Πολιτική
Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2009 12:56

Κ. Καραμανλής: Δεν παραιτούμαι

Oσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των ιδεών μου, ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ακούστε όλες τις ερωτήσεις αναλυτικά.

«Δεν παραιτούμαι» υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, απαντώντας στα σενάρια διαδοχής στη ΝΔ σε περίπτωση εκλογικής ήττας, ενώ απέκλεισε το ενδεχομενο συνεργασίας με το ΛΑ.Ο.Σ. ή το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν παραιτούμαι. Oσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των ιδεών μου, ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα παραμείνει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

Για τον αποκλεισμό όσων ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα

Ερωτηθείς εξάλλου, για το ενδεχόμενο αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ βουλευτών – στελεχών που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις σκανδάλων, ο κ. Καραμανλής απάντησε: «Τα κριτήρια είναι δεδομένα. Απεικονίζουν τη συνολική συμπεριφορά του κάθε στελέχους. Περιμένετε λίγες ημέρες». Ειδικά για το θέμα του Βατοπεδίου, επανέλαβε ότι έκανε λάθος υποτιμώντας το θέμα.

«Θεωρώ ότι είναι όπλο να έχει το θάρρος της δημόσιας αυτοκριτικής, αλλά ταυτόχρονα πιστεύω ότι η πολιτική που ακολουθήσαμε ήταν η σωστή πολιτική. Σε επίπεδο προσώπων κανένας δεν είναι αλάνθαστος», παραδέχθηκε. «Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το πόσο θα αποδώσουν τα πρόσωπα. Η εμπειρία στο αποδεικνύει», τόνισε.

Αναμφισβήτητα μια νέα κυβέρνηση θα εμπεριέχει και πολλά νέα πρόσωπα και δομικές αλλαγές, σημείωσε ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε άλλη ερώτηση και χαρακτήρισε προτεραιότητα το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου. «Βεβαίως -είπε- μετά από μία εκλογική νίκη η κυβέρνηση θα έχει καινούρια πρόσωπα. Θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε πρόσωπο εκτός του άμεσου χώρου της πολιτικής».

Για την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο. «Ξέρω ότι η μάχη κερδίζεται, ότι θα τα δώσω όλα όσο ποτέ μέχρι τώρα, γιατί ο τόπος έχει ανάγκη από μια ξεκάθαρη πολιτική και από την πολιτική βούληση να κάνεις τα δύσκολα».

Για το ενδεχόμενο συνεργασιών

Η κυβέρνηση πρέπει να έχει καθαρή στόχευση καθαρό πολιτικό λόγο και να αποφασίσει τον ανηφορικό δρόμο. Πιστεύω σε ισχυρές πλειοψηφίες, τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το θέμα των συνεργασιών. Δεν πιστεύω –πρόσθεσε- ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να βοηθήσουν σε τέτοιες περιστάσεις.

Ειδικά για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα την άποψη του. Το ΛΑΟΣ, είναι ένα κόμμα με ακραία φιλολογία, με τα άκρα δεν συνεργάζομαι, υπογράμμισε.

Με το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε, έχουμε πολύ μεγάλες πολιτικές διαφορές. «Το ΠΑΣΟΚ -υποστήριξε- δεν έχει αναγνωρίσει την κρίση. Δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Έχει υιοθετήσει ένα λόγο υποσχέσεων. Εμείς ξέρουμε την κρίση, ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και έχουμε την πολιτική βούληση να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις». «Το ΠΑΣΟΚ -συμπλήρωσε- έχει υιοθετήσει έναν λόγο υποσχέσεων όταν δεν δικαιολογείται από πουθενά αυτό».

Για την οικονομία

«Οφείλω στους πολίτες, που με τίμησαν δύο φορές με την εμπιστοσύνη τους, την απόλυτη αλήθεια. Αυτή την ώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις μιας μεγάλης κρίσης. Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός στην αρχή της αναφοράς του στο θέμα της οικονομίας.

«Ποτέ δεν έχω μιλήσει για τραγική κατάσταση της οικονομίας. Η ελληνική οικονομία βιώνει την κρίση ηπιότερα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν βρισκόμαστε σε τραγική κατάσταση, προέχει επιτέλους να δουν κατάματα τις χρόνιες παθογένειες που έχουμε», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Εχω πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμοστεί. Η χώρα μας βιώνει ηπιότερα την κρίση στην πραγματική οικονομία. Έχουμε να παλέψουμε συγκεκριμένα θέματα όπως τη δημοσιονομική ανισορροπία».

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας παράλληλα πως «όταν κηρύσσεις πόλεμο στη φοροδιαφυγή, δεν είναι οι εισοδηματικά ασθενέστεροι του πληθυσμού».

Η εισοδηματική πολιτική -ανέφερε- πρέπει να είναι σφιχτή αλλά θα υπάρχει μέριμνα για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Όπως επεσήμανε, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να αποτιμηθούν άμεσα, αλλά και άλλα που δεν μπορεί να αποτιμηθούν άμεσα, όπως π.χ. αυτά κατά της φοροδιαφυγής. Μια σωστή πολιτική για τη φοροδιαφυγή μπορεί να αποφέρει πολλά, σημείωσε. «Όλα αυτά τα μέτρα δουλεύουν και σωρευτικά δεν είναι μιας απόδοσης», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε δύο χρόνια «μπορούμε να φέρουμε μια δημοσιονομική ισορροπία».

«Δεν χάθηκε ο κόσμος αν ένα χρόνο ή και δύο το έλλειμμα ξέφυγε. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει συσσωρευτεί ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, πρέπει να μπούμε σε μια λογική σταδιακής μείωσης», συμπλήρωσε.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Ό,τι κι αν γίνει, θα ψηφίσουμε τον κ. Παπούλια. Αν προταθεί άλλο πρόσωπο θα το εξετάσουμε», δήλωσε για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας μικροκομματική τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα. «Αν υπάρξει πρόταση για άλλο πρόσωπο για την προεδρική εκλογή θα δούμε. Για τον Παπούλια συμφωνούμε, αν προταθεί άλλος, με το ζόρι να τον ψηφίσουμε;», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν θα συναινούσε σε μια πρόταση να καθιερωθεί 4ετής υποχρεωτική θητεία, ο κ. Καραμανλής απάντησε: «Πριν από τέσσερα χρόνια καταθέσαμε πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πίστευα ότι θα γινόταν να επιτευχθει συναίνεση. Διαψεύστηκα».

Για το Μ. Λιάπη

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη φορτισμένη δήλωση του κ. Μιχάλη Λιάπη με την οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέλθει στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Καραμανλής αρκέστηκε να πει ότι ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές.

Τέλος, ο Κώστας Καραμανλής είπε ναι στην τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι εκτός από το καθιερωμένο debate των πολιτικών αρχηγών, πρέπει να υπάρξει και ένα τηλεοπτικό τετ α τετ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να μπορεσει να κρίνει ο κόσμος.