Πολιτική
Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2009 18:09

Γ. Παπακωνσταντίνου: Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει τον Κ. Παπούλια

Την ξεκάθαρη στάση του ΠΑΣΟΚ να προτείνει τον Κάρολο Παπούλια ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε σήμερα γνωστή ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Την ξεκάθαρη στάση του ΠΑΣΟΚ να προτείνει τον Κάρολο Παπούλια ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε σήμερα γνωστή ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Η στάση η δική μας είναι ξεκάθαρη, λέμε ότι μετά τις εκλογές θα προτείνουμε τον Κάρολο Παπούλια ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ εξέλαβε τις αναφορές του πρωθυπουργού στον Κάρολο Παπούλια ως «εκβιασμό προς το Κίνημα για να επιλέξει υποψήφιο από τον χώρο της ΝΔ ή υπεκφυγή», απάντησε ότι «μας προβλημάτισε η στάση του κ. Καραμανλή».

Ερωτηθείς αν ο Γιώργος Α. Παπανδρέου «θα πει στην ΔΕΘ που θα βρει τα χρήματα», επεσήμανε πως «είναι σαφές ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα να μην έχουμε στάση πληρωμών του Δημοσίου. Δεν πιστεύω ότι πάμε εκεί. Νομίζω ότι με τις κατάλληλες κινήσεις η νέα κυβέρνηση μπορεί να αγοράσει εκείνο τον πολιτικό χρόνο που χρειάζεται και να αγοράσει τη δυνατότητα, αν θέλετε, από τις διεθνείς αγορές για να κάνει ακριβώς τις διορθωτικές κινήσεις άμεσα και σε βάθος χρόνου».

«Εμείς απολύτως καθαρά έχουμε πει τις προτεραιότητές μας, θα τις κωδικοποιήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο, έτσι ώστε να μην έχουν καμία ανησυχία οι Έλληνες πολίτες. Την επόμενη μέρα είναι διασφαλισμένες οι συντάξεις τους και οι μισθοί τους στο δημόσιο τομέα γιατί σ' αυτό έχει ευθύνη η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα είναι διασφαλισμένη η φερεγγυότητα της χώρας απέναντι στην ΕΕ και σε αυτούς που μας δανείζουν», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι να μη χρεοκοπήσει η χώρα», επανέλαβε ότι «δεν είμαστε εκεί, είμαστε σε πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση με μεγάλα ελλείμματα» και πρόσθεσε ότι «η αποτροπή μιας παρόμοιας χρεοκοπίας δεν περνά από μια πολιτική που παγώνει τους μισθούς».

«Μια τέτοια πολιτική βαθαίνει την κρίση. Μπορεί κανείς ταυτόχρονα να δώσει ένα "θετικό σοκ" στην οικονομία - γιατί δυστυχώς την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη βγαίνει από την ύφεση, εμείς μπαίνουμε, - και ταυτοχρόνως να κάνει εκείνες τις κινήσεις για να αρχίσει την εξυγίανση των οικονομικών δίνοντας και ένα πολύ καθαρό μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους μας και στις διεθνείς αγορές ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι κάτι το οποίο ξεχνάμε, αλλά πηγαίνει παράλληλα με τις πολιτικές για την ανάταξη της οικονομίας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, υπογράμμισε ότι ο κ. Καραμανλής «δεν μπορεί να πείσει κανένα, ενώ θα κριθεί με βάση μια πορεία πεντέμισι ετών».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρότεινε ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι «για να βγει κανείς από την κρίση δεν αρκούν "πέντε απλά μέτρα", αλλά απαιτείται σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας».

Για τις ευθύνες που επέρριψε ο κ. Καραμανλής στο ΠΑΣΟΚ για την αντιπολιτευτική του στάση, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ «ήταν από την αρχή έτοιμο να συμβάλλει σε μια σειρά ζητήματα, έχει καταθέσει 22 προτάσεις νόμου, ενώ με έναρξη την περσινή ΔΕΘ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε επίσης την εκτίμησή του ότι ο πρωθυπουργός απευθυνόταν πρωτίστως στο στενό κομματικό ακροατήριο της ΝΔ, «προσπαθώντας να διασφαλίσει την επόμενη μέρα γι' αυτόν» και τόνισε ότι «άλλα περίμεναν οι πολίτες από κάποιον που ζητά για τρίτη φορά εντολή».

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Αλέκου Παπαδόπουλου να μην είναι υποψήφιος βουλευτής δήλωσε ότι είναι μια «προσωπική απόφαση που μας λυπεί, καθώς ήταν σημαντικό στέλεχος που έχει προσφέρει πολλά», ενώ σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου - Κώστα Σημίτη δήλωσε ότι δεν έχει υπόψη του ότι θα γίνει ραντεβού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ