Μεγάλο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν οι λαϊκές παραδόσεις των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά στην εγκυμοσύνη και τον τρόπο που έρχονται στον κόσμο τα μωρά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, 5,4 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν πέρσι στην Ευρώπη, με τους Λιθουανούς να κατέχουν το μερίδιο του λέοντος στις γεννήσεις και τους Γερμανούς να επιδεικνύουν «οκνηρία» ως προς την αναπαραγωγική δραστηριότητα.
Μεγάλο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν, ωστόσο, οι λαϊκές παραδόσεις των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά στην εγκυμοσύνη και τον τρόπο που έρχονται στον κόσμο τα μωρά.
Οι Ιταλοί, για παράδειγμα, μαζεύουν τα μωρά τους από τον κήπο, καθώς σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση τα μωρά γεννιούνται κάτω από τα λάχανα. Πιο τυχερά φαίνεται πως είναι τα κορίτσια στη Γαλλία, τα οποία πιστεύεται ότι γεννιούνται μέσα στα τριαντάφυλλα. Στη Γερμανία, πάλι, ο μύθος θέλει τις γυναίκες να γονιμοποιούνται με το τσίμπημα ενός πουλιού στη γάμπα τους.
Πιο προσγειωμένοι εμφανίζονται οι Ισπανοί, με τις μέλλουσες μητέρες να χρησιμοποιούν την έκφραση «κρατάω ταμπούρλο» (tener un bombo) για να δηλώσουν την εγκυμοσύνη τους. Η αλήθεια είναι πως το έμβρυο κινείται, στριφογυρίζει και φουσκώνει μέσα στην κοιλιά της μητέρας του, ακριβώς όπως και ένα φραντζολάκι ψωμί μέσα στο φούρνο ή, όπως λένε οι ¶γγλοι, «έχω ένα κουλουράκι στο φούρνο» (a bun in the oven), με την μητέρα να παίρνει το ρόλο του μάγειρα.
Γνωστοί κρεατοφάγοι οι Γερμανοί, αντί να δουν το έμβρυο ως κουλουράκι, το βλέπουν ως ψητό κρέας (einen Braten in der Rïhre haben). Οι Γάλλοι, από την άλλη, χρησιμοποιούν μια έκφραση που υποδηλώνει μυστικότητα, θεατρικότητα και τονίζει την έκπληξη που συνοδεύει το μεγάλο γεγονός: «βρίσκω μια κούκλα μες στο συρτάρι» (trouver un polichinelle dans le tiroir).
Μόλις η περίοδος του «φουρνίσματος» τελειώσει, το μωρό βγαίνει στο φως, κατά τους Ιταλούς (dare alla luce). Είναι η στιγμή που κοινή γλώσσα των λαών γίνεται η σιωπή, καθώς τα λόγια είναι περιττά μπροστά στο θαύμα μιας καινούργιας ζωής.