Κόσμος
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009 15:06

«Σαν υπνοβάτες πάνε οι Γερμανοί στις βουλευτικές τους εκλογές»

Το χθεσινό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων καγκελαρίων Μέρκελ – Σταϊνμάιερ απασχολεί σήμερα το γερμανόφωνο Τύπο, αλλά πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες. «Σαν υπνοβάτες πάνε οι Γερμανοί στις βουλευτικές τους εκλογές», γράφουν οι βρετανικοί The Times.

Το χθεσινό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων καγκελαρίων Μέρκελ – Σταϊνμάιερ απασχολεί σήμερα το γερμανόφωνο Τύπο, αλλά πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Οι βρετανικοί The Times γράφουν: «Σαν υπνοβάτες πάνε οι Γερμανοί στις βουλευτικές τους εκλογές».

«Αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που κάνει πολλούς να πιστεύουν πως η Μέρκελ θα είναι πάλι καγκελάριος. Η υπόθεση αυτή ωθεί όμως την Μέρκελ και το κόμμα της σε μια επικίνδυνη επανάπαυση. Επικίνδυνη διότι η Μέρκελ δεν διαθέτει νεύρο και χρώμα, ούτε έχει οράματα, αλλά ούτε και μπορεί να αξιοποιήσει την προεκλογική, πολεμική ρητορεία», προσθέτουν.

Επισημαίνουν ακόμη: «Παρ' όλα αυτά πριν από 4 χρόνια κατάφερε να νικήσει τον Σρέντερ. Θα τα καταφέρει και τώρα; Ή θα τα καταφέρει ο Σταϊνμάιερ; Μια νίκη Σταϊνμάιερ δεν είναι ρεαλιστική, διότι ούτε αυτός διαθέτει ρητορικό οίστρο μοιάζοντας σ' αυτό με την καγκελάριο: έχει ξύλινη και άχρωμη γλώσσα».

Παράλληλα, η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung σημειώνει ότι «η μονομαχία έμοιαζε μάλλον με συζήτηση στο κυβερνητικό συμβούλιο, παρά με προεκλογική μάχη».

«Στην ουσία όμως κανείς δεν περίμενε να γίνει αληθινή μονομαχία, διότι έλειπαν οι βασικές προϋποθέσεις γι’ αυτό: πρώτον δεν ήταν διένεξη κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, δεύτερον τόσο η κ. Μέρκελ, όσο και ο κ. Σταϊνμάιερ φημίζονται για την αυτοκυριαρχία τους και τρίτον, η λίστα με τα απαγορευμένα θέματα ήταν μεγάλη, επειδή συγκυβέρνησαν», αναφέρει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα σχόλια της Die Welt του Βερολίνου. «Η μονομαχία ανάμεσα στην καγκελάριο και τον αντίπαλό της Σταϊνμάιερ δεν ήταν, αλλά ούτε και μπορούσε να είναι μονομαχία», υπογραμμίζει και προσθέτει:

«Και αυτό γιατί πρώτον έχουν ξεπεραστεί οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις στη χώρα μας και δεύτερον οι δύο αντίπαλοι δεν μπορούσαν να είναι πιο αιχμηροί, επειδή τέσσερα χρόνια συναποφάσιζαν και μάλιστα άφησαν αμφότεροι τα ίχνη τους στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό. Έτσι η μονομαχία δεν είχε καθόλου ένταση και νεύρο. Το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο, αλλά για τον Σταϊνμάιερ είναι νίκη, και ας φαίνεται παράδοξο, διότι αυτός ήταν που είχε τα χαμηλότερα ποσοστά».

Το ερώτημα «ποιος νίκησε τελικά;» θέτει από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και απαντά: «Ο Σταϊνμάιερ ήταν ασφαλώς καλύτερος απ’ ότι περίμεναν οι οπαδοί του. Ήταν αιχμηρός ή μάλλον έδειξε ότι θα μπορούσε να είναι και αιχμηρός, δεν άσκησε καθόλου πολεμική κατά της αντιπάλου του, επέδειξε περισσότερο πολιτικό κύρος από αγωνιστικότητα και ήταν γενικά συμπαθητικός. Η καγκελάριος όμως φαινόταν σαν να αμυνόταν, κοιτούσε πάντα με δυσθυμία και δεν φαινόταν ευχαριστημένη».

Στη θέση του Σταϊνμάιερ για το Αφγανιστάν εστιάζει τέλος η γερμανική έκδοση των Financial Times, αναφέροντας: «Αυτό που έκανε ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είναι το σπάσιμο ενός ταμπού: δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, την ημέρα της τηλεοπτικής μονομαχίας των δύο υποψηφίων, ο Σταϊνμάιερ ξεκινάει μια συζήτηση για την απόσυρση των γερμανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Η τακτική του Σταϊνμάιερ σπάει το τείχος της σιωπής και είναι μεν καλή για την πολιτική κουλτούρα, αλλά εφαρμόζεται στην πιο ακατάλληλη στιγμή».

Πηγή: Deutsche welle