Κόσμος
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009 13:18

Υπέρ της εξωτερικής πολιτικής Ομπάμα οι Ευρωπαίοι

Η υποστήριξη των Ευρωπαίων πολιτών στην εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα είναι τέσσερις φορές ισχυρότερη σε σχέση με αυτήν του προκατόχου του Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με ετήσια έρευνα.

Η υποστήριξη των Ευρωπαίων πολιτών στην εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα είναι τέσσερις φορές ισχυρότερη σε σχέση με αυτήν του προκατόχου του Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με ετήσια έρευνα.

Η έρευνα Transatlantic Trends, που δημοσιεύτηκε από το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ στις ΗΠΑ, καταδεικνύει ότι το 77% των ερωτηθέντων σε ΕΕ και Τουρκία συμφωνούν με τον τρόπο που ο νυν Αμερικανός πρόεδρος χειρίζεται τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

«Βλέπουμε μία αξιοσημείωτη αλλαγή στις απόψεις από την προηγούμενη διακυβέρνηση», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ στις ΗΠΑ, Κρεγκ Κένεντι.

«Με την αμερικανική ηγεσία να απολαμβάνει πρωτοφανούς αποδοχής, οι σύμμαχοι στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν μία καταπληκτική ευκαιρία να συνεργαστούν σε πολλά οικονομικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας», πρόσθεσε.

Ωστόσο, αμφιλεγόμενη παραμένει η αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν. Το 63% των Ευρωπαίων δηλώνουν απαισιόδοξοι σχετικά με την προοπτική σταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα. Το 55% των ερωτηθέντων στη Δυτική Ευρώπη και το 69% των ερωτηθέντων στην Ανατολική Ευρώπη επιθυμούν να μειωθούν ή και να αποσυρθούν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι (70%) και Αμερικανοί (68%) συμφωνούν ότι χρειάζεται να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια πρώην σοβιετικών δημοκρατιών όπως η Γεωργία και η Ουκρανία.

Διαφορές εντοπίζονται και στην αντιμετώπιση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν, με το 49% των Ευρωπαίων να απαντούν ότι είναι υπέρ της αύξησης των διπλωματικών πιέσεων προς την Τεχεράνη, αποκλείοντας τη χρήση στρατιωτικής ισχύος. Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί απάντησαν σε ποσοστό 47% ότι συμφωνούν με την αύξηση των διπλωματικών πιέσεων αλλά και στη διατήρηση της επιλογής της χρήσης στρατιωτικής ισχύος.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ανήσυχοι για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, σε σύγκριση με το 65% των Αμερικανών.

Πηγή: BBC