Πολιτική
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009 20:43

Oλοκληρώθηκε το debate των πολιτικών αρχηγών

Ολοκληρώθηκε στις 23:40 η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Τι ειπώθηκε στις έξι θεματικές ενότητες. Οι ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Αρχισε λίγο μετά τις 8 μ.μ. η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Oικονομία

Ερώτηση του δημοσιογράφου Π. Τσίμα στον Πρωθυπουργό: Tο 2004 λέγατε ότι μεγάλο πρόβλημα η σπατάλη του Δημοσίου. Γιατί αυξήθηκε το κόστος της γραφειοκρατίας;

Κ. Καραμανλής: Έγινε μεγάλη προσπάθεια συμμαζέματος του δημόσιου τομέα και των δαπανών του. Φέραμε το έλλειμμα κάτω από 3%. Αποδεικνύεται η μεγάλη προσπάθεια που έγινε. Λέμε πως πράγματι πως η προσπάθεια αυτή έχει συνέχεια. Πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα άμεσα…. Έχουμε μια επιλογή μπροστά μας. Θα πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις ή θα ακολουθήσουμε τα ευχολόγια της αντιπολίτευσης; Ο δρόμος της ευθύνης για να αντιμετωπίσουμε το διαθρωτικό πρόβλημα των δημόσιων οικονομικών πρέπει να ενταθεί τώρα. Η χώρα έχει τη δυνατότητα να βγει από την κρίση, όμως είναι ανάγκη μια και καλή να θεραπεύσουμε τα δημοσιονομικά μας βάρη.

Ερώτηση: Πώς το γραφειοκρατικό κόστος των υπουργείων αυξήθηκε κατά 8 δισ.; Οι προτάσεις που εξαγγείλατε τις εξαγγείλατε σαν πρόγραμμα διακυβέρνησης ή σαν προτάσεις που αφήνετε πίσω σας σαν πρωθυπουργός;

Κ. Καραμανλής: Καθαρές κουβέντες. Έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις, δεν έγιναν όλα τέλεια, μένουν πολλά να γίνουν ακόμα. Πρέπει να κάνουμε δύσκολες πολιτικές, τώρα είναι η ώρα να τις κάνουμε. Tώρα είναι η ώρα να πάρουμε κάποιες αποφάσεις και είμαι διατεθειμένος να το κάνω.

Ερώτηση στον Γ. Παπανδρέου: Όλοι ρωτάνε πού θα βρείτε τα λεφτά για το πρόγραμμα που εξαγγείλατε στη Θεσσαλονίκη. Εξαγγέλλετε πρόγραμμα που ξέρετε πως δεν θα σας αφήσουν να εφαρμόσετε;

Γ. Παπανδρέου: Ο κ. Καραμανλής ήταν ευχάριστος για τους λίγους και ισχυρούς και δυσάρεστος για τους πολλούς. Χρέωσε 100 δισ. το δημόσιο. Τα λεφτά δεν πήγαν στην παιδεία, στην υγεία, πήγαν στις πελατειακές σπατάλες. Πρέπει να γίνει νοικοκύρεμα του κράτους και είμαι αποφασισμένος να χτυπήσω τη διαφθορά, τη δημοσιονομική σπατάλη. Δεύτερο μέτρο η αναδιανομή μέσα από το φορολογικό σύστημα που θα οδηγησει στην ελάφρυνση μεσαίων και χαμηλότερων εισοδημάτων. Τρίτον, τόνωση της αγοράς για να μπορέσουμε να πάμε σε ανάπτυξη με τομές, πράσινη ανάπτυξη.

Διευκρινιστική ερώτηση για τη στάση της ΕΕ

Γ. Παπανδρέου: Έχω επαφές με όλους όσους αναφέρατε και πολλούς ακόμα. Και πρόσφατα με τον κ. Μπαρόζο. Προετοιμαζόμαστε. Το πρόγραμμά μας είναι αυτό που έχει πει η Κομισιόν. Και ανάταξη και νοικοκύρεμα. Ξέρω να διαπραγματεύομαι. Το πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικό.

Ερώτηση στην Αλ. Παπαρήγα για την οικονομία

Αλ. Παπαρήγα: Εδώ υπάρχει ένα ολοκληρο σύστημα ταξικής εκμετάλλευσης… Σε μια ταξική κοινωνία ή θα κερδίσουν οι επιχειρηματίες ή θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι… Προτείνουμε 45% φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν συμφωνούν ούτε ΝΔ ούτε ΠΑΣΟΚ… Οι εργαζόμενοι πρέπει να διαλέξουν το δρόμο της αντεπίθεσης. Το σύστημα ευνοεί τον παρασιτισμό… Όλα τα μέτρα που ακούμε για τη φοροδιαφυγή αφορούν τα χαμηλά στρώματα

Ερώτηση στον Αλ. Τσίπρα σχετικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση

Αλ. Τσίπρας: Υπάρχουν πράγματι δύο βασικές λογικές για έξοδο από κρίση: Η μία με την κοινωνία ισοπεδωμένη και η άλλη με την κοινωνία όρθια. Στη ΔΕΘ ακούσαμε τον πρωθυπουργό για μηδενική αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις και το ΠΑΣΟΚ για αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού. Αυτές είναι αυξήσεις (30 λεπτά την ημέρα) που δεν μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία. Ο πλούτος πήγε στις τσέπες λίγων… Τα σχέδια που έχουμε είναι ανταγωνιστικά με αυτά των δύο μεγάλων κομμάτων. Για τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς θεωρούμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε μαζί.

Διευκρινιστική ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασιών

Καθόλου κακή λέξη δεν είναι η συνεργασία. Εμείς είμαστε ένα κόμμα που έχουμε στο DNA μας τη συνεργασία. Όσες φορές ζητήσαμε σύμπραξη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισπράξαμε άρνηση.

Ερώτηση στον Γ. Καρατζαφέρη για τους μετανάστες και την επίδρασή τους στην οικονομία. «Γιατί θέλετε να τους διώξουμε;»

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν είπα να τους διώξουμε. Είπα να μπει ποσόστωση. Το θέμα είναι αν αντέχει η Ελλάδα αυτόν τον αριθμό, Είναι θέμα που πρέπει να το λύσουμε σε συμφωνία με την ΕΕ. Μέχρι τώρα η πολιτική στο θέμα είναι λάθος.

Ερώτηση: Δεν είναι λάθος να αντιστέκεστε σε κάθε κίνηση που νομιμοποιεί τους μετανάστες;

Γ. Καρατζαφέρης: Εχουμε αύξηση της εγκληματικότητας και σε μεγάλο ποσοστό προέρχεται από εκεί. Πρέπει να δούμε και τα υπέρ και τα κατά. Εισηγήθηκα την πρόσληψη τσιγγάνων στην αστυνομία. Γεννιέται η τρίτη γενιά και το πρόβλημα μεγιστοποιείται γιατί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αδιαφόρησαν τη στιγμή που έπρεπε.

Ερώτηση στον κ. Χρυσόγελο: Σε περίοδο ύφεσης και υψηλής ανεργίας προτείνετε να σταματήσουν τα δημόσια έργα, που όντως ρυπαίνουν το περιβάλλον;

Ν. Χρυσόγελος: Στη σημερινή κρίση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προτείνουν δύο ξεπερασμένες πολιτικές. Απαιτούνται καινούργια πολιτικά εργαλεία. Η οικονομία να γίνει κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη. Υπάρχουν τομείς που πρέπει να αλλάξουν για να επιβιώσουμε, π.χ. οικοδομή. Η οικοδομική δραστηριότητα μπορεί να στραφεί προς την ποιότητα π.χ. ενεργειακά κτίρια. Προτείνουμε στροφή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση.

Διευκρινιστική ερώτηση για την πράσινη οικονομία

Στην ύφεση είναι σε θέση η ελληνική οικονομία να επενδύσει εκεί που χρειάζονται χρήματα για αλλαγή της τεχνολογίας;

Ν. Χρυσόγελος: Είναι ρεαλιστικό αυτό που λέμε αρκεί να αλλάξουν οι πολιτικές.

Κοινωνική πολιτική

Ερώτηση Ν. Ευαγγελάτου στον Γ. Παπανδρέου για το ασφαλιστικό και συγκεκριμένα για την κατάσταση των Ταμείων αλλά και για τα όρια ηλικίας

Γ. Παπανδρέου: Δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα αν δεν αισθανθεί ο πολίτης ασφαλής. Εγγυόμαστε ότι θα πληρωθούν οι συντάξεις ακόμη κι αν χρειαστεί να δανειστούμε. Θα χτυπήσουμε εκεί που πονάει, στα μεγάλα συμφέροντα. Στα νοσοκομεία υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα. Όχι χαριστικές ρυθμίσεις στις τράπεζες. Μιλάμε για περαιτέρω συνένωση μέσα από κοινοπραξίες. Θα δουλέψω με όλους για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας.

Ερώτηση για την εξίσωση των ορίων ηλικίας και τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους

Γ. Παπανδρέου: Υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας στη χώρα. Είμαι έτοιμος να πάρουμε μέτρα ελεγκτικά για να εφαρμόζονται οι νόμοι. Στον τομέα της ενοικίασης θα χρειαστεί να υπάρξει νέος νόμος.

Ερώτηση στην Αλ. Παπαρήγα

Αλ. Παπαρήγα: Στις 4 Οκτώβρη δεν κρίνεται ο σοσιαλισμός. Ο λαός πρέπει να βρεθεί σε θέση μάχης ενάντια σε κατευθύνσεις ΕΕ και Παγκόσμιας Τράπεζας, που λένε μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ελαστικοποίηση της εργασίας.

Διευκρινιστική ερώτηση: Αν δεν υπάρχουν ιδιώτες, πού θα βρείτε τα λεφτά και ερώτηση για τη στάση του ΠΑΜΕ

Αλ. Παπαρήγα: Όταν δεν θα υπάρχουν επιχειρηματίες για να τους φορολογήσουμε ο πλούτος θα είναι λαϊκή ιδιοκτησία. Εργατικό κίνημα ποτέ με την εργατική αριστοκρατία.

Ερώτηση στον Αλ. Τσίπρα για το κλείσιμο των δρόμων όταν γίνονται πορείες. Θεωρείτε πως είναι παράλογο αν μία διαδήλωση είναι μικρή να περιορίζεται σε ένα μικρό κομμάτι του δρόμου ώστε να μην παραλύει η εμπορική κίνηση;

Αλ. Τσίπρας: Μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα του εμπορικού κόσμου. Το πρόβλημά του είναι ότι υπάρχει πιστωτική ασφυξία. Πάνω από 2 δισ. ακάλυπτες επιταγές. Στον Τειρεσία πάνω από 2 εκατ. Έλληνες. Οι τράπεζες πνίγουν τον εμπορικό κόσμο. Είναι συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη η διαδήλωση. Και οι ίδιοι οι διαδηλωτές όμως πρέπει να φροντίσουν να έχουν μαζική συμμετοχή για να είναι και νικηφόρες

Ερώτηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει πτώση στις δημοσκοπήσεις. Τι φταίει που φτάσατε ως εδώ; Πώς θα αλλάξει;

Αλ. Τσίπρας: Υπήρξε αυξημένη ελπίδα από τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, Κάναμε όμως μεγάλα λάθη και απογοητεύσαμε τον κόσμο μας. Σημασία έχει ότι παρά τις διαφωνίες μας είμαστε ενωμένοι. Έχουμε πάρει τα μαθήματά μας. Αυτό που έχει σημασία είναι πως είμαστε εδώ.

Ερώτηση στον Γ. Καρατζαφέρη: Εχετε πει όχι στην επιβολή νέων φόρων, αλλά προτείνατε φόρο για τους ημιυπαίθριους. Λέτε ότι το κράτος πρέπει να παρανομεί συνειδητά.

Γ. Καρατζαφέρης: Με τα υπάρχοντα λεφτά δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση. Αν δεν βρούμε χρήματα θα στεγνώσει η αγορά.

Ερώτηση για την πρότασή του για τον Κώστα Σημίτη και την προεδρία της Δημοκρατίας

Γ. Καρατζαφέρης: Πράγματι οι ταυτότητες είναι ένα θέμα στο οποίο δεν πρέπει να βάλουμε ταυτότητα. Η ΝΔ το έκανε. Χρειάζεται έμπειρος πρόεδρος αν και εφόσον ο κ. Παπούλιας οδηγηθεί σε έξοδο. Ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να έχει μια εμπειρία. Ο κ. Σημίτης θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος. Ο κ. Σημίτης μπορεί να φανεί χρήσιμος, μου κάνει εντύπωση πώς ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε μια έμμεση πατροκτονία

Ερώτηση στο Ν. Χρυσόγελο: Διαφωνείτε με τις επιχειρήσεις σκούπα και τις απελάσεις. Τι πρέπει να γίνει με τους λαθρομετανάστες;

Ν. Χρυσόγελος: Το όφελος από την κοινωνική ένταξη θα μπορούσε να είναι η αναζωογόνηση του ασφαλιστικού συστήματος. Πρέπει να οργανώσουμε τη μεταναστευτική μας πολιτική. Βέβαια χρειαζόμαστε και πανευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση. Ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος.

Διευκρινιστική ερώτηση: Τι να γίνει με τους λαθρομετανάστες; Να μείνουν στη χώρα μας;

Ν. Χρυσόγελος: Υπάρχει διαδικασία να έρθει κάποιος νόμιμα σαν μετανάστης; Όχι, εκτός κι αν είναι Ευρωπαίος πολίτης.

Ερώτηση στον Κ. Καραμανλή: Πόσοι είναι εργαζόμενοι στο δημόσιο με stage και τι μισθό παίρνουν;

Κ. Καραμανλής: Είναι απόλυτα νόμιμη διαδικασία, που κυρίως έχει να κάνει με εκπαίδευση και κατάρτιση. Μπορεί να μην είναι ικανοποιητικός ο μισθός. Όμως είναι ένα βήμα. Αποκτά κανείς εμπειρία. Δεν είναι μια πλήρης ικανοποιητική λύση. Είναι ένα στάδιο απασχόλησης και εμπειρία. Έχουμε τώρα μία αύξηση της ανεργίας, λόγω κρίσης, όχι όμως δραματική . Βεβαίως περνούμε μια δύσκολη εποχή όπως όλη η Ευρώπη. Έχουμε μπροστά μας ένα δίλημμα. Το νοικοκυριό ξεκινάει από το δημόσιο χρέος. Μύθος τα περί αύξησης του χρέους στα χρόνια της ΝΔ.

Διευκρινιστική ερώτηση για πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων

Κ. Καραμανλής: Μπορεί να έχει υπάρξει καθυστέρηση, όμως όλοι πληρώνονται. Είχαμε σχέδιο 3 δισ. για την απασχόληση, το μεγαλύτερο κομμάτι βεβαίως με κοινοτικά κονδύλια.

Εξωτερική πολιτική

Ερώτηση στην Αλ. Παπαρήγα: Πώς θα επιβιώσει η Ελλάδα εκτός οργανισμών που έχουν γεωπολιτική και οικονομική σημασία.

Αλ. Παπαρήγα: Το ΝΑΤΟ ευλογεί τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων που κάνει η Τουρκία; Τι κάνει το ΝΑΤΟ για αυτό; Φτάσαμε να έχουμε και μνημόνιο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ...

Τι να δεχθούμε; Την Κοινή Αγροτική Πολιτική; Η Ελλάδα που έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της γεωργικής πολιτικής γιατί να ακολουθεί τις πολιτικές της ΕΕ; Εμείς πάνω απ' όλα βάζουμε τα συμφέροντα του λαού, αυτά τα συμφέροντα είναι και συμφέροντα της χώρας.

Ερώτηση: Η πολιτική Ομπάμα θα μειώσει την ένταση στην περιοχή μας;

Αλ. Παπαρήγα: Ο Ομπάμα θα κάνει τη δουλειά του για τα συμφέροντα τα ηγετικά των ΗΠΑ.

Ερώτηση στον Αλ. Τσίπρα: Παραμένετε ένα κόμμα με ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς;

Αλ. Τσίπρας: Είμαστε συνασπισμός δυνάμεων, έχουμε κοινό πλαίσιο θέσεων, συμφωνούμε να αγωνιστούμε μέσα στην ΕΕ για να αλλάξουν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές. Τα μεγάλα προβλήματα έχουν να κάνουν με την πολιτική που ασκείται στην ΕΕ. Είχαμε μια κυβέρνηση που δεν πήρε πρωτοβουλίες. Είχαμε μια κυβέρνηση που υποστήριξε την αντιπυραυλική ασπίδα και ήρθε ο Ομπάμα και άλλαξε την πολιτική και μείναμε εκτεθειμένοι.

Ερώτηση για τις παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο

Αλ. Τσίπρας: Και η Ελλάδα και η Τουρκία έχουμε μπει σε μια παράλογη κούρσα εξοπλισμών για να διεκδικήσουμε την καλή στάση των ΗΠΑ ή της ΕΕ, τη στιγμή που έχουμε μια μεγάλη οικονομική κρίση. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση.

Ερώτηση στον Γ. Καρατζαφέρη: Τι να κάνει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα;

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν ωφελούν οι κουμπαριές και τα ζεϊμπέκικα. Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό. Πρέπει να αμυνθούμε. Να πάρουμε παραδείγματα από χώρες που περιβάλλονται από εχθρούς όπως το Ισραήλ. Σχήμα οξύμωρο να μειώνουμε τη θητεία και να αυξάνουμε τους εξοπλισμούς. Χρειάζεται ανάστημα και μπορούμε να σηκώσουμε ανάστημα. Είμαστε υπάλληλοι των Αμερικανών. Τραγική η κατάσταση από τα λάθη της κυβέρνησης Καραμανλή.

Ερώτηση: Σε ποια βάση μπορεί να στηριχθεί η ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση; Θα δίνατε εντολή να βυθιστούν βάρκες με λαθρομετανάστες;

Γ. Καρατζαφέρης: Όχι βέβαια, αυτά είναι ακραία πράγματα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχω γυμνά τα σύνορά μου. Μόνο εδώ είναι ξέφραγο αμπέλι. Η Ευρώπη δεν ενδιαφέρεται. Πρέπει να βάλουμε τάξη, χρειάζεται όμως τη βοήθεια και τη συνδρομή της Ευρώπης

Ερώτηση στον κ. Χρυσόγελο: Τι υποστηρίζετε ότι πρέπει να γίνει για το Σκοπιανό;

Ν. Χρυσόγελος: Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Εχουμε την ίδια θέση από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Πιστεύουμε σε μία σύνθετη ονομασία, σε μια συμβιβαστική λύση.

Πρέπει να λύσουμε τα παλιά προβλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο. Αυτή η θέση που είναι και θέση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού την αποποιηθήκαμε το 1991. Σήμερα έχουμε φτάσει σε μια δύσκολη κατάσταση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πείσουμε για ένα συμβιβασμό. Να λύσουμε τα παλιά προβλήματα με σωστό τρόπο, με εργαλεία από την ΕΕ.

Ερώτηση: Θέτετε θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα;

Ν. Χρυσόγελος: Η θέση μας είναι ξεκάθαρη για μια σύνθετη ονομασία, να ενδυναμώσει ο ρόλος της ελληνικής Μακεδονίας. Τα θέματα των μειονοτήτων είναι θέματα διεθνών συμβάσεων.

Ερώτηση στον Κ. Καραμανλή: Τι δεν πήγε καλά με τον Τ. Ερντογάν; Γιατί δεν απέδωσε η πολιτική της φιλίας που επιδιώξατε; Και ερώτηση για την προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Κ. Καραμανλής: Είναι λάθος εκτίμηση ότι έχει κλείσει μέτωπο η Τουρκία με τις γειτονικές της χώρες. Στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας στο βαθμό που θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ. Όλες τις απαιτήσεις που έχει η Ελλάδα βάσει του διεθνούς δικαίου τις έχουμε κάνει τμήματα των ευρωπαϊκών απαιτήσεων προς εκπλήρωση. Έχουμε δύο πολύ σημαντικές επιτυχίες. Για πρώτη φορά εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ ασκήσεις στον Αϊ Στράτη. Δεύτερον έχουμε κάνει κοινοτική πολιτική τη λαθρομετανάστευση.

Ερώτηση: Γιατί οι ΗΠΑ ήταν σε όλα τα θέματα απέναντι στην Ελλάδα (Αιγαίο, Σκοπιανό κ.λπ.);

Κ. Καραμανλής: Εχουμε καλές σχέσεις συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως σε όλα τα θέματα έχουμε την ίδια γνώμη. Όπως στο Βουκουρέστι. Τους αγωγούς τους κάναμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Ερώτηση στον κ. Παπανδρέου: Δυσφορία στη Ρωσία για επαναδιαπραγμάτευση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Τι σκέφτεστε για τον αγωγό;

Γ. Παπανδρέου: Να τονίσω πρώτα ότι 10 χρόνια υπηρέτησα και θα υπηρετώ τα ελληνικά συμφέροντα . Η κυβέρνηση απεμπόλησε το βέτο απέναντι στην Τουρκία, όταν οι παραβιάσεις θα μπορούσαν να είχαν τεθεί επί τάπητος. Αύριο αν θα είμαι πρωθυπουργός δεν απεμπολώ το δικαίωμα του βέτο στην αξιολόγηση που θα γίνει το Δεκέμβριο για την Τουρκία. Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ήμουν κατά της αντιπυραυλικής ζώνης και είμαι κατά στο να έρθουν εδώ οι πύραυλοι, όπου τυχόν αυτή εγκατασταθεί. Σε ό,τι αφορά τον αγωγό. Η αρχή έγινε επί των ημερών μας και ελπίζω να τελειώσει επί των ημερών μας. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση σε κάποιους τομείς.

Διευκρινιστική ερώτηση για τον αγωγό και ερώτηση για το Σκοπιανό

Γ. Παπανδρέου: Για το Σκοπιανό, αν υπάρξει προώθηση λύσης δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει βέτο. Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Ερωτήσεις πολιτικών αρχηγών

Ερώτηση Κ. Καραμανλή προς Γ. Παπανδρέου: Λέει κι εκείνος ότι χρειάζεται νοικοκύρεμα. Ταυτόχρονα λέει ότι θα μοιράσει παροχές που ξεπερνούν τα 10 δισ.

Γ. Παπανδρέου: Μιλάτε έξι χρόνια μετά για σπατάλες και για παροχές όταν εκτινάξατε το χρέος της χώρας και τα ελλείμματα. Το πρόγραμμά μας για την τόνωση της οικονομίας είναι περίπου δυόμισι με τρία δισ. Είμαι αποφασισμένος για νοικοκύρεμα. Και οι ανείσπρακτοι φόροι είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Είμαστε έτοιμοι για αναδιανομή μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Ερώτηση Γ. Παπανδρέου προς Κ. Καραμανλή: Το 2004 τον συνεχάρην για τις δηλώσεις του για τη διαφθορά, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Γιατί δεν δέχθηκε τη στήριξή μου και αν αύριο θα είναι κοντά μου σε αυτά που είμαι διατεθειμένος να κάνω;

Κ. Καραμανλής: Ο αγώνας κατά της διαφθοράς είναι διαρκής, όλες οι υποθέσεις που απασχόλησαν το δημόσιο βίο ανατέθηκαν στη δικαιοσύνη. Πάντα είμαστε διατεθειμένοι σε αυτόν τον πόλεμο. Η ουσία η πραγματική είναι: Ο δρόμος της υπευθυνότητας ή ανευθυνότητα και νεφελώδεις κουβέντες;

Ερώτηση Αλ. Παπαρήγα σε Κ. Καραμανλή: Γιατί αρνηθήκατε την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα φάρμακα κ.λπ.;

Κ. Καραμανλής: Στα είδη πολυτελείας υπάρχουν οι μέγιστοι δυνατοί φόροι. Είναι λάθος να εκπέμπουμε μήνυμα μείωσης των φόρων. Για τους χαμηλόμισθους ρίξαμε τους φόρους. Οι αντοχές της οικονομίας επιτάσσουν κάποιες αποφάσεις. Περιορισμός κρατικής δαπάνης, πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.

Ερώτηση Αλ. Τσίπρα στον Κ. Καραμανλή: Είναι νόμιμα είναι και ηθικά τα stage;

Κ. Καραμανλής: Είναι νόμιμο, είναι ανάσα εκπαίδευσης και απασχόλησης, να μην αξιοποιούσαμε τα κοινοτικά λεφτά που είναι για αυτή τη δουλειά;

Ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη στον Γ. Παπανδρέου για τα ελληνοτουρκικά

Γ. Παπανδρέου: Δέκα χρόνια έχω κάνει στο υπoυργείο Εξωτερικών. Δεν δόθηκε ούτε μια σπιθαμή στην Τουρκία. Κατάφερα να μπει η Κύπρος στην ΕΕ. Η πράξη η δικιά μου στο χώρο της εξωτερικής πολιτικής τα λέει όλα.

Ερώτηση Ν. Χρυσόγελου στον Γ. Παπανδρέου για την πράσινη ανάπτυξη. Θα αλλάξουν τα σχέδια για τις λιγνιτικές μονάδες; Τι θα γίνει με τιςΜπροστά στην Κοπεγχάγη όπου δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει καμία ουσιαστική συμμετοχή. Θεωρώ ότι καλύπτουμε το σύνολο του δικού σας προγράμματος στο πρόγραμμά μας για την πράσινη ανάπτυξη.

Περιβάλλον

Ερώτηση στον κ. Τσίπρα: Αν αύριο το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση θα στηρίξετε τον Γ, Παπανδρέου σε όποιες πρωτοβουλίες πάρει για την πράσινη ανάπτυξη;

Αλ. Τσίπρας: Το θέμα της πράσινης ανάπτυξης είναι εύκολο να λέγεται αλλά πρέπει να προσδιοριστεί.

Εμείς είμαστε υπέρ του προσανατολισμού της οικονομίας σε ένα συνολικό οικολογικό μετασχηματισμό. Για να είσαι περιβαλλοντής πρέπει να κάνεις ρήξεις με τα μεγάλα συμφέροντα κι εμείς το κάναμε. Μόνο με τους ενεργούς πολιτες μπορούμε να δούμε άσπρη μέρα για το περιβάλλον

Ερώτηση: Θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ; Αν είναι ιδιωτικές οι επενδύσεις θα πείτε ναι;

Αλ. Τσίπρας: Για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία να μιλάμε για το μοντέλο ανάπτυξης. Μιλάμε για ένα μοντέλο παραγωγής που θα σέβεται τον εργαζόμενο.

Ερώτηση στον κ. Καρατζαφέρη: Είπατε ότι το περιβάλλον αποτελεί δεύτερη προτεραιότητα. Εξακολουθείτε να το πιστεύετε;

Γ. Καρατζαφέρης: Σοβαρότερο είναι να μπορέσουμε να φτιάξουμε λίγο τη ζωή των ανθρώπων. Όμως είναι μεγάλη η ευαισθησία μας για το περιβάλλον. Πρέπει να ζήσουμε σε ένα υγιεινό περιβάλλον, γνωρίζουμε όμως πως αν δεν υπογράψουν το Κιότο οι υπερδυνάμεις, εμείς ματαιπονούμε.

Νέα ερώτηση στον Γ. Καρατζαφέρη: Γιατί δεν ποντάρετε ως κόμμα στο περιβάλλον, διαμορφώνεται την πολιτική σας με βάση θέματα που μπορούν να σας προσφέρουν κομματικά οφέλη;

Γ. Καρατζαφέρης: Μην ξεχνάτε ότι σε αυτές τις εκλογές συμπράτουμε με τους Οικολόγους Ελλάδος. Θα περπατήσουμε καλά μαζί με βήματα σταθερά.

Ερώτηση στο Ν. Χρυσόγελο: Λέτε όχι στην πυρηνική ενέργεια, όχι στην εξόρυση λιγνίτη. Κατηγορείστε ότι αυτά που λέτε οδηγεί στην εξάρτηση από το πετρέλαιο

Ν. Χρυσόγελος: Χαίρομαι που μιλάνε όλοι για το περιβάλλον μετά τους Οικολόγους - Πράσινους. Η πραγματική ευκαιρία είναι να απεξαρτηθούμε και από το πετρέλαιο και από το λιγνίτη. Η πράσινη οικονομία δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Ερώτηση: Μήπως τώρα που τα κόμματα εξουσίας έχουν προσθέσει πολλές πράσινες σελίδες στα προγράμματά τους απειλείται η δική σας υπόσταση; Με ποιό από τα μεγάλα κόμματα συμφωνείτε;

Ν. Χρυσόγελος: Το καλύτερο θα είναι αυτό που θα πιέζεται από τη δικιά μας παρουσία ώστε να εφαρμόζονται πραγματικά περιβαλλοντικές πολιτικές.

Ερώτηση στον Κ. Καραμανλή: Αφήσατε έξω από τα ψηφοδέλτια τον κ. Μαγγίνα. Επικεφαλής του Επικρατείας είναι ο Γ. Σουφλιάς, του οποίου η κατοικία χαρακτηρίστηκε αυθαίρετο.

Κ. Καραμανλής: Κάνετε πολύ κακή σύγκριση. Τα κριτήρια επιλογής και στάθμισης είανι συνολικά. Η πολιτική της κυβέρνησης για το περιβάλλον υπήρξε σημαντική. Γίνεται πράξη το Κτηματολόγιο. Τετραπλασιάστηκε η ανακύκλωση, διπλασιάζεται το μετρό της Αθήνας. Διπλασιάζεται το μετρό της Αθήνας και γίνεται το μετρό της Θεσσαλονίκης. Προχωράμε τη διπλή αναπλαση στη Λ. Αλεξάνδρας και στο Βοτανικό.

Νέα επισήμανση για το σπίτι του Γ. Σουφλιά και ερώτηση για τις φωτιές

Κ. Καραμανλής: Κάνετε λάθος ότι δεν αποδόθηκαν ευθύνες. Δεν είμαι ο αρμόδιος να κρίνει υπηρεσιακά αν όλα έγιναν καλά. Γίνεται έρευνα. Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την αυτοθυσία χιλιάδων ανθρώπων.

Ερώτηση στον Γ. Παπανδρέου για πράσινες επενδύσεις που έχουν παγώσει. Ποια είναι η μαγική συνταγή που έχετε κατά αυτού;

Γ. Παπανδρέου: Καμία μαγική συνταγή. Εχουμε μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Θα αποσύρουμε το χωροταξικό για τον τουρισμό. Τέλος στην Ελλάδα του real estate. Η πράσινη ανάπτυξη είναι και η αλλαγή των παραγωγικών δομών και της τεχνολογίας που θα συνδυαστεί με το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Αυτά θα δώσουν δουλειές. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να αναπροσανατολίσουμε τη χώρα μας. Θα συνεργαστώ με όλους τους φορείς για να προωθησουμε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ερώτηση: Το ΠΑΣΟΚ ίδρυσε και κατήργησε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τι θα κάνετε;

Γ. Παπανδρέου: Θέλω το υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας να είναι και ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τον Αχελώο, πρέπει να αναπροσανατολίσουμε την παραγωγή από το βαμβάκι που είναι υδροβόρο.

Ερώτηση στην Αλ. Παπαρήγα για άρνηση δημάρχων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ να ενταχθούν οι δήμοι σε προγράμματα ανακύκλωσης που διενεργούν ιδιώτες

Αλ. Παπαρήγα: Καθόλου. Η ιδεολογία μας είναι στενά δεμένη με το λαϊκό συμφέρον. Δεν είμαστε αντίθετοι στην περιβαλλοντική πολιτική. Η κερδοφορία είναι ασυμβίβαστη με την προστασία του περιβάλλοντος.Δεν είναι ασυμβίβαστη η προστασία του περιβάλλοντος με την ανάπτυξη.

Ερώτηση: Είστε υπέρ ή κατά των ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα;

Αλ. Παπαρήγα: Εμείς μιλάμε για μορφές ενέργειας που να σέβονται το περιβάλλον και φυσικά πρέπει να υπάρχει λαϊκός έλεγχος, ένα κίνημα που θα αντιπαλεύει τους βιομήχανους και δεν θα τους φυλάει

Παιδεία

Ερώτηση στον κ. Καρατζαφέρη: Οι κουκουλοφόροι είναι εγκληματίες ή επαναστατημένα παιδιά;

Γ. Καρατζαφέρης: Πρώτα απ' όλα χρειάζεται διάλογος. Αν εμμένουν σε εγκληματικές πράξεις και ενέργειες δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητοι. Να μην υπάρξουν πάλι αυτές οι άγριες ημέρες. Πάνω απ' όλα χρειάζεται διάλογος.

Αυτά τα παιδιά έχουν χάσει τον προσανατολισμό, Πρέπει να τους ακούσουμε για να μην επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα.

Ερώτηση: Μήπως όλες αυτές οι δηλώσεις έχουν στόχο να ψαρέψετε ψηφοφόρους;

Γ. Καρατζαφέρης: Όχι. Όταν κάποιος φοράει κουκουλα για να πάει σε πράξεις βίας πρέπει να ελεγχθεί.

Ερώτηση στον Ν. Χρυσόγελο: Ο κ. Τρεμόπουλος είχε εμφανιστεί σε παρουσία «μακεδονικού» αναγνωστικού, από κάποιους που αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονική μειονότητα.

Ν. Χρυσόγελος: Είναι λάθος να περιορίζουμε σε μια τέτοια συζήτηση τα θέματα της παιδείας. Πρέπει να αλλάξουμε την εκπαίδευση, να προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες. Δεν είναι δυνατόν να περιορίζουμε την εκπαίδευση σε ένα εξεταστικό σύστημα. Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη εκπαίδευση… Το σχολείο είναι αποστήθιση, τα παιδιά θέλουνε παιχνίδι.

Ερώτηση: Σε αυτή την εκδήλωση ο κ. Τρεμόπουλος πήρε και θέσεις. Σκέπτεστε κάποιες από αυτές τις ιδέες να τις περάσετε και στο βιβλίο της ιστορίας;

Ν. Χρυσόγελος: Ηταν μία συζήτηση που αφορούσε ιστορικούς. Να μην περιορίζουμε τη συζήτηση την πολιτική σε θέματα ιστορικά.

Ερώτηση στον κ. Καραμανλή: Τον περασμένο Δεκέμβριο δολοφονήθηκε ο μαθητής Αλ. Γρηγορόπουλος. Σωστά διαχειριστήκατε εκείνη την κρίση ή χρωστάτε κάποια συγγνώμη;

Κ. Καραμανλής: Όταν πεθαίνει ένα νέο παιδί, μας λυπεί και το καταδικάζουμε. Η πολιτεία αντέδρασε με σωφροσύνη. Το τι πρέπει να γίνει είναι σαφές. Πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές πολιτικές. Χρειάζονται παρεμβάσεις. Π.χ. δεν μπορεί 30,40 άνθρωποι να κλείνουν όλο το κέντρο της Αθήνας. Έχω προτείνει ότι πρέπει να πάμε σε αυστηροποίηση του νόμου για το παν/κό άσυλο.

Είναι ένα θλιβερό γεγονός, συγκλονιστήκαμε, όμως η πολιτεία πρέπει να κάνει το καθήκον της έναντι των εκατομμυρίων συμπολιτών μας.

Ερώτηση: Εκτιμάτε ότι αυτή η υπόθεση συνέβαλε καθοριστικά στη δημοσκοπική πτώση του κόμματός σας;

Κ. Καραμανλής: Δεν μετρά τα πράγματα αυτα δημοσκοπικά. Πιστεύω πως η πολιτεία με τις όποιες αδυναμίες σε επιχειρησιακό επίπεδο απέφυγε τα χειρότερα.

Κ. Καραμανλής: Είμαστε οι πρωταγωνιστές της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση.

Ερωτηση στον Γ. Παπανδρέου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το άρθρο 16. Αν είστε πρωθυπουργός, θα αλλάζετε επιλογές ανάλογα με τις αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών σας;

Γ. Παπανδρέου: Σίγουρα όχι. Δεν έχω αλλάξει γνώμη για την άναγκη ρύθμισης μιας ανάπτυξης των ιδιωτικών ιδρυμάτων. Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές ώστε να είναι σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη. Χρειάζονται αλλαγές από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο. Εχουμε σχολεία αποστήθισης.

Ερώτηση: Γιατί με τον ίδιο τρόπο, με το ίδιο πλαίσιο με τα μη κρατικά παν/μια να μην μπορούν να λειτουργήσουν και τα κολέγια; Μήπως κάνετε ένα μισό βήμα λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων;

Γ. Παπανδρέου: Απόδειξη της συνέπειάς μου είναι ότι έλεγα πως αυτα θα υπάρξουν άρα πρέπει να τα ρυθμίσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση τα ρυθμίζει με πελατειακό τρόπο. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ρύθμιση των κολεγίων, αλλά η δημόσια παιδεία.

Ερώτηση στην κ. Παπαρήγα: Γιατί στερείτε το δικαίωμα κάποιων γονιών να επιλέξουν την ιδιωτική εκπαίδευση;

Αλ. Παπαρήγα: Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να έχει μόνο δημόσια παιδεία. Ζητάμε δημόσια δωρεάν παιδεία. Γιατί να έχουμε επιχειρηματίες στην Παιδεία;

Ερώτηση στην Αλ. Παπαρήγα: Πώς γίνεται ένα κόμμα να έχει επιχείρηση και ένας ιδιώτης να μην μπορεί να κάνει επένδυση στην παιδεία;

Αλ. Παπαρήγα: Δεν είναι επιχειρήσεις που αποβλέπουν στα κέρδη. Ας αφήσουμε το παραμύθι για τις κομματικές επιχειρήσεις.

Ερώτηση στον Αλ. Τσίπρα για το άσυλο.

Αλ. Τσίπρας: Το θέμα του ασύλου είναι πολύ σημαντικό και έχω την αίσθηση ότι εκ του πονηρού συζητείται. Ξέρετε πολύ καλά το νέο νόμο για το άσυλο που επιτρέπει την παρέμβαση αν απειλείται ανθρώπινη ζωή. Ο λόγος για τον οποίο συζητάμε για το άσυλο είναι γιατί θέλουμε το δημόσιο παν/μιο αποστειρωμένο.

Είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας να προστατεύσει το άσυλο. Εμείς θα βρεθούμε και την επομένη των εκλογλών στο πλάι των φοιτητών που εξεγείρονται με αιτία. Και έχουν αιτία, διότι οι σπουδές που τους δίνονται δεν είναι σπουδές με αύριο.

Νέα ερώτηση: Διακρίνω μια αλλαγή στη θέση σας σχετικά με το άσυλο/

Αλ. Τσίπρας: Δεν νομίζω πως είναι σωστό να λέτε ότι διακρίνετε αλλαγή. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και διαυγείς. Θα υπερασπιστούμε μια δημοκρατική κατάκτηση που είναι το άσυλο.

Δημόσια Διοίκηση

Ερώτηση στο Ν. Χρυσόγελο για τη στάση του κ. Τρεμόπουλου αναφορικά με το Σκοπιανό

N. Χρυσόγελος: Αυτή η συζήτηση έχει τελειώσει. Ήταν μια ιστορική συζήτηση. Οργή της κοινωνίας απέναντι στην πολιτική και το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να συζητήσουμε για το μοντέλο διακυβέρνησης.

Ερώτηση στο Ν. Χρυσόγελο σχετικά με την εθελοντική προσφορά των πολιτών. Δεν υπήρξε κινητοποίηση του κόμματός σας ώστε να συγκεντρωθούν εθελοντές για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών;

Ν. Χρυσόγελος: Ήμασταν εκεί από την πρώτη στιγμή. Δηλώσαμε ότι δεν θα εκμεταλλευτούμε την καταστροφή. Και πριν και μετά τις πυρκαγιές είμαστε ενεργοί για το δάσος.

Ερώτηση στον Κ. Καραμανλή: Καλύψατε πέρυσι τους Βατοπεδινούς, δεν πήρατε ούτε ένα κεφάλι για τις πυρκαγιές. Η φωνη του πολίτη έφθανε σε εσάς;

Κ. Καραμανλής: Πάντα φθάνει. Όσες υποθέσεις είχαν την οποιαδήποτε σκιά πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης. Εκεί που άργησα, στην υπόθεση Βατοπαιδίου, πήρα μόνος μου την ευθύνη. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η δημοσία διοίκηση. Πρέπει να γίνει τομή στη δημόσια διοίκηση. Χρειάζονται αποφάσεις. Προτείναμε στη συνταγματική αναθεώρηση να μπορούν να μπουν άνθρωποι με όχι τη μορφή δημοσίου υπαλλήλου.

Ερώτηση για Τσιτουρίδη. Κατήγγειλε διαπλεκόμενα ακόμη και μεσα στο γραφείο σας. Πώς φτάσαμε από τον Μπαϊρακτάρη να σας καταγγέλλουν υπουργοί σας;

Κ. Καραμανλής: Είπα ότι ο καθένας κρίνεται από τη συνολική του συμπεριφορά. Τα συγκεκριμένα λόγια είναι απαράδεκτα μυθεύματα. Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι είμαι αλάνθαστος. Ποτε δεν συγκυβέρνησα με συμφέροντα.

Eρώτηση στον Γ. Παπανδρέου: Υπάρχει η εντυπωση πως δεν θέλατε τον κ. Σημίτη στα ψηφοδέλτια. Προειδοποιείται να μη ράβουν κοστούμια εξουσίας. Ποιοι είναι αυτοί που στο κόμμα σας ράβουν κοστούμια εξουσίας;

Γ. Παπανδρέου: Θα ήθελα να ήταν ο κ. Σημίτης στη Βουλή. Βάζω ένα πλαίσιο αρχών και αξιών για το πώς λειτουργούμε ως κόμμα. Έτσι θα λειτουργήσει και αύριο το κράτος. Είμαστε σε τέλμα και παρακμή, αυτό θα αλλάξει υπό την πρωθυπουργία μου λαού θέλοντος. Ο ελληνικός λαός είναι εξοργισμένος. Δεν υπήρξε η τόλμη από αυτήν την κυβέρνηση να λύσει αυτές τις υποθέσεις. Παραγράφησαν από τον κ. Καραμανλή με το κλείσιμο της Βουλής. Δεν θα αφήσω τέτοιες υποθέσεις να εκκρεμούν.

Ερώτηση στον Γ. Παπανδρέου: Δεν έχετε καταφέρει να φτιάξετε τα οικονομικά του κόμματός σας. Πώς θα συμμαζέψετε τα οικονομικά της χώρας;

Γ. Παπανδρέου: Πιστεύω ότι είμαστε το μόνο κόμμα που έχει κάνει σοβαρή οικονομία. Το κόμμα μας είναι ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, συμμετοχικό κόμμα. Αυτές τις καινοτομίες θα φέρουμε και στη διακυβέρνηση για τον πολίτη.

Ερώτηση στην Αλ. Παπαρήγα για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική. Ζητάτε την κατεδάφιση των υπαρχόντων αυθαιρέτων;

Αλ. Παπαρήγα: Ζητάμε την κατεδάφιση όπου υπάρχουν βίλες και να δημευθεί από το δημόσιο η μεγάλη εκκλησιαστική περιουσία στα βουνά και τα δάση. Δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αυθαιρέτων χτυπώντας τα λαϊκά στρώματα.

Ερώτηση: Ο πλούσιος είναι παράνομος και το σπίτι του κατεδαφίζεται και ο φτωχός που είναι παράνομος το σπίτι του παραμένει;

Αλ. Παπαρήγα: Την παρανομία αυτή την ευνόησαν οι κυβερνήσεις. Δεν μπορούν να φορτώσουμε το πρόβλημα στα λαϊκά στρώματα.

Ερώτηση στον κ. Τσίπρα: Τι συμβουλεύετε τους νέους να κάνουν στην επέτειο από το θάνατο του Αλ. Γρηγορόπουλου;

Αλ. Τσίπρας: Είπαμε ότι νέοι άνθρωποι δίκαια εξεγείρονται Είμαστε μία χώρα που τελικά εχθρεύεται τη νεότητα. Αυτά πρέπει να συζητήσουμε εν όψει μιας θλιβερής επετείου.

Ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα για τον αστυνομικό που περιπολούσε μαζί με τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Πρέπει να παραμείνει στη φυλακή αυτός ο αστυνομικός;

Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να γίνει η δίκη και να απονεμηθεί η δικαιοσύνη. Είναι αδιανόητο να είναι στη φυλακή άνθρωποι 15 μήνες και να περιμένουν να γίνει η δίκη τους. Το δικαιικό μας σύστημα έχει προβλήματα.

Ερώτηση στον Γ. Καρατζαφέρη για το ενδεχόμενο φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν πρέπει η εκκλησιαστική περιουσία να μένει ανενεργή, όταν έχουμε άκληρους αγρότες. Η εκκλησία σημαίνει ναός, όλα τα άλλα είναι περιττά. Επιχειρήσεις στην εκκλησία δεν χωράνε στη σημερινή λογική.

Διευκρινιστική ερώτηση: Εχω την εντύπωση ότι αλλάζετε τη θέση σας στο παρά πέντε των εκλογών

Γ. Καρατζαφέρης: Όλοι πρέπει να φορολογηθούμε. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Ερωτήσεις πολιτικών αρχηγών

Ερώτηση Ν. Χρυσόγελου στον κ. Καραμανλή: Το 2007 ζήσαμε μια τρομερή οικολογική και ανθρωπιστική καταστροφή. Φάνηκε ότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Γιατί δεν κάνατε κάτι για τη δασική υπηρεσία;

K. Καραμανλής: Να θυμόμαστε πόσες χιλιάδες φωτιές σβήστηκαν. Εκεί που χρειάζεται να ξαναδούμε ένα ζήτημα είναι η έγκαιρη προειδοποίηση μέσα στο δάσος. Χρειαζόμαστε μια υπηρεσία που δεν θα μπαίνει στα πόδια της πυρόσβεσης αλλά θα συμβάλλει στην πρόληψη.

Ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη στον Κ. Καραμανλή: Πώς καταφέρατε να βρεθεί η ΝΔ πίσω από το ΠΑΣΟΚ κατά 8 μονάδες;

Κ. Καραμανλής: Το ένα είναι τι αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις και το άλλο τι θα αποφανθούν οι πολίτες. Είναι στο χέρι μας να τους πείσουμε. Οφείλω να πω ότι μένω σταθερός στις απόψεις μου για το ποια είναι μετριοπαθής σκέψη και ποια ακραία.

Ερώτηση Αλ. Τσίπρα στον Γ. Παπανδρέου. Τον εργασιακό μεσαίωνα τον θεσμοθέτησαν κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Θα καταργήσε το νόμο που στηρίζει αυτό το πλαίσιο;

Γ. Παπανδρέου: Υπάρχει ένας εργασιακός μεσαίωνας σε πολλούς τομείς. Δεν θα υπάρχει ανασφάλιστη εργασία. Θα υπάρχει δυνατότητα των stage στον ιδιωτικό τομέα αλλά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα μπλοκάκια που υποκρύπτουν πάγιες ανάγκες του δημοσίου πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα μόνιμης πρόσληψης στο δημόσιο.

Ερώτηση Αλ. Παπαρήγα στον Γ. Παπανδρέου για τα ελληνοτουρκικά.

Γ. Παπανδρέου: Θεωρώ ότι έπρεπε να αξιοποιήσουμε το Ελσίνκι κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση. Θα μπορούσε να έχει βάλει βέτο. Δώσαμε ένα περιθώριο από τη «μεγαλοψυχία» της κυβέρνησης προς την Τουρκία.

Ερώτηση Γ. Παπανδρέου στον Κ. Καραμανλή: Γιατί δεν δεχτήκατε την υποστήριξή μου στα θέματα διαφάνειας και αξιοκρατίας; Και ερώτηση για την οικονομία.

Κ. Καραμανλής: Τους αριθμούς τους γνωρίζετε αλλά η κρίση επιβάλλει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Παρουσιάζετε ένα νεφελώδες δήθεν πρόγραμμα. Αυτή την ώρα πρέπει να πάρουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις και αυτά δεν γίνονται με τις δικές σας ακάλυπτες επιταγές.

Ερώτηση Κ. Καραμανλή στον Γ. Παπανδρέου: Είπατε ότι θα υπάρξει ενιαια φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. Ποια είναι αυτή η κλίμακα; Περιλαμβάνεται και τους αγρότες; Θα επαναφέρετε τα αντικειμενικά κριτήρια;

Γ. Παπανδρέου: Θέλει να αναλύσω όλο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σε μισό λεπτό. Χρειάζεται ένα άλλο δίκαιο φορολογικό σύστημα και όχι χαριστικές πράξεις προς τις τράπεζες. Δεν θα αλλάξουμε την κλίμακα αλλά θα υπάρχει ένας ενίαιος τρόπος φορολόγησης.

Τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών

Ν. Χρυσόγελος: 200.000 άνθρωπoι δεν έχουν νερό ούτε για να πιουνε ούτε για να καλλεργήσουν στον Ασωπό. Είμαστε σε εκλογές στις 4 Οκτώβρη για να αποφασίσουμε όχι μόνο για τα μικρά αλλά για τα μεγάλα. Να αποφασίσουν οι πολίτες τι είδους οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον θέλουν. Οι άνθρωποι που είναι στους Οικολόγους Πράσινους έχουν πράξει αυτά που λένε.

Γ. Καρατζαφέρης: Οι δύο εκ των αρχηγών κληρονόμησαν κόμματα, οι άλλοι πήραν με τη σειρά τους την εξουσία. Εγώ γέννησα αυτό το κόμμα. Ξέρω να διοικώ. Από 18 ετών διοικώ ανθρώπους και επιχειρήσεις. Δεν τα βρήκα έτοιμα. Σήμερα διεκδικούν την ψήφο σας η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πώς θα φτιάξουν την οικονομία της Ελλάδος όταν δεν μπορούν να φτιάξουν την οικονομία των κομμάτων τους;

Ξέρω να κάνω οικονομία. Έχετε υπόψιν σας ότι το κανάλι το δικό μου δεν χρωστά ούτε μια δραχμή στο δημόσιο.

Αλ. Τσίπρας: Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που είμαι στην προεδρία του ΣΥΝ γύρισα όλη την Ελλάδα. Συνάντησα νέους και νέους με πτυχίο να ζητάνε ρουσφέτι. Συναντησα και ενεργούς πολίτες που αντιστέκονται. Ο ΣΥΝ θέλει να εκπροσωπήσει την ξεχασμένη κοινωνία. Το κρίσιμο είναι αν θα έχει φωνή την επόμενη των εκλογών η ξεχασμένη κοινωνία. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε.

Αλ. Παπαρήγα: Απευθυνόμαστε σε όσους πιστεύουν πως αναμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν υπαρχουν διαφορές. Το ΚΚΕ έχει αντίθεση σαφή προς ΕΕ, ΝΑΤΟ και μεγάλο κεφάλαιο. Η ΝΔ οργάνωσε την απογραφή για να δικαιολογήσει τη λιτότητα, ενώ το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα κάνει καταγραφή.

Γ. Παπανδρέου: Υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό ώστε η Ελλάδα να έχει μια περήφανη θέση στον κόσμο. Είμαι έτοιμος να συγκρουστώ με συμφέροντα που μας έχουν πάει πίσω. Χρειάζομαι την ψήφο εμπιστοσύνης, την ψήφο αυτοδυναμίας σας.

Κ. Καραμανλής: Υπάρχει μια τεράστια διαφορά στο πως αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ και εμείς την κρίση. Ακούσατε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε μια εύκολη λαϊκίστικη προσέγγιση. Εχω σίγουρα την υποχρέωση να λέω την αλήθεια στους πολίτες. Ζουμε σε μία μεγάλη κρίση και έχουμε δύο δύσκολα χρόνια μπροστά μας. Με ενδιαφέρει το οικονομικό κόστος και όχι το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος αυτού που λέω. Είμαι διατεθειμένος να κάνω τη δύσκολη πολιτική να πάρω τις δύσκολες αποφάσεις.