Αθλητικά
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2009 21:26

Eυρωμπάσκετ: Δεν τα κατάφερε η Εθνική

Η «δίψα» για την παρουσία στον τελικό ήταν μεγάλη. Μεγάλη, όμως, ήταν και η διαφορά ανάμεσα στην Εθνική Ομάδα και στην Ισπανία.

Η «δίψα» για την παρουσία στον τελικό ήταν μεγάλη. Μεγάλη, όμως, ήταν και η διαφορά ανάμεσα στην Εθνική Ομάδα και στην Ισπανία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν κατάφερε να κοιτάξει στα μάτια τους «λυσσασμένους» για το χρυσό μετάλλιο Ίβηρες και «έπεσε» στη Spodek Arena του Κατοβίτσε με 64-82.

Μπουρούσης (11π.) και Καλάθης (10π.) οι πρώτοι σκόρερ της «γαλανόλευκης», η οποία, πάντως, θα έχει αύριο την ευκαιρία στον μικρό τελικό (με Σλοβενία ή Σερβία) να διεκδικήσει την τρίτη θέση στο 36ο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας.

Καλώς ή κακώς η Ισπανία διαθέτει περισσότερες επιλογές στο παιχνίδι της και σαν να μην έφτανε αυτό η Εθνική μας είχε να αντιμετωπίσει και τη φόρμα της αντιπάλου στις τελευταίες αναμετρήσεις, δηλαδή απ' όταν το Ευρωμπάσκετ άρχισε να αποκτά ενδιαφέρον μεταλλίου. Το αρχικό 7-1 στο 2'16'' δεν αιφνιδίασε, πάντως, τους παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας και με το Γιάννη Μπουρούση να αναλαμβάνει δράση κοντά στο καλάθι το προβάδισμα άλλαξε χέρια, 9-10 στο 4'12''.

Η Ισπανία έπαιζε εξαιρετική άμυνα, αλλά η κυριαρχία της Ελλάδος στη μάχη των ριμπάουντ, με 13 επιθετικά όσα είχε όλα μαζί η Ισπανία (24 σύνολο η Ελλάδα), δεν άφηνε τους Παγκόσμιους πρωταθλητές να επιβάλουν το παιχνίδι τους (16-16 στο 7'38''). Δυστυχώς, όχι για πολύ...

Ένα μικρό 8-0, που «έκλεισε» με τρίποντο από τον Κάρλος Καμπέθας, ανέβασε τη διαφορά στους 8 πόντους (24-16 στο 8'54'') και στις αρχές της δεύτερης περιόδου με νέο τρίποντο, αυτή τη φορά από τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, πήγε σε διψήφιο αριθμό (31-21 στο 11'18''). Όσο ο χρόνος περνούσε τόσο ο ιθύνων νους στο ελληνικό παιχνίδι Βασίλης Σπανούλης κουραζόταν, τα σουτ των διεθνών γενικά δεν ήταν ό,τι καλύτερο (11/24δίπ., 3/10τρίπ., 9/11β. στο ημίχ.), κάποια νεύρα από τις σκληρές μονομαχίες άρχισαν να κάνουν κι αυτά την εμφάνισή τους και, έτσι, η Ισπανία με «οδηγούς» τον Πάου Γκασόλ και τον Ρούντι Φερνάντεθ άρχισε να κρατά όλο και πιο γερά τα ηνία...

Η Ελλάδα ήθελε να επιστρέψει στο παιχνίδι, με τους Φώτση και Σχορτσιανίτη να δίνουν λύσεις στην επίθεση, αλλά τα επιπόλαια λάθη (10λ. στο ημίχ.) δεν της επέτρεψαν να πλησιάσει πιο κοντά από το 45-38 στο 18'37''. Καλάθης και Πρίντεζης έδωσαν «ανάσες» στην τρίτη περίοδο, όμως, τσάμπα ίδρωναν, αφού η Ισπανία δεν κατέβασε ταχύτητα και συνέχισε να κάνει επίδειξη δύναμης ως απάντηση σε όσους την αμφισβήτησαν τις πρώτες μέρες του Ευρωμπάσκετ.

Στο 31'32'', μάλιστα, η διαφορά «έπιασε» και το +20 (71-51) και, έτσι, άπαντες άρχισαν να σκέφτονται την αυριανή ημέρα. Η Ελλάδα τον μικρό τελικό, που δίνει μετάλλιο, ενώ η Ισπανία τον τελικό, που μπορεί να την ανεβάσει εκεί αυτό που δεν έχει βρεθεί ποτέ στην ιστορία της: στην κορυφή της Ευρώπης.

Τα δεκάλεπτα: 26-21, 49-40, 64-51, 82-64

Πηγή: www.gazzetta.gr