Κόσμος
Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2009 11:22

Ομπάμα: Εντός του έτους η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας

Το σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και την ασφάλιση των 46 εκατομμυρίων ανασφάλιστων Αμερικανών θα υπερασπιστεί απόψε ενώπιον του Κογκρέσου ο Μπαράκ Ομπάμα. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι προτίθεται «να κάνει κάτι φέτος» για τη μεταρρύθμιση.

Το σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και την ασφάλιση των 46 εκατομμυρίων ανασφάλιστων Αμερικανών θα υπερασπιστεί απόψε ενώπιον του Κογκρέσου ο Μπαράκ Ομπάμα, σε μία πολυαναμενόμενη ομιλία που θα απευθύνεται τόσο στους νομοθέτες όσο και στους πολίτες. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι προτίθεται «να κάνει κάτι φέτος» για τη μεταρρύθμιση.

Σε συνέντευξη του στο ABC News, διευκρίνισε ότι στην ομιλία του θα περιγράψει «ξεκάθαρα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά».

Ο πρόεδρος, που έχει ανακηρύξει την υγειονομική μεταρρύθμιση νούμερο ένα προτεραιότητα για το 2009, αναμένεται να θίξει το αμφιλεγόμενο ζήτημα της δημιουργίας ενός ασφαλιστικού προγράμματος που θα διαχειρίζεται το δημόσιο.

«Στόχος της ομιλίας είναι πρώτον, να εξασφαλίσουμε ότι ο αμερικανικός λαός γνωρίζει με σαφήνεια τι προτείνουμε. Και δεύτερον, να εξασφαλίσουμε ότι Δημοκράτες και Ρεπουμπλικάνοι κατανοούν ότι είμαι ανοιχτός σε νέες ιδέες, ότι δεν είμαστε άκαμπτοι ούτε ιδεολογικοί σχετικά με αυτό το ζήτημα, αλλά ότι η πρόθεσή μας είναι να κάνουμε κάτι φέτος», όπως ανέφερε στο ABC.

Ο Ομπάμα καλείται να προσφέρει διευκρινίσεις και να απαντήσει σε επιχειρήματα που έχουν χρησιμοποιήσει οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης – όπως κατηγορίες ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης θα χρηματοδοτεί αμβλώσεις, θα δημιουργήσει «επιτροπές θανάτου» που θα αποφασίζουν ποιος δικαιούται κάλυψης, ότι θα εγγυάται ασφαλιστική κάλυψη στους παράνομους μετανάστες και ότι θα σημτοδοτήσει μια επικίνδυνη στροφή της Αμερικής προς τα αριστερά.

Στη Γερουσία, ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Μαξ Μπόκους έχει συντάξει μια νέα συμβιβαστική πρόταση, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων κορυφαίος Δημοκρατικός άφησε υπόνοιες ότι δεν θα στηρίξει οποιοδήποτε νομοσχέδιο που θα περιέχει ασφαλιστικό πρόγραμμα που θα διαχειρίζεται το δημόσιο.

Πηγές: Reuters, ΒΒC