Πολιτική
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009 15:05

Ίδρυση «Μουσείου Μαστίχας» στη Χίο

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ίδρυση «Μουσείου Μαστίχας» στη Χίο προχώρησαν σήμερα ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Κ. Γανιάρης και η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, Σ. Στάικου.

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ίδρυση «Μουσείου Μαστίχας» στη Χίο, στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων έργων του τομέα τουρισμού στο ΕΣΠΑ, προχώρησαν σήμερα ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Κ. Γανιάρης και η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, Σ. Στάικου.

Στην υπογραφή του μνημονίου παρέστησαν επίσης ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου, δρ. Εμ. Αλεξανδράκης και η Γενική Διευθύντρια του ιδρύματος, Α. Λούβη - Κύζη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η δημιουργία και η λειτουργία του νέου «Μουσείου Μαστίχας» στη Χίο αποσκοπεί στη διάσωση της τεχνικής της παραδοσιακής καλλιέργειας και της εκμηχάνισης στην επεξεργασία της μαστίχας, καθώς και στο να καταδείξει τη μοναδικότητα του προϊόντος και να συμβάλει στην περαιτέρω προβολή του.

Παράλληλα, αναμένεται να αναπτύξει τον πολιτιστικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό στο νησί της Χίου, συνδέοντας τα σημεία του τοπίου και τα μνημεία του με τον πολιτισμό της μαστίχας.

Το Μουσείο φιλοδοξεί επίσης να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της περιοχής, αναδεικνύοντας την αγροτική και την πολιτιστική της ταυτότητα και προβάλλοντας τα τοπικά προϊόντα, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά και μόνιμα η τοπική οικονομία.

Σημειώνεται τέλος ότι η μαστίχα Χίου έχει αναγνωριστεί ως αγροτικό προϊόν παγκόσμιας μοναδικότητας με μακραίωνη ιστορία στο διεθνές εμπόριο με ρίζες στην αρχαιότητα και εξαιρετικής σημασίας εφαρμογές στην ιατρική, τη φαρμακευτική, τη γαστρονομία, τη ζαχαροπλαστική και την κοσμετολογία τόσο στο παρελθόν όσο και στη σύγχρονη εποχή.