Αθλητικά
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009 09:46

«Πολύ σκληρός να πεθάνει» Νο2

Τον τίτλο «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» δικαίωσε για μία ακόμη φορά ο Ολυμπιακός με τη σπουδαία νίκη του επί του ΠΑΟΚ, παρά τις πολλές και σημαντικές απουσίες. Αήττητοι για 12ο σερί αγώνα μέσα στην Τούμπα οι «ερυθρόλευκοι».

Τον τίτλο «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» δικαίωσε για μία ακόμη φορά ο Ολυμπιακός με τη σπουδαία νίκη του επί του ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα, παρά τις πολλές και σημαντικές απουσίες.

Έτσι μετά το Καραϊσκάκη και το 1-0 επί της ¶λκμααρ, οι πρωταθλητές Ελλάδος απέδρασαν και από την Τούμπα χάρη στο γκολ του Αβραάμ Παπαδόπουλου που διαμόρφωσε στο 90' το τελικό 1-2.

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με τον Βιερίνια, ισοφάρισε με τον Ντιόγο ο Ολυμπιακός που πήρε τη νίκη με το «χρυσό» γκολ του Παπαδόπουλου στο 90'. Δημιουργός και στα δύο τέρματα ο Βασίλης Τοροσίδης που διανύει περίοδο εκπληκτικής φόρμας. Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Φιλομένο είχε δοκάρι, με τον ΠΑΟΚ να χάνει μεγάλη ευκαιρία να ξαναπάρει το προβάδισμα.

Mε τη νίκη αυτή, ο Ολυμπιακός διατήρησε μία εξαιρετική παράδοση κόντρα στον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας, καθώς παρέμεινε αήττητος για δωδέκατο σερί αγώνα. Η τελευταία ήττα της πειραϊκής ομάδας ήταν το 1997, όταν ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει με 2-1.

Mίλησε η παράδοση (www.gazzetta.gr)

Τι και αν έπαιζε με πολλές και σημαντικές απουσίες; Τι και αν βρέθηκε πίσω στο σκορ μόλις στο 10'; Ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά πως έχει πάρει για τα καλά τον αέρα του ΠΑΟΚ. Οι «ερυθρόλευκοι» για ακόμα μία φορά πέρασαν από την Τούμπα, επικρατώντας του «δικεφάλου» με 2-1, σε ένα γήπεδο όπου έχει να χάσει από τον Οκτώβριο του 1997. Αυτή ήταν η δεύτερη νίκη σε ισάριθμους αγώνες για τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, ο οποίος στο τελευταίο του παιχνίδι πριν αναλάβει ο Ζίκο, κατάφερε να οδηγήσει και πάλι την ομάδα του σε νίκη.

Παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού στην Τούμπα χωρίς νεύρα δεν γίνεται και η συγκεκριμένη παράδοση συνεχίστηκε και στην σημερινή αναμέτρηση. Οι πρώτες αντεγκλήσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών σημειώθηκαν μόλις στο 5', με τον Ντιόγκο να χτυπάει άθελά του τον Βιεϊρίνια και τον Τσιρίλο να ζητάει τον λόγο από τον Βραζιλιάνο και στη συνέχεια να έχει κάποιες... φιλικές κουβέντες και με τον Τοροσίδη. Δύο λεπτά αργότερα ο Γκαρσία μάρκαρε σκληρά τον Στολτίδη, με την ένταση να κάνει και πάλι την εμφάνισή της, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει συνέχεια. Στο πρώτο δεκάλεπτο τα νεύρα ήταν αυτά που κυριάρχησαν, όμως με την ολοκλήρωσή του, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ανοίξει το σκορ, βάζοντας φωτιά στην Τούμπα. Σκόρερ του τέρματος ο Βιεϊρίνια, ο οποίος με κεφαλιά μετά από κόρνερ του Σορλέν πέτυχε το 1-0. Αυτό ήταν και το πρώτο γκολ που δέχτηκαν οι «ερυθρόλευκοι» την φετινή χρονιά σε όλες τις διοργανώσεις που έχουν συμμετάσχει.

Aργος ρυθμός μέχρι να μιλήσει ο Ντιόγκο

Μετά το άνοιγμα του σκορ για την ομάδα του Φερνάντο Σάντος, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε κατακόρυφα. Ο ΠΑΟΚ αδικαιολόγητα οπισθοχώρησε, παρότι θα μπορούσε να πιέσει για να πετύχει και κάποιο άλλο τέρμα, ενώ από την άλλη ο Ολυμπιακός δεν έδειχνε ικανός να αναλάβει τα ηνία του αγώνα, αν και σιγά σιγά, προσπαθούσε να ανεβάσει την απόδοσή του, έχοντας ως κύριους μοχλούς πίεσης τους Τοροσίδη (κυρίως) και Λεονάρντο από δεξιά και αριστερά αντίστοιχα.

Εκμεταλλεύτηκαν το δώρο

Βλέποντας οι παίκτες του Μπόζινταρ Μπάντοβιτς πως οι αντίπαλοί τους δεν τους απειλήσουν ανέβηκαν πιο ψηλά και στο 41' κατάφεραν να φέρουν το ματς στα ίσια. Για να το πετύχουν χρειάστηκαν τρία πράγματα. Αρχικά η πολύ καλή ενέργεια του Τοροσίδη που από δεξιά έβγαλε εξαιρετική σέντρα. Στη συνέχεια ένα τραγικό λάθος του κεντρικού διδύμου του ΠΑΟΚ (Τσιρίλο και Σαβίνι) και τέλος η εκτελεστική δεινότητα του Ντιόγκο. Ο Βραζιλιάνος με κεφαλιά κατάφερε να κάνει το 1-1, πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ μετά τις 21/1/2009, όταν είχε ανοίξει το σκορ απέναντι στον ΟΦΗ.

Αυτή ήταν και η τελευταία σημαντική φάση του πρώτου ημιχρόνου, όπου το θέαμα ήταν από κακό έως κάκιστο. Ένα ημίχρονο που βγήκε με τον χειρότερο τρόπο για τους γηπεδούχους, καθώς ο Φερνάντο Σάντος αναγκάστηκε να αλλάξει τον Μουσλίμοβιτς που τραυματίστηκε, βάζοντας στην θέση του τον Φιλομένο.

Ρυθμός, χωρίς φάσεις

Στην επανάληψη η εικόνα του αγώνα ήταν σχεδόν ίδια με αυτή του πρώτου. Λέμε σχεδόν γιατί ναι μεν και πάλι δεν σημειώθηκαν πολλές φάσεις, ωστόσο ο ρυθμός ήταν πολύ καλύτερος σε σχέση με το ξεκίνημα. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία χάθηκε για τους φιλοξενούμενους με τον Ντιόγκο να μην μπορεί με κεφαλιά στο 52' να κάνει δύο τα τέρματα της ομάδας του, αλλά και τα δικά του.

Τεράστια ενέργεια, αλλά στάθηκε άτυχος

Ωστόσο η μεγαλύτερη στιγμή της επανάληψης είχε την υπογραφή του Φιλόμενο. Ο Αργεντίνος που όσο έπαιζε στον Αστέρα Τρίπολης δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε πικράνει τους «ερυθρόλευκους», με μία μαγική ενέργεια στο 76' χάζεψε τους Αβραάμ Παπαδόπουλο και Μέλμπεργκ, όμως στάθηκε άτυχος καθώς το σουτ που επιχείρησε στον ανήμπορο να αντιδράσει Νικοπολίδη.

Η απόλυτη ανατροπή στο 90'

Εκεί που το παιχνίδι πήγαινε προς την ισοπαλία, ο Ολυμπιακός και συγκεκριμένα ο Αβραάμ Παπαδόπουλος δεν είχαν πει την τελευταία λέξη. Συγκεκριμένα στο 90' ο Ντούντου έβγαλε τη σέντρα, η μπάλα πήγε στον Τοροσίδη ο οποίος με κεφαλιά βρήκε τον Παπαδόπουλο που από το μισό μέτρο με νέα κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 1-2, παγώνοντας την Τούμπα.

Ο διαιτητής Κάκκος ήταν εξαιρετικός. Σε κανένα σημείο δεν του ξέφυγε το παιχνίδι, ενώ στην φάση του Ντιόγκο με τον Βιεϊρίνια φαίνεται πως ο παίκτης του Ολυμπιακού να μην έχει πρόθεση και γι' αυτό δεν τον τιμώρησε με κάρτα.

Οι συνθέσεις

ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος): Χαλκιάς, Αραμπατζής, Τσιρίλο, Σαβινί, Λίνο, Πάμπλο Γκαρσία (83' Ιβιτς), Φωτάκης, Σορλέν, Βιεϊρίνια (88' Κονσεϊσάο), Κουτσιανικούλης, Μουσλίμοβιτς (45' Φιλομένο).

Ολυμπιακός (Μπόζινταρ Μπάντοβιτς): Νικοπολίδης, Ζεβλάκοφ, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Ραούλ Μπράβο, Στολτίδης (77' Μήτρογλου), Λεντέσμα, Ντουντού, Τοροσίδης, Λεονάρντο (86' Οσκαρ), Ντιόγκο (89' Γκαλίτσιος).

Μικρά μικρά από την Τούμπα

*Πρώτος έφτασε ο Τάσος Κάκκος. Δεν υπήρχαν αποδοκιμασίες, καθώς η αστυνομία από πολύ νωρίς είχε... καθαρίσει την περιοχή. Έφτασε στο γήπεδο με ταξί από Θεσσαλονίκη και όχι από τα Γιάννενα που είχε πάει την προηγούμενη φορά. Δεν υπήρξαν αποδοκιμασίες, αλλά ένας δύο φίλαθλοι από τα επίσημα του φώναξαν «Κάκκο παίξε καλά τον ΠΑΟΚ» και αυτός με την σειρά του χαμογέλασε.

*Από πολύ νωρίς οι οπαδοί του ΠΑΟΚ συγκεντρώθηκαν περιμετρικά στο γήπεδο. Η αστυνομική δύναμη έχει κάνει έντονα την εμφάνισή της, μετά και τα χθεσινό συμβάν με τα αντικείμενα στο πούλμαν του Ηρακλή.

*Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε στις 19:18, με τις αποδοκιμασίες να είναι έντονες, από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ.

*Στις 19:40 αφίχθη η αποστολή του ΠΑΟΚ με τους φιλάθλους του «Δικεφάλου» να ζητούν επιτακτικά την νίκη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Καμία αντίδραση από τους παίχτες του Φερνάντο Σάντος που έδειχναν αποφασισμένοι για το καλύτερο. Ο πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ που έκανε την εμφάνισή του στον αγωνιστικό χώρο ήταν ο Μπρούνο Τσιρίλο. Ο Ιταλός αμυντικός μιλούσε στο κινητό του, ενώ τον ακολούθησαν οι Μουσλίμοβιτς και Μπιζέρα. Στο σύνολό τους οι ποδοσφαιριστές του Σάντος προτίμησαν να μείνουν στα αποδυτήρια.

* Mια ώρα πριν ξεκινήσει ο αγώνας η θύρα 4 γέμισε από φίλους του ΠΑΟΚ, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση και στις υπόλοιπες θύρες.