Πολιτική
Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009 20:27

ΠΑΣΟΚ: H ΝΔ έχει βάλει σε λάθος κατεύθυνση την οικονομία

«Tο πραγματικό δίλημμα είναι ανάμεσα στο σωστό δρόμο και στις λανθασμένες επιλογές και τη λάθος κατεύθυνση που έχει βάλει η ΝΔ την οικονομία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ταυτόχρονα «ότι ο δρόμος ούτως ή άλλως είναι δύσκολος».

«Tο πραγματικό δίλημμα είναι ανάμεσα στο σωστό δρόμο και στις λανθασμένες επιλογές και τη λάθος κατεύθυνση που έχει βάλει η ΝΔ την οικονομία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ταυτόχρονα «ότι ο δρόμος ούτως ή άλλως είναι δύσκολος».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως οι Έλληνες πολίτες που παρακολούθησαν τους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα στη Θεσσαλονίκη, έχουν καταλήξει στο ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά.

Ο κ. Καραμανλής, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, υποσχέθηκε δύο χρόνια λιτότητας, ενώ δεν είπε τίποτα για την ανάπτυξη ούτε για το πως θα στηριχθεί η μέση ελληνική οικογένεια και το χαμηλό εισόδημα. Αντίθετα, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και το σχέδιο εξόδου από την κρίση με το πρόγραμμα των 100 ημερών.

Απαντώντας σε χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού ότι το ΠΑΣΟΚ έφθασε το δημόσιο χρέος από το 30% του ΑΕΠ στο 100%, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως ψεύδεται και πρόσθεσε ότι αντίθετα το ΠΑΣΟΚ μείωσε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 1993 έως το 2003.

«Είναι η Νέα Δημοκρατία που αύξησε και πάλι το χρέος όταν ήρθε στην κυβέρνηση το 2004, καθώς, φόρτωσε 100 δισεκατομμύρια στο χρέος τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ είχε φορτώσει άλλα 50 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 1990 – 1993», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά με το κόστος των όσων εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου και το οποίο η ΝΔ εκτιμά στα 10,3 δισ. ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι το κόστος είναι περίπου αυτό που δημοσιεύεται σήμερα, δηλαδή κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, αν αφαιρεθούν 7,8 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τις συνολικές δαπάνες για την παιδεία και την έρευνα σε βάθος τετραετίας, τα οποία, όπως σημείωσε, η ΝΔ τα τοποθετεί σε διάστημα ενός έτους.

Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ για πολιτική απάτη την οποία επιχειρεί αναφορικά με τις δαπάνες για την παιδεία, παρουσιάζοντας ως πρόσθετους πόρους 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου η απάτη συνίσταται στο ό,τι η ΝΔ αθροίζει τα ποσά που θα διατεθούν στην παιδεία και την έρευνα σε διάστημα μιας τετραετίας και τα παρουσιάζει ως δαπάνες ενός έτους.

Σχετικά με όσα αναφέρονται στο σημείωμα της ΝΔ για την κατάργηση του ΕΤΑΚ και τον ισχυρισμό ότι αυτό θα μειώσει τα δημόσια έσοδα κατά 800 εκατομμύρια, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι στη ΝΔ χρησιμοποιούν λάθος νούμερα, αλλά το σημαντικό, όπως ανέφερε, είναι ότι παραδέχονται ότι μείωσαν τη φορολόγηση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και φορολόγησαν όλο τον κόσμο.

Αναφορικά με το έλλειμμα και το χρέος ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα είναι να μειωθούν βραχυπρόθεσμα ως ποσοστό του ΑΕΠ και πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει σε έναν ορίζοντα τριετίας που θα συμβαδίζει με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ αν δεν έχει αυτοδυναμία, απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί και πιστεύει στην αυτοδυναμία, αλλά ακόμα και αν δεν την πετύχει θα επιδιώξει να χτίσει μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία.

Αναφερόμενος στις αποχωρήσεις στελεχών της ΝΔ από τα ψηφοδέλτια, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι οι αποχωρήσεις αυτές αναδεικνύουν την αδυναμία του πρωθυπουργού να πάρει αποφάσεις, όταν έπρεπε. Τώρα, πρόσθεσε, κάνουν πιο ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε να συγκαλύψει τα μεγάλα αυτά ζητήματα που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία.

Σχετικά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας απάντησε ότι η σύνθεσή του θα ανακοινωθεί στην ώρα του, όπως και οι δύο περιφέρειες στις οποίες θα αποφασίσει θα είναι υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ