Πτώση 5,3% έναντι του προηγούμενου έτους κατέγραψε η παραγωγική επίδοση του κλάδου παραγωγής χρωμάτων το 2008, όπως διαπιστώνει η Hellastat σε μελέτη της για τον κλάδο.
Πτώση 5,3% έναντι του προηγούμενου έτους κατέγραψε η παραγωγική επίδοση του κλάδου παραγωγής χρωμάτων το 2008, με τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής της ΕΣΥΕ να διαμορφώνεται στις 128,2 μονάδες από 135,4 το 2007, όπως αναφέρει η Hellastat σε μελέτη της για τον κλάδο.
Πιο αναλυτικά, ο αθροιστικός Κύκλος Εργασιών το 2008 παρουσίασε κάμψη 2,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, και διαμορφώθηκε σε €511,3 εκατ.
Συνολικά 43 εταιρείες του δείγματος ήταν κερδοφόρες το 2008 και 8
ζημιογόνες. Ωστόσο, σύμφωνα με την Hellstat, τα ΚΠΦ των εταιρειών μειώθηκαν με μέσο ρυθμό -15,6%, εντονότερα δηλαδή έναντι της μέσης ελληνικής επιχείρησης (-10,5%).
Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από σχετικά υψηλά περιθώρια κερδοφορίας, τα οποία όμως υποχώρησαν την περίοδο 08/07, αναφέρεται στη μελέτη, ενώ σημειώνεται πως η κεφαλαιακή μόχλευση των εταιρειών παρέμεινε σχεδόν σταθερή, σε υψηλότερα επίπεδα από τη μέση ελληνική επιχείρηση (1,5:1 έναντι 1,2:1).
Η αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων υποχώρησε σημαντικά την περίοδο 08/07 από 13,1% σε 5,8%, με τις μεγάλες εταιρείες να καταγράφουν την εντονότερη υποχώρηση.
Προβλήματα του Κλάδου
Όπως διαπιστώνεται στη μελέτη, ορισμένα ενδεικτικά προβλήματα είναι η υψηλή συγκέντρωση, η λειτουργία βιοτεχνιών χωρίς απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραγωγή των χρωμάτων, το νέο πλαίσιο λειτουργίας που επιφέρει η εφαρμογή του κανονισμού REACH και η οδηγία VOC, η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια.
Προοπτικές του Κλάδου
Όσον αφορά στις προοπτικές του κλάδου, αναφέρεται η σημαντική
επίδραση της οικοδομικής - κατασκευαστικής δραστηριότητας και
των νέων κανονισμών παραγωγής (VOC, REACH και CLP) οι οποίοι
έχουν ήδη δημιουργήσει και θα συνεχίσουν να δημιουργούν
ανακατατάξεις στην αγορά με συνέπεια την περαιτέρω συγκέντρωση
του κλάδου. Ακόμη, σημειώνεται ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής
(οικολογική συνείδηση) και οι νέες τάσεις μόδας (τεχνοτροπίες).