Κόσμος
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009 07:37

Σε νέο δρόμο οι σχέσεις Γαλλίας-Κίνας

Οι πρόεδροι της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και της Κίνας, Χου Ζιντάο, διαπίστωσαν σήμερα στη Νέα Υόρκη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών τους βελτιώνονται, μετά από πολλούς μήνες κρίσης με αφορμή το θέμα του Θιβέτ.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και της Κίνας, Χου Ζιντάο, διαπίστωσαν σήμερα στη Νέα Υόρκη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών τους βελτιώνονται, μετά από πολλούς μήνες κρίσης με αφορμή το θέμα του Θιβέτ.

Οι δύο ηγέτες βρίσκονται στις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στο σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές και για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συμμετάσχουν επίσης στη σύνοδο της G20, στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια.

Η συνάντησή τους ήταν η πρώτη από τις τρεις που έχει προγραμματίσει ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη. Σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώ αύριο το πρωί θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Ο πρόεδρος Σαρκοζί και ο πρόεδρος Χου διαπίστωσαν ότι οι σινογαλλικές σχέσεις έχουν μπει ξανά σε τροχιά, με την ταχύτητα του TGV (τρένο εξπρές)», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Η ανανέωση της σχέσης των δύο χωρών θα κορυφωθεί με την επίσκεψη του προέδρου Χου στη Γαλλία, εντός του 2010, και με την επίσκεψη του Σαρκοζί στη Σαγκάη για τη διεθνή έκθεση που θα διοργανωθεί στην πόλη αυτή από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Εξάλλου, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, θα επισκεφθεί στα τέλη Οκτωβρίου το Πεκίνου προκειμένου "να συνεχίσει τις συνομιλίες της G20" όσον αφορά την έξοδο από την κρίση και την οικονομική σταθερότητα. Τον Νοέμβριο θα είναι η σειρά του υπουργού Περιβάλλοντος, Ζαν-Λουί Μπορλό να πάει στην Κίνα για να προετοιμάσει τη σύνοδο της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου θα βρεθεί στο Πεκίνο και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν.

Οι σχέσεις της Κίνας με τη Γαλλία επιδεινώθηκαν το 2008, αρχικά με το πέρασμα της ολυμπιακής φλόγας από τη Γαλλία και κατόπιν με τη συνάντηση που είχε ο Σαρκοζί στο Γκντανσκ με το Δαλάι Λάμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων