Κόσμος
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009 18:46

Σαφές προβάδισμα Καρζάι στα προκαταρκτικά αποτελέσματα

Το 54,6% των ψήφων συγκέντρωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι στις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν είναι το τελικό, μέχρι τη νέα καταμέτρηση η οποία θα γίνει μετά από εντολή της επιτροπής ελέγχου νοθείας.

Ο κύριος αντίπαλός του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλά Αμπντουλά συγκεντρώνει το 27,7%.

Η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία έφτασε μόλις το 38,70% όπως αναφέρεται από την Εκλογική Επιτροπή, αν και ξένοι ειδικοί αναφέρουν ότι η πραγματική συμμετοχή δεν ήταν μεγαλύτερη του 30%.

Σημειώνεται ότι σήμερα παρατηρητές στις αφγανικές προεδρικές εκλογές από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτίμησαν ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοδέλτια είναι "ύποπτα" και λέγεται ότι το πιθανότερο είναι πως προέρχονται από νοθεία, ενώ τα τρία τέταρτα εξ αυτών αναγράφουν το όνομα του κ. Καρζάι.

Μόνο ένα "θαύμα" για τους αντιπάλους του θα μπορέσει να αποτρέψει τον απερχόμενο πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι από το να κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Καρζάι μετά τη δημοσίευση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων που δείχνουν ότι ο Καρζάι εξασφαλίζει την πλειοψηφία.