Κόσμος
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009 14:32

Στα Ηνωμένα Έθνη απευθύνεται για πρώτη φορά ο Ομπάμα

Το ντεμπούτο του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα κάνει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κάνοντας λόγο για την προσπάθεια των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, αλλά καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να επωμιστούν περισσότερες ευθύνες.

Το ντεμπούτο του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα κάνει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κάνοντας λόγο για την προσπάθεια των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, αλλά καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να επωμιστούν περισσότερες ευθύνες.

Ο Ομπάμα θα χρησιμοποιήσει την παρθενική ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να υπογραμμίσει το νέο τόνο που έφερε στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, δίνοντας βάρος στη συνεργασία και τη συνεννόηση έναντι της μονομέρειας του προκατόχου του, του Τζορτζ Μπους. Ωστόσο, παρά την αλλαγή του τόνου, ο Ομπάμα έχει να επιδείξει λίγα χειροπιαστά επιτεύγματα στην εξωτερική πολιτική κατά τους πρώτους οκτώ μήνες της προεδρίας του.

Καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει έναν αριθμό από ακανθώδη διπλωματικά ζητήματα, ο Ομπάμα θα επιμείνει ότι οι χώρες πρέπει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

«Αυτό δεν μπορεί να είναι μόνο προσπάθεια της Αμερικής», θα πει ο Ομπάμα σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αργότερα αυτή την εβδομάδα θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Πίτσμπουργκ, θα απευθύνει έκκληση για περαιτέρω συνεργασία για την ανάκαμψη της εξασθενημένης παγκόσμιας οικονομίας και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Αναμένεται ότι θα εκθέσει τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του, από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν ως τις προσπάθειες για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και τις πυρηνικές αντιπαραθέσεις με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, θέματα στα οποία έχει πραγματοποιήσει ως τώρα μικρή πρόοδο. Όμως θα επιμείνει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να τα κάνουν όλα μόνες τους.

«Αυτοί που μέμφονταν την Αμερική ότι ενεργούσε μόνη της στον κόσμο, δεν μπορούν τώρα να κάθονται και να περιμένουν από την Αμερική να λύσει μόνη της τα προβλήματα του κόσμου», θα πει ο Ομπάμα. «Τώρα είναι ο καιρός για όλους μας να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί για μια παγκόσμια απάντηση σε παγκόσμιες προκλήσεις. Αν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν ανταποκρινόμαστε σ' αυτή την ευθύνη».

Ο Αμερικανός ηγέτης αναμένεται ότι θα επιδιώξει να αυξήσει την υποστήριξη προς τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, καθώς και στην παροχή βοήθειας προς το Πακιστάν για να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές.

Στη Γενική Συνέλευση θα απευθυνθεί επίσης για πρώτη φορά ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, ενώ αντιδράσεις αναμένονται κατά τη ομιλία του Ιρανού προέδρου στην περίπτωση που επαναλάβει τα σχόλια του σχετικά με το «μύθο» του Ολοκαυτώματος – Το Ισραήλ έχει ήδη απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ της ομιλίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC