Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θεωρεί ότι η Τουρκία πρέπει να παραμερίσει το εμπόδιο που λέγεται Κύπρος, την κατοχή δηλαδή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να δώσει το χέρι της για μια λύση η οποία να είναι κοινά αποδεκτή από τις δυο κοινότητες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θεωρεί ότι η Τουρκία, εάν θέλει πράγματι να εκσυγχρονιστεί και να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία, πρέπει να παραμερίσει το εμπόδιο που λέγεται Κύπρος, την κατοχή δηλαδή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να δώσει το χέρι της για μια λύση η οποία να είναι κοινά αποδεκτή από τις δυο κοινότητες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας την Τρίτη το βράδυ στη Ρώμη, μετά το δείπνο εργασίας στο οποίο παρακάθισε με τον Ιταλό πρωθυπουργό στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο Palazzo Chigi.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι ολοκληρώνει πάρα πολύ ικανοποιημένος το επίσημο μέρος της επίσκεψής του στην Ιταλία μετά και τη συνάντησή του με τον Ιταλό Πρόεδρο Ναπολιτάνο και το δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι. Δεν είναι τυχαίο, σημείωσε, το γεγονός πως το δείπνο με τον κ. Μπερλουσκόνι διήρκεσε δυο ώρες. «Είναι γιατί αναπτύσσεται μια πολύ καλή σχέση φιλίας μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού της Ιταλίας κ. Μπερλουσκόνι», τόνισε.
«Μας έχει υποδεχθεί ως φίλους. Ασφαλώς κουβεντιάσαμε και γενικότερα ζητήματα όπως είναι η οικονομική κρίση και τα μέτρα που λαμβάνονται και στις δυο χώρες για την αντιμετώπισή της υπέρ του απλού ανθρώπου, όπως είναι και ζητήματα που αφορούν γενικότερα τη λειτουργικότητα της ΕΕ και βεβαίως καταλήξαμε στο Κυπριακό το οποίο πήρε περισσότερο χρόνο από όλα τα άλλα», ανέφερε.
Οπως έκανε γνωστό o Kύπριος Πρόεδρος, ο κ. Μπερλουσκόνι ενδιαφέρθηκε για την πορεία των συνομιλιών και του έδωσε τη δυνατότητα να κάμει μια εκτενή ανάλυση, να εκφράσει τη συγκρατημένη αισιοδοξία του και να εξηγήσει τί σημαίνει αυτό.
«Πήρε καθαρές θέσεις ο κ. Μπερλουσκόνι», υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας και συνέχισε λέγοντας: «Θεωρεί και αυτός ότι η Τουρκία εάν θέλει πράγματι να εκσυγχρονιστεί και να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία πρέπει να παραμερίσει το εμπόδιο που λέγεται Κύπρος, κατοχή δηλαδή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δώσει το χέρι της για μια λύση η οποία να είναι κοινά αποδεκτή από τις δυο κοινότητες».
«Εμείς -σημείωσε- θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τις θερμές και πολύ καλές σχέσεις του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι με τον κ. Ερντογάν και τον κ. Γκιουλ. Αυτό είναι και δική του υπόσχεση είναι και έκφραση ετοιμότητας από δικής του πλευράς. Από εκεί και πέρα θα κουβεντιάσουμε πολύ πιο συγκεκριμένα τί μπορεί, πώς μπορεί να βοηθήσει ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας».
Όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «εμείς θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τις θερμές και πολύ καλές σχέσεις του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι με τον κ. Ερντογάν και τον κ. Γκιουλ». «Αυτό είναι και δική του υπόσχεση είναι και έκφραση ετοιμότητας από δικής του πλευράς», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως ο κ. Μπερλουσκόνι θα συναντήσει σύντομα ηγέτες της Τουρκίας, όπως και ο Ιταλός Πρόεδρος, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο.
«Θα είμαστε σε επαφή και είμαι σίγουρος ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα κάμει ό,τι είναι δυνατό ούτως ώστε να βοηθήσει και την Κύπρο αλλά και την Τουρκία σε αυτή την περίπτωση. Διότι αν η Τουρκία όντως δώσει το χέρι της για λύση στο κυπριακό πρόβλημα είναι όπως λέμε και εμείς οι ίδιοι, για το δικό της συμφέρον στο τέλος της ημέρας», επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας.
Σε παρατήρηση πως και ο Ιταλός πρόεδρος, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, στις δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες τους αναφέρθηκε στο τί πρέπει να κάνει η Τουρκία και ερωτηθείς εάν συζήτησαν κάτι πιο συγκεκριμένο όσον αφορά και την αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο, ο κ. Χριστόφιας είπε πως τα πιο συγκεκριμένα δεν είναι του παρόντος και δεν είναι προς συζήτηση δημόσια. «Διότι άμα φθάσουμε στα πιο συγκεκριμένα και κάνουμε δημόσια συζήτηση νομίζω ότι από μόνοι μας σκοτώνουμε την προσπάθειά μας και δεν θα ήθελα ποτέ να γίνει αυτό», πρόσθεσε.
«Εχουμε συμφωνήσει ότι θα είμαστε σε συνεχή επαφή. Ο κ. Μπερλουσκόνι σύντομα θα δει ηγέτες της Τουρκίας όπως και ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο και μέσα από αυτή τη συνεχή επαφή θα ανασκοπήσουμε ξανά την κατάσταση», κατέληξε.
Στο μεταξύ σε ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση αναφέρεται πως «το δείπνο εργασίας διεξήχθη σε πολύ φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και η συζήτηση ανάμεσα στους δύο άνδρες κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως είναι οι διμερείς σχέσεις, το κυπριακό, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
»Στη συζήτηση επαναβεβαιώθηκε η κοινή θέληση για την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιταλίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Μπερλουσκόνι αποφάσισαν τη στενότερη συνεργασία και συντονισμό των δύο χωρών σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», καταλήγει η ανακοίνωση Τύπου.
Σήμερα ο πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί στην Περούτζια όπου θα ανακηρυχθεί από το Πανεπιστήμιο για τους ξένους της Περούτζια σε επίτιμο διδάκτορα συστημάτων επικοινωνίας στις διεθνείς σχέσεις. Προηγουμένως θα επισκεφθεί το Δημαρχείο της Περούτζια όπου ο Δήμαρχος της Περούτζια θα του απονέμει της Σφραγίδες της πόλης.
Πηγή: ΚΥΠΕ