Πολιτική
Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2009 17:20

Προεκλογικοί διαξιφισμοί για την οικονομία

Κλιμακώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με φόντο την οικονομία.

Κλιμακώνεται η προεκλογική κόντρα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με φόντο την οικονομία. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «αλαλούμ» στις οικονομικές εξαγγελίες του και καυτηρίασε τις «αντιφάσεις» στις οποίες –όπως υποστηρίζει- έχουν υποπέσει τα στελέχη του.

«Πέντε μέρες μετά την παρουσίαση από τον κ. Καραμανλή της πρότασης αλήθειας και προοπτικής για την ελληνική οικονομία, το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του παραμένουν σαφώς ασαφείς, μπλεγμένοι στα ίδια τους τα λόγια, χωρίς σχέδιο, χωρίς συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη ότι «η ελληνική οικονομία δεν έχει χρόνο για ομάδες και ομίλους προβληματισμού και θεωρητικών συζητήσεων» και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να καταλάβει ότι «οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετικές πολιτικές και μέτρα ταχείας απόδοσης, δηλαδή, ό,τι ακριβώς δεν έχει το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Κάνοντας λόγο για «αντιφάσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, σε δηλώσεις του υποστήριξε αρχικά πως θα υπάρξει ενιαίος φορολογικός συντελεστής και λίγο αργότερα δήλωσε ότι «τα ψηλά εισοδήματα θα φορολογούνται με τον δικό τους συντελεστή».

«Η κα Λούκα Κατσέλη, επίδοξη τσαρίνα της οικονομίας, μίλησε για την εφαρμογή ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα», συμπλήρωσε.

«Το αλαλούμ και οι αντιφάσεις στις οικονομικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ είναι απλά το ορατό, χειροπιαστό αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης ενιαίας στιβαρής και ρεαλιστικής πρότασης για την οικονομία από την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπεραμυνόμενος της πρότασης της ΝΔ για την οικονομία, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως αυτή «δημιουργεί περιβάλλον ασφάλειας για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους ενώ αντίθετα η ασάφεια και οι αντιφατικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν στην κοινωνία και στην αγορά ανασφάλεια και αδυναμία προγραμματισμού».

Διευκρίνισε ακόμη ότι το πάγωμα μισθών που περιλαμβάνει η πρόταση της ΝΔ δεν αφορά τα χαμηλότερα εισοδήματα και αυτό δείχνει και την κοινωνική της ευαισθησία.

Εξηγήσεις από τη ΝΔ για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ζήτησε, από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου επικαλούμενος σχετική έκθεση του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ.

Από πλευράς ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα, επεσήμανε, βρίσκεται κάτω από τη Μποτσουάνα, την Κολομβία και το Καζαχστάν. Τόνισε δε πως για το γεγονός ότι η Ελλάδα από την 35η θέση στην οποία βρισκόταν το 2003 είναι σήμερα στην 71η «δεν ευθύνεται η διεθνής οικονομική κρίση».

«Αυτή είναι η Ελλάδα του κ. Καραμανλή και θα ήθελα να πω στη ΝΔ ότι οφείλουν απαντήσεις στο γιατί η ανταγωνιστικότητα είναι αυτή που είναι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στα περί έλλειψης σχεδίου και ασαφειών στον προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας τα στελέχη της ότι «δεν υπερασπίζονται το έργο τους, έχουν παραδεχθεί την ήττα τους και επιδίδονται σε έναν "ανταρτοπόλεμο" για δήθεν ασάφειες σε όσα λέει το ΠΑΣΟΚ».

Πρόσθεσε δε πως επί ΝΔ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος κατά 100 δισ. ευρώ και τόνισε: «έχουν το πολιτικό θράσος να εγκαλούν τον ΠΑΣΟΚ ότι θα προβεί σε υπερδανεισμό, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί ότι τον Οκτώβριο η χώρα θα δανειστεί και άλλο».

Αναφορικά με τις αιτιάσεις της ΝΔ για επιβολή βαριάς φορολογίας από το ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι «η μεγαλύτερη φοροεπιδρομή στα μεσαία εισοδήματα έγινε επί ΝΔ». «Τριπλασίασαν τους ανείσπρακτους φόρους και αύξησαν τις δαπάνες, ο λαός χόρτασε από υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, η μόνη υπόσχεση που άκουσε είναι ότι θα παγώσουν τους μισθούς», σχολίασε.

Παράλληλα, για «απροσχημάτιστη παραποίηση και διαστρέβλωση τοποθετήσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ» από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, έκανε λόγο το Γραφείο Τύπου του Κινήματος.

Όπως ανέφερε το ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ «συνειδητά διαστρέβλωσε θέση του Κινήματος που ανέπτυξε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, ότι δηλαδή, εισοδήματα ίδιου ύψους πρέπει να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο (ίδιο φορολογικό συντελεστή) και όχι όπως σήμερα, που ίδια εισοδήματα αν προέρχονται από εργασία, φορολογούνται με 37 - 40%, αν προέρχονται από συμμετοχή σε ανώνυμη εταιρεία φορολογούνται με 25%, ενώ αν αφορούν μετόχους τραπεζών φορολογούνται με 15%».

Παρέθεσε δε το επίμαχο απόσπασμα από την τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση. «Ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει την ενιαία φορολογική κλίμακα, η οποία ανάλογα θα τείνει να μειώνεται για τους εργαζόμενους και να φθάνει στο ίδιο σημείο για όλους τους πολίτες απΆ όπου και αν προέρχονται τα εισοδήματά τους».

Στο επίκεντρο και το ντιμπέιτ

Υπέρ του ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών τάσσεται η ΝΔ, ξεκαθάρισε ο κ. Κουμουτσάκος και μάλιστα επιδιώκει τον ουσιαστικότερο διάλογο ακόμη και με απ' ευθείας συζήτηση των δυο αρχηγών.

«Δεν αποκλείουμε τίποτα», είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «οι εκπρόσωποι του κόμματος πηγαίνουν στη συνάντηση με το ΠΑΣΟΚ για να υπάρξει συμφωνία».

Στο διάλογο για το ντιμπέιτ θα προσέλθουμε με άξονα την πρότασή μας για ανοιχτό και ζωντανό διάλογο, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ερωτηθείς δε αν το ΠΑΣΟΚ θέτει προσκόμματα για το ντιμπέιτ Καραμανλή - Παπανδρέου με σκοπό να μην προσέλθει, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιμένει με ανυπομονησία τη διεξαγωγή των δύο ντιμπέιτ.