Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009 05:59

Ε.Ε.: Συμφωνία για την περικοπή των μπόνους

Σε κατ' αρχήν συμφωνία στο θέμα της χορήγησης μπόνους στα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ, εν όψει της συνόδου της G20 την επόμενη εβδομάδα.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να τηρήσουν κοινή στάση ώστε να πιέσουν για περικοπές στα μπόνους του χρηματοπιστωτικού τομέα στη σύνοδο της G20, που θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία στο θέμα των μπόνους των τραπεζιτών, όμως τελικά προστέθηκε και μια ρήτρα.

Η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών προβλέπει ότι θα υπάρχει σύνδεση της αμοιβής με τη μακροπρόθεσμη επίδοση της τράπεζας και οι περικοπές θα πρέπει να υποστηριχθούν σε όλες της χώρες της G20 με την απειλή κυρώσεων.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι τα συμβούλια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να εποπτεύουν τα ποσά που καταβάλλονται και τους κινδύνους που εμπεριέχονται. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν εγγυημένα μπόνους και το σύστημα θα οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια.

Το τελικό κείμενο, στο οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προβλέπει, εξάλλου, ότι θα υπάρχει δυνατότητα «ακύρωσης» του μπόνους και επιστροφής του στην περίπτωση «αρνητικής εξέλιξης» στις τράπεζες που το έχουν χορηγήσει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters