Κόσμος
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009 12:04

Ισραήλ: Σκεπτικισμός για τις συνομιλίες με τους Παλαιστινίους

Σκεπτικισμό για τις πιθανότητες επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σήμερα, πραμονή της πρώτης επίσημης συνάντησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Παλαιστινίου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, εκφράζει η ισραηλινή ηγεσία.

Σκεπτικισμό για τις πιθανότητες επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σήμερα, πραμονή της πρώτης επίσημης συνάντησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Παλαιστινίου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, εκφράζει η ισραηλινή ηγεσία.

«Οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει για την επανάληψη επίσημων διαπραγματεύσεων, ωστόσο η συνάντηση βαίνει προς καλή κατεύθυνση», είπε ο Ζβι Χέρτζογκ, γραμματέας της κυβέρνησης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του στρατού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί με τον Νετανιάχου και τον Αμπάς αύριο, Τρίτη, στη Νέα Υόρκη ώστε να "προετοιμάσουν το έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων" στη Μέση Ανατολή, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Η συνάντηση κορυφής διοργανώθηκε από τον πρόεδρο Ομπάμα, αν και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, επέστρεψε άπρακτος την Παρασκευή από αποστολή τεσσάρων ημερών στην περιοχή, εξαιτίας κυρίως της άρνησης του Νετανιάχου να παγώσει τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη.

"Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και χρόνια, όλες οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας, έχουν αποτύχει. Το θέμα είναι περίπλοκο, δύσκολο. Όλοι αυτοί που μετέχουν εκ του μακρόθεν σε αυτή τη διαδικασία καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει συντομότερος δρόμος", πρόσθεσε ο Χέρτζογκ, στενός συνεργάτης του Νετανιάχου ο οποίος αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ.

Ο Νιρ Χέφετζ, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού τόνισε σήμερα ότι ο Νετανιάχου θα υπεραμυνθεί της πολιτικής του εβραϊκού εποικισμού στη Δυτική Όχθη. "Ουδέποτε άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι παγώνει την εποικιστική δραστηριότητα. Το αντίθετο είναι αυτό που ισχύει", τόνισε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του στρατού.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν, επίσης υποβάθμισε τις προσπάθειες για τη συνάντηση κορυφής στη Νέα Υόρκη. "Το πιο σημαντικό όσον αφορά τη συνάντηση αυτή είναι ότι διεξάγεται", δήλωσε ο ισραηλινό ραδιόφωνο.

"Υπάρχει ένα όριο στην αμερικανική εμπλοκή, ο πρόεδρος δεν μπορεί να θέλει περισσότερο την ειρήνη από ό,τι οι ενδιαφερόμενες πλευρές και οι Παλαιστίνιοι που έχουν υιοθετήσει μαξιμαλιστικές θέσεις", υπογράμμισε ο Αγιαλόν.

"Ελπίζω ότι κατά τη συνάντηση αυτή, θα πρέπει να γίνει σαφές στον Μαχμούντ Αμπάς πως αν θέλει να υπάρξει πρόοδος, θα πρέπει να αλλάξει τη μαξιμαλιστική προσέγγισή του", δήλωσε ο Ισραηλινός υφυπουργός.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ εκφράζουν απαισιοδοξία. "Είναι μια συνάντηση κορυφής, χωρίς πολλές ελπίδες", γράφει στην πρώτη σελίδα της η Γεντιότ Αχρονότ. "Δεν πρόκειται για συνάντηση, αλλά για ημι-συνάντηση. Αυτό που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη είναι φάρσα του Ομπάμα", σχολιάζει σκωπτικά η εφημερίδα.

Η Ισραέλ Χαγιόμ κάνει λόγο για "συμβολική συνάντηση κορυφής".

Η Μααρίβ θεωρεί ότι ο "Ομπάμα παριστάνει τον ρωμαλέο. Ο (Αμερικανός) πρόεδρος βαρέθηκε τις άκαρπες αποστολές του Μίτσελ. Γι αυτό απηύθυνε προσκλήσεις σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες, τις οποίες δεν μπόρεσαν να αρνηθούν".

Η Χααρέτζ κρίνει ότι ο Παλαιστίνιος Μαχμούντ Αμπάς είναι "αυτός που θα χάσει περισσότερο" από τη συνάντηση αυτή η οποία χρησιμεύει "κυρίως στην κυβέρνηση Ομπάμα για να αποσπάσει μια φωτογραφία των τριών ηγετών να δίνουν τα χέρια σαν να αρχίζουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters