξία της δουλειάς και του μόχθου του παραγωγού, οι μεσάζοντες, τα καρτέλ και όσοι στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην αγορά αγροτικών προϊόντων, εις βάρος και των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών. Είναι αδιανόητο να βλέπουμε το εθνικό προϊόν, όπως λέγεται το ελαιόλαδο, να φεύγει χύμα στην Ιταλία ή στην Ισπανία και, την υπεραξία, να την καρπούται κάποιος μεγαλέμπορος ή κάποιος μεταποιητής εκτός συνόρων. ΓιΆ αυτό, είμαστε αποφασισμένοι ναι στηρίξουμε τον παραγωγό, να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να παταχθούν κάθε είδους καρτέλ, που λειτουργούν είτε στο χώρο της προμήθειας, των αγροτικών εφοδίων, είτε στο χώρο της εμπορία των αγροτικών προϊόντων». «Θεσμικό πλαίσιο βέβαια υπάρχει. Αυτό που λείπει είναι η βούληση για την εφαρμογή του», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η άνθηση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής εξαρτάται από τη στρατηγική που θα επιλέξουμε», «και εμείς -είπε- απαντάμε σε αυτό, δίνοντας έμφαση στην τοπική παραγωγή, στην κλίμακα παραγωγής την οποία έχουμε στη χώρα μας - που σήμερα είναι μικρή - και βεβαίως στη διατροφική στροφή στη μεσογειακή δίαιτα».

Ο κ. Παπανδρέου στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της μεσογειακής διατροφής, που όπως είπε, μπορεί να δώσει στη χώρα μας σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα διεθνώς, ανακοινώνοντας πιλοτικό πρόγραμμα παροχής και προμήθειας πιστοποιημένων προϊόντων μεσογειακής διατροφής για τα παιδιά και τους νέους στα σχολεία της χώρας, ξεκινώντας από τα Νηπιαγωγεία.

«Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τα μοντέλα μαζικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε και υποστήριξε πως πρέπει να αναδειχθεί η διαφορετικότητα μέσα απΆ τη μικρή κλίμακα παραγωγής στα αγροτικά προϊόντα, η οποία από πρόβλημα πρέπει να μετατραπεί στο μεγαλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Όπως είπε, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την υψηλή ποιότητα και την πιστοποίηση της καταγωγής των προϊόντων από μια περιοχή με προστιθέμενη αξία. «Απαραίτητη προϋπόθεση για να το πετύχουμε αυτό, συμπλήρωσε, είναι να επεκτείνουμε τα πιστοποιημένα πρότυπα για ονομασίες προέλευσης, για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που πληρούν αυξημένα κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας, για τα βιολογικά προϊόντα και για μεθόδους παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον».

Η ελληνική ταυτότητα στα προϊόντα θα ενισχυθεί με την τοπική ταυτότητα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, για το λόγο αυτό, θα ενισχυθούν τα «Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας» με πιστοποιημένα πρότυπα και με ειδική σήμανση για τα προϊόντα, αλλά και τις υπηρεσίες των κατά τόπους περιοχών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλησε για ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας και του συγκεντρωτισμού που ταλαιπωρεί σήμερα τον αγροτικό τομέα. «Ιδιαίτερα για τον αγροτικό τομέα», σημείωσε, «θα προχωρήσουμε στη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, και άρα και του κόστους, σε χρόνο και χρήμα, των μελετών για την ένταξη των νέων αγροτών στα προγράμματα».

Καταλήγοντας ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα διαπραγματευτεί σκληρά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «όχι στα λόγια, όπως είχε υποσχεθεί παλαιότερα ο πρωθυπουργός και ποτέ δεν έκανε αυτή τη διαπραγμάτευση. Γιατί εμείς ξέρουμε από διαπραγματεύσεις, και ξέρουμε ότι θα δοθούν σκληρές μάχες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το μέλλον των αγροτικών επιδοτήσεων, για την ενίσχυση των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής».

Αυτονόητο καθήκον του κράτους απέναντι στους αγρότερς είναι να δώσει τα απαραίτητα εφόδια και τις γνώσεις που χρειάζονται, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και δεσμεύθυκε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα δώσει στον αγρότη όλα τα εργαλεία που χρειάζεται. Το κράτος -τόνισε- δεν είναι ο δυνάστης, δεν είναι το φέουδο κάποιων, αλλά είναι ο υπηρέτης, που στέκεται δίπλα στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του πολίτη και του αγρότη. Και ιδιαίτερα του νέου αγρότη, που έχει και όραμα και όρεξη.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε αναφορά και στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Έχω μεγάλη πίστη έχω σε σας και είμαι σίγουρος ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που σας δέχτηκε, τον ξέρω καλά, ξέρω και την αγάπη του για την ύπαιθρο στην Ήπειρο, είμαι σίγουρος ότι και αυτός έχει μεγάλη πίστη σΆ εσάς» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στους νέους αγρότες και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Σήμερα, σας καλώ να συμβάλουμε όλοι στη μεγάλη εθνική προσπάθεια, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα μέλλον ανάπτυξης και δικαιοσύνης. Στις 4 του Οκτώβρη, ο λαός θα πάρει τη μεγάλη και κρίσιμη απόφαση. Θα ανοίξει μια καινούργια σελίδα, θα αρχίσει μια νέα πορεία στον τόπο, με αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι».