Πολιτική
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009 17:14

Βολές στον απόηχο της τηλεμαχίας

Επίθεση στον Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως επιχείρησε συνειδητά να παραπλανήσει τους πολίτες. ΠΑΣΟΚ: Μεγάλα ψέματα από τον Κ. Καραμανλή. Πυρά ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ και των δύο κομμάτων.

Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, υποστηρίζοντας πως ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στο χθεσινό ντιμπέιτ επιχείρησε συνειδητά να παραπλανήσει τους πολίτες.

«Οι Έλληνες είδαν την επικράτηση του αληθινού και του συγκεκριμένου επί του αόριστου και του παραπλανητικού» σημείωσε.

Εξέφρασε ακόμη την άποψη πως «όλοι διαπίστωσαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπόρεσε, δεν ήθελε, ή δεν ήξερε να δώσει απαντήσεις για μια σειρά θέματα, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο Αχελώος».

Κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μηδενική αξιοπιστία στη φορολογική πολιτική, επανέλαβε τις αιτιάσεις της ΝΔ για ασάφειες σχετικά με το φορολογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανέφερε, στις ερωτήσεις του κ. Καραμανλή για το πώς θα είναι η ενιαία φορολόγηση, ποια θα είναι η κλίμακα που θα εφαρμοστεί, τι ορίζει το ΠΑΣΟΚ ως μικρά και μεσαία εισοδήματα, αν θα φορολογήσει τους αγρότες και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, «ο κ. Παπανδρέου είτε δεν θέλησε είτε δεν ήξερε να απαντήσει».

Σε υψηλούς τόνους ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για μεγάλα ψέματα του πρωθυπουργού και στα δύο ντιμπέιτ σε ό,τι αφορά το χρέος, αναφορές του για την ανεργία αλλά και σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος του κ. Παπανδρέου για αποχαρακτηριστιμό δασών στην Ανατολική Αττική.

Πιο αναλυτικά για το δημόσιο χρέος υποστήριξε πως από τα 260 δισ. του χρέους σήμερα, τα 150 δισ. αφορούν περιόδους της ΝΔ. Για την ανεργία ανέφερε πως το 2004 «δίπλα στο έγκλημα της απογραφής υπήρξε και παραποίηση των στοιχείων για την ανεργία».

Ερωτηθείς γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχεται και δεύτερη τηλεμαχία Καραμανλή -Παπανδρέου, αφού παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του κ. Ραγκούση, είπε ότι «η συζήτηση δεν τίθεται με τέτοιους όρους, η πρόταση ρεβάνς της ΝΔ αδικεί και τους δύο, αλλά και τη διαδικασία», απαντώντας λίγο αργότερα σε συναφή ερώτηση ότι «ο κ. Καραμανλής ζητά συνέχεια τρίτη ευκαιρία».

Επιπλέον, είπε ότι στο ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα ευχαριστημένοι από την εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στις τηλεμαχίες.

Σχετικά με όσα ειπώθηκαν για την φορολογική πολιτική, υποστήριξε ότι «η ΝΔ ενδιαφέρεται μόνο για πάγωμα της φορολογίας στις επιχειρήσεις», ενώ σε άλλη ερώτηση, σημείωσε ότι «ένα κόμμα στην αντιπολίτευση δεν καταθέτει κλίμακα φυσικών προσώπων».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, εξαπέλυσε πυρά και κατά των δύο μεγάλων κομμάτων, υποστηρίζοντας πως η τηλεμαχία των δύο έγινε για την καρέκλα».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισήμανε ακόμη πως «και μόνο ότι για τις χιλιάδες απολυμένους των ασφαλιστικών εταιρειών, του Αγούδημου και για τα ναυπηγεία, δεν είπε λέξη ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος, αποδείχνει ότι και οι δύο εκφράζουν ακριβώς την ίδια αντιλαϊκή πολιτική κι αυτή θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση».

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτήρισε τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συμπληρωματικές.

«Αποδείχθηκε πως οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν συνιστούν διαφορετικό δρόμο μεταξύ τους, αλλά συμπληρωματικές πολιτικές που επιφυλάσσουν νέες πολιτικές λιτότητας για την επόμενη μέρα των εκλογών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πολιτικού σχηματισμού.

Το ντιμπέιτ των δύο σχολίασε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της φιλοσοφίας πολιτικής που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή τηλεμαχία ανάμεσα στον κ. Κώστα Καραμανλή και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε πως ακούστηκαν δύο διαφορετικές φιλοσοφίες πολιτικής.

Και πρόσθεσε: «Η μία μας λέει ότι θα συνεχίσει τις “μεταρρυθμίσεις” – κατεδαφίσεις ότι θα παγώσει τους μισθούς, θα περιστείλει τις συντάξεις, θα κάνει περικοπές στις κοινωνικές παροχές και θα δούμε. Και η άλλη λέει ότι θα αναθερμάνει την οικονομία, θα τονώσει την αγορά, θα ενισχύσει τους μη έχοντες και μη κατέχοντες. Εμείς από τη μεριά των εργαζομένων, των μη εχόντων και μη κατεχόντων ξέρουμε ποια είναι η σωστή πολιτική».