Κόσμος
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009 18:19

Υπουργική συνάντηση κορυφής στρατηγικής συνεργασίας Ιράκ - Τουρκίας

Η πρώτη τουρκοϊρακινή υπουργική συνάντηση κορυφής στρατηγικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παλάτι Τσιραγάν στην Κωνσταντινούπολη.

Η πρώτη τουρκοϊρακινή υπουργική συνάντηση κορυφής στρατηγικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παλάτι Τσιραγάν στην Κωνσταντινούπολη. Στις συνομιλίες έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών, Ενέργειας, Διεθνούς Εμπορίου, Υγείας, Μεταφορών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος των δύο χωρών.

Μιλώντας στην έναρξη των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε τη σημασία της σημερινής μέρας για την περιοχή αλλά και για τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας και Ιράκ.

«Επιδίωξή μας αποτελεί η διασφάλιση ειλικρινούς οικονομικής ενσωμάτωσης στο μεγαλύτερο πιθανό επίπεδο μεταξύ των χωρών μας» ανέφερε ο Νταβούτογλου, προσθέτοντας : «Τα προγράμματα που πρόκειται πραγματοποιήσουμε θα συνδέσουν την Μπάρσα με την Ανδριανούπολη».

Ο ομόλογος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χοσιγιάρ Ζεμπαρί, που ηγείτο της αντιπροσωπείας των Ιρακινών, εγγυήθηκε την ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς όπως η ασφάλεια, η οικονομία, η ενεργεία, τους υδάτινους πόρους και την υγεία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για να προλειάνει το έδαφος για την επερχόμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ. Ερντογάν,η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο και κατά την διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές αναμένεται να προωθήσουν μια σειρά από κοινά σχέδια.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου και ο Ιρακινός ομόλογος του Ζεμπαρί πρόκειται να συναντηθούν με το Σύρο Υπουργό Εξωτερικών Γουάλιντ Μουάμελ καθώς και με τον Γενικό γραμματέα Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα για την πραγματοποίηση συνομιλιών που έχουν ως στόχο την αποσόβηση της έντασης μεταξύ Βαγδάτης και Δαμασκού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ