Τις ανάγκες της Κίνας για ηλεκτρισμό έως το 2030 θα μπορούσε να καλύψει η αιολική ενέργεια, επιτρέποντας στη χώρα να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα Αμερικανών και Κινέζων ειδικών που παρουσιάστηκε σήμερα.
Τις ανάγκες της Κίνας για ηλεκτρισμό έως το 2030 θα μπορούσε να καλύψει η αιολική ενέργεια, επιτρέποντας στη χώρα, η οποία είναι μια από τις πιο ρυπογόνες, να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα Αμερικανών και Κινέζων ειδικών που παρουσιάστηκε σήμερα.
Με βάση μεγάλο αριθμό μετεωρολογικών δεδομένων και τους ισχύοντες κανονισμούς για τη διακίνηση ηλεκτρισμού που παράγεται από την αιολική ενέργεια, οι ερευνητές αποφάνθηκαν ότι η ενέργεια από τον άνεμο θα μπορούσε να καλύψει την αναμενόμενη ζήτηση σε ηλεκτρικό στην Κίνα μέχρι το 2030.
Παράλληλα, η χρήση αιολικής ενέργειας αντί για τον άνθρακα στις κεντρικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού θα μείωνε σημαντικά τα ποσοστά του διοξειδίου του άνθρακα, εκτιμούν οι συντάκτες της έρευνας, που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό Science της 11ης Σεπτεμβρίου.
Η Κίνα συνιστά τη δεύτερη χώρα παραγωγής αιολικής ενέργειας, μετά τις ΗΠΑ, με δυνατότητα παραγωγής 792,5 γιγαβάτ το χρόνο. Η παραγωγή της θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 10% το χρόνο, σημείωσε ο Μάικλ Μακέλροϋ, καθηγητής περιβαλλοντικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και βασικός συντάκτης της μελέτης.
Παράλληλα, η Κίνα παράγει τα μεγαλύτερα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα, βασικού υπεύθυνου για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, συνέχισε ο επιστήμονας προσθέτοντας ότι «η πραγματική ερώτηση για τον κόσμο είναι να μάθει ποιες εναλλακτικές λύσεις προσφέρονται στην Κίνα;».
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο