Πολιτική
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009 14:40

Αντεγκλήσεων συνέχεια για την οικονομία

H oικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Για ανούσια δικομματική κόντρα κάνει λόγο η Αλ. Παπαρήγα. «Με τον Αλμούνια ή με τους εργαζόμενους;» το δίλημμα των εκλογών λέει ο Αλ. Τσίπρας.

H oικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σχετικά με το δανεισμό του κράτους και τη φορολογική πολιτική.

Απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζήτησε εξηγήσεις σχετικά με το πού πήγαν τα επιπλέον 100 δισ. ευρώ που δανείσθηκε η κυβέρνηση μέσα σε πέντε χρόνια http://www.naftemporiki.gr/election/story.asp?id=1715531 , ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επιτέθηκε και πάλι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας το «να κοιτάξει στον καθρέφτη».

Αφότου καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ άγνοια για κρίσιμα θέματα της οικονομίας, ο κ. Παπαθανασίου έδωσε αναλυτική απάντηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2003 ήταν 182.390 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2008 είχε ανέλθει σε 262.071 εκατ. ευρώ. Αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 79.681 εκατ. ευρώ. Επισημαίνει όμως πως ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του χρέους της στην περίοδο 2004 – 2008 ήταν 7,5%, ο χαμηλότερος, όπως αναφέρει, ρυθμός αύξησης από το 1981 έως σήμερα, όταν στην περίοδο 1981 - 1989 του ΠΑΣΟΚ, ο αντίστοιχος ρυθμός ήταν 33,6%.

«Παρ’ όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ ρωτά πού πήγαν τα χρήματα από τον πρόσθετο δανεισμό. Απαντώ: Το 87% της αύξησης του χρέους οφείλεται σε ανελαστικές υποχρεώσεις που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ έως το 2003 και οι οποίες βαρύνουν τον ελληνικό λαό έως σήμερα» πρόσθεσε.

Παράλληλα υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ έχει κρυφό σχέδιο αύξησης της φορολογίας των πολιτών: «Είναι προφανής η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να πείσει ότι είναι αξιόπιστες οι γενικόλογες και ανεδαφικές προτάσεις του για την οικονομία. Όπως είναι και συνειδητή η προσπάθεια να αποκρύψει την πρόθεσή του για αύξηση της φορολογίας που θα επιβάλει στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους μέσα από την ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος».

«Τα επόμενα δυο χρόνια τα πράγματα θα είναι πολύ κρίσιμα και οι στρατηγικές επιλογές είναι δύο: είτε θα υποκύψουμε στον λαϊκισμό είτε πάρουμε δύσκολες αποφάσεις», δήλωσε, μιλώντας στο ρ/σ Alpha, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας.

Ο κ. Μπέζας τόνισε ότι ο «λαϊκισμός θα είναι πρόσκαιρα ευχάριστος, αλλά οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά επώδυνες για τους πολίτες και θα απαιτηθεί πολλαπλάσιος χρόνος για να βγούμε από την κρίση».

Αντίθετα, «αν τολμήσουμε σε αυτόν το δύσκολο δρόμο που προτείνει η ΝΔ», σημείωσε, «δεν θα είμαστε ευχάριστοι, αλλά θα βγούμε από την κρίση και όχι μόνο αυτό, αλλά θα έχουμε και γερές βάσεις μετά την κρίση να προχωρήσουμε σε μια μακροχρόνια ανάπτυξη και σε ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος».

Σε ό,τι αφορά στη φοροδιαφυγή, ο κ. Μπέζας παραδέχθηκε πως υπήρξαν αδυναμίες και καθυστερήσεις. «Αναγνωρίζω ότι σε κάποιες περιπτώσεις έπρεπε να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. Κάναμε σημαντικά βήματα όμως. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με άλματα», ανέφερε.

«Όταν λες ότι υπάρχουν 31 δισ. στην αγορά και μπορώ να τα μαζέψω, αυτό είναι ανεδαφικό. Ή δείχνει παραπλάνηση ή δείχνει άσχετους με τα δημοσιονομικά», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξαπέλυσε για άλλη μία φορά πυρά κατά και των δύο μεγάλων κομμάτων. Μιλώντας σε συγκέντρωση ναυτεργατών στον Πειραιά ζήτησε «να μη χαθεί καμία ψήφος κάτω από την ανούσια δικομματική αντιπαράθεση» και υποστήριξε ότι πως η ΝΔ λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ «παροχολογεί».

Συμπλήρωσε πως το κυβέρνων κόμμα «επέλεξε αυτή την τακτική για να κερδίσει τα συντηρητικά μεσαία στρώματα». Αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «λέει μόνο συνθήματα, κοροϊδεύει το λαό και καθησυχάζει το κεφάλαιο για διατήρηση των κεκτημένων του» http://www.naftemporiki.gr/election/story.asp?id=1715778 .

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην προεκλογική εκστρατεία, επέκρινε τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, γιατί, όπως ανέφερε, δεν λένε τίποτα για την ανεργία και τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, όπως είναι το ασφαλιστικό, η απασχόληση κ.λπ,., σημειώνοντας ότι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι «με τον Αλμούνια ή με τους εργαζόμενους».

Και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος επανήλθε στην κριτική του στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας πως εξήγγειλε άμεσο υπερδανεισμό. Επιτιθέμενος προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Ο κ. Παπανδρέου που ισχυρίστηκε ότι "δεν χρωστάει σε κανέναν", με την πολιτική του θέλει να καταδικάσει όλους τους Έλληνες - και κυρίως τους χαμηλόμισθους - σε χρέη, χρέη, χρέη. Να χρωστάνε δηλαδή "τα μαλλιά της κεφαλής τους"».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη: «…Έχουμε απέναντί μας ένα ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει να επενδύει στην ισοπέδωση και τον λαϊκισμό. Από τη μια η καταστροφολογία, από την άλλη υποσχέσεις παροχών».