Κόσμος
Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009 11:52

Ιαπωνία: Όρους για το περιβάλλον ζητά από τις ΗΠΑ

Την απορρύπανση των εγκαταστάσεων, όπου έχουν τις βάσεις τους στο αρχιπέλαγος θα ζητήσει από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, η νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας, γράφει σήμερα η ιαπωνική εφημερίδα «Σανκέϊ Σιμπούν».

Την απορρύπανση των εγκαταστάσεων, όπου έχουν τις βάσεις τους στο αρχιπέλαγος θα ζητήσει από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, η νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας, γράφει σήμερα η ιαπωνική εφημερίδα «Σανκέϊ Σιμπούν».

Ο υπό το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (PDJ) συνασπισμός, αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας την Τετάρτη και προτίθεται να προσθέσει έναν περιβαλλοντικό όρο στη συμφωνία για το καθεστώς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ιαπωνία, αναφέρει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα, χωρίς να αναφέρεται στην πηγή της πληροφόρησής της.

Στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε το 1960 μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Τόκιο, οι 47.000 στρατιώτες που έχουν τη βάση τους στο αρχιπέλαγος δεν είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν την απορρύπανση των θέσεων όπου έχουν εγκατασταθεί.

Συμφωνία που υπογράφηκε το 2006 ανάμεσα στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους και στην τότε ιαπωνική κυβέρνηση υπό το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, μια αεροπορική βάση που βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή του νησιού Οκινάουα αναμένεται να μετακινηθεί μέχρι το 2014 σε άλλη πλευρά του νησιού.

«Θέλουμε έναν όρο για το περιβάλλον» στη συμφωνία για το καθεστώς των αμερικανικών δυνάμεων, διευκρίνισε ο Τατσούο Ογιακάβα, αρμόδιος για το θέμα των βάσεων στην κυβέρνηση της νομαρχίας της Οκινάουα.

Οι τοπικές αρχές βρήκαν ίχνη μόλυνσης με αρσενικό, μόλυβδο και άλλων επικίνδυνων στοιχείων σε θέσεις όπου υπήρχαν αμερικανικές βάσεις κατά το παρελθόν και παραδόθηκαν στους Ιάπωνες, εξήγησε.

Η Οκινάουα, στο νότο της χώρας φιλοξενεί τις μισές αμερικανικές δυνάμεις στην Ιαπωνία, μια κατάσταση που δυσαρεστεί ιδιαίτερα τον πληθυσμό του νησιού, ύστερα από σειρά βιασμών από Αμερικανούς στρατιώτες. Το θέμα είχε προκαλέσει μεγάλη ένταση πέρυσι.

Στη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας ανάμεσα στο PDJ, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Νέο Λαϊκό Κόμμα, ο κυβερνητικός συνασπισμός εξήγησε ότι θα προτείνει αναθεώρηση της συμφωνίας για το καθεστώς των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα, καθώς και της ανασύνταξης των αμερικανικών στρατευμάτων ώστε να μειώσει το φορτίο που βαρύνει τον πληθυσμό στην Οκινάουα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων