Πολιτική
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009 13:05

Αντιδράσεις για την υπηρεσιακή μεταγωγή του Επικούρειου Απόλλωνα

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η -προς υπογραφή- απόφαση του υπουργού Πολιτισμού για την υπηρεσιακή μεταγωγή του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα. Μ. Δαμανάκη: «Ας αφήσει ο υπουργός τον Επικούρειο Απόλλωνα στη γαλήνη του και στον τόπο του».

Σάλο έχει προκαλέσει η -προς υπογραφή- απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, για την υπηρεσιακή μεταγωγή του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα από την Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων, που εδρεύει στην Ολυμπία, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας.

Η απόφαση προκάλεσε κύμα καταγγελιών από φορείς της Ηλείας, συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών της ΝΔ.

Μάλιστα, οι βουλευτές Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κοντογιάννης, Κρινιώ Κανελλοπούλου και Παναγιώτης Αδρακτάς εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την απόφαση με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Στην επιστολή τους, η οποια δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το γραφείο του κ. Κοντογιάννη, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Η επιχειρούμενη "μεταβίβαση" του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στη Μεσσηνία, που τυγχάνει η εκλογική περιφέρεια του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, παραμονές των εκλογών, συνιστά μείζον πολιτικό και ηθικό ατόπημα, που δυστυχώς δεν εκθέτει μόνον τον ίδιο».

ΠΑΣΟΚ: «Αρκετά πια με τα ρουσφέτια του κ. Σαμαρά»

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, Μαρίας Δαμανάκη: «Αρκετά πια με τα ρουσφέτια του κ. Σαμαρά. Η τελευταία του ενέργεια ξεπερνά κάθε όριο. Δεν προσβάλλει μόνο τον πολιτισμό, αλλά και τον ίδιο τον τόπο καταγωγής του, τη Μεσσηνία, που και ιστορία και αρχαιολογικό πλούτο διαθέτει, ώστε να μην έχει ανάγκη από μεταγωγές από την Αρχαία Ολυμπία», παρατήρησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ας αφήσει ο υπουργός τον Επικούρειο Απόλλωνα, λοιπόν, στη γαλήνη του και στον τόπο του. Ούτως ή άλλως δεν ανήκει μόνο σε ένα νομό αλλά στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».