Κόσμος
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009 09:32

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Η χθεσινή πρώτη ημέρα της διήμερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσίευματα του Τύπου. Γίνεται επίσης αναφορά σε θέματα που αφορούν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, την υιοθέτηση δικτύου ενοικίασης ποδηλάτων στη Λευκωσία, στην κατάσταση της εντός των τειχών της Λευκωσίας πόλη κ.ά.

Η χθεσινή πρώτη ημέρα της διήμερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσίευματα του Τύπου. Γίνεται επίσης αναφορά σε θέματα που αφορούν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, την υιοθέτηση δικτύου ενοικίασης ποδηλάτων στη Λευκωσία, στην κατάσταση της εντός των τειχών της Λευκωσίας πόλη κ.ά.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Αυξήσεις σοκ'' ότι η κυβέρνηση επανέφερε στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής το αίτημά της για τροποποίηση του νόμου περί Δήμων ώστε να αυξηθούν τα ανώτατα όρια τελών στην παροχή υπηρεσιών και πως υπάρχουν άμεσες αντιδράσεις. Σε άλλο θέμα γράφει για ''κέρδη στις πλάτες των μαθητών'' και αναφέρει ότι δάσκαλοι, σχολεία και συνεργατικά καρπούνται μέρος των τόκων μαθητικών ταμιευτηρίων.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο '' Σύγκληση στο Εθνικό Συμβούλιο'' γράφει ότι οι θέσεις ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων για Κυπριακό και Τουρκία είναι πολύ κοντά και πως αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι σημερινές τοποθετήσεις ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εξαιτίας της ασθένειας ενός καθηγητή στη Λεμεσό και παραθέτει τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας πως το πιο πιθανόν είναι πως δεν πάσχει από τη γρίπη Α.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Εστησαν κοινό μέτωπο ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ'' αναφέρεται σε σκληρές θέσεις για το Κυπριακό και την Τουρκία στο Εθνικό Συμβούλιο και πως σήμερα αναμένονται πιο ήπιες τοποθετήσεις από ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι έρχεται και στην Κύπρο το δίκτυο ενοικίασης αστικών ποδηλάτων με πρωτοβουλία των Δήμων της μείζονος Λευκωσίας και πως σε 15 ημέρες προκηρύσσονται οι προσφορές για τη δημιουργία λογισμικού και κατασκευής τους.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Αλλαγή πορείας απαιτούν από τον Χριστόφια'' γράφει ότι ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλαγή πορείας στο Κυπριακό, αναδιαμόρφωση της πολιτικής που ακολουθεί μέχρι σήμερα και σκληρή στάση όσον αφορά την αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβρη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε σαφείς δεσμεύσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στην εντός των τειχών Λευκωσία.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Τουρκικός ελιγμός ενόψει'' γράφει ότι η Λευκωσία αναμένει τουρκική κίνηση στο Κυπριακό ενόψει Δεκεμβρίου και πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο, οι περισσότεροι εταίροι στην ΕΕ δεν επιθυμούν αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας κατά την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής της πορείας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αγωγή κατά του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κατέθεσε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσία η οικογένεια του συγκυβερνήτη της μοιραίας πτήσης της Helios, Πάμπου Χαραλάμπους.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Προβληματισμοί στο Εθνικό Συμβούλιο'' ότι στη χθεσινή συνεδρία του σώματος συζητήθηκε η πολιτική της ''ανάποδης'' - όπως αναφέρεται - λογικής που θέλει πρώτα απόσυρση στρατευμάτων και μετά λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΓΓ του ΟΗΕ έχει ορισθεί στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Εντονη προειδοποίηση στη Wall Street'' αναφέρεται στις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου ο οποίος είπε πως κάποιοι στην βιομηχανία αγνοούν τα μαθήματα από την οικονομική κρίση και προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στις ''επικίνδυνες'' ημέρες πριν από την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών άκουσε τις απόψεις αυτών που θέλουν να παγιδεύουν με παράνομο τρόπο πουλιά, κυρίως αμπελοπούλια.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)