Η θερμοκρασία του πλανήτη παραμένει σταθερή για μια δεκαετία και δεν αποκλείεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια. Αυτή η σταθεροποίηση δίνει τροφή στους σκεπτικιστές και πολλοί ειδικοί ανησυχούν ότι η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για μια νέα παγκόσμια συνθήκη, αλλά και στην προώθηση της νομοθεσίας για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η τελευταία δεκαετία της κλιματικής σταθερότητας -που ακολουθεί μια κάθετη αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά τη δεκαετία του '90- είναι αποτέλεσμα κυκλικών εναλλαγών στις συνθήκες που επικρατούν στους ωκεανούς και δεν επηρεάζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχει η συσσώρευση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Τέτοιες επισημάνσεις, όμως, δεν είναι εύκολο να «περάσουν» στο ευρύ κοινό και στους πολιτικούς.
Ο δρ. Μοζίμπ Λατίφ, που εργάζεται στο Ινστιτούτο Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κιέλου, συνέταξε πέρυσι μια μελέτη όπου τόνιζε ότι οι κυκλικές εναλλαγές στους ωκεανούς ενδέχεται να κρατήσουν σχετικά ψυχρή την ερχόμενη δεκαετία παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των αερίων που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όταν προσπάθησε όμως να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο σε επιχειρηματίες και αξιωματούχους, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στη μακροπρόθεσμη απειλή από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, διαπίστωσε ότι στο ακροατήριο επικρατούσε σύγχυση. «Καταλαβαίνουν τι λέω, αλλά καταλήγουν να πουν ότι δεν πιστεύουν πια τίποτα», λέει στην εφημερίδα «New York Times».
Αλλοι ερευνητές αμφισβητούν τα λεγόμενα του δρα Λατίφ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνονται προβλέψεις για το κλίμα σε τόσο μικρή κλίμακα. Επιστήμονες από τη βρετανική υπηρεσία για τις κλιματικές αλλαγές εκτιμούν μάλιστα ότι αυτή η περίοδος σχετικής κλιματικής σταθερότητας θα λάβει τέλος πολύ σύντομα και ότι στα μισά από τα χρόνια που ακολουθούν μέχρι το 2015 η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τη θερμοκρασία-ρεκόρ του 1998.
Ο,τι κι αν φέρει η ερχόμενη δεκαετία, το βέβαιο είναι ότι οι σκεπτικιστές του κλίματος βλέπουν τη θέση τους να έχει βελτιωθεί. «Νομίζω πως ενισχύονται τα επιχειρήματα όσων λένε πως δεν υπάρχει ανάγκη να βιαστούμε», λέει ο Πάτρικ Μάικλς, ένας κλιματολόγος από το Cato Institute που αντιτίθεται στις περισσότερες παρεμβάσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
«Ανοησίες» χαρακτηρίζει αυτά τα επιχειρήματα ο Τζόζεφ Ρομ, ένας φυσικός από το φιλελεύθερο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο. «Ο άνθρωπος δεν είναι σαν το βατράχι που σιγοβράζει, αλλά σαν το άμυαλο βατράχι που σιγοβράζει», έγραψε στο μπλογκ του με τίτλο Climateprogress.org.
Από το 1999, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 0,006 βαθμούς Κελσίου. Μετά τις καταστροφικές θύελλες του 2004 και 2005, συμπεριλαμβανομένου του τυφώνα Κατρίνα, ακολούθησαν λιγότερο αξιοσημείωτα καιρικά φαινόμενα. Και στην Αρκτική, η τήξη των πάγων που σημειώθηκε το 1997 δεν είχε θεαματική συνέχεια.
Οι περισσότεροι επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα επιμένουν ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, οι αιώνες που θα ακολουθήσουν θα χαρακτηρίζονται από αύξηση της στάθμης των θαλασσών και άλλες καταστροφικές συνέπειες της θέρμανσης του πλανήτη. Ολες αυτές οι εκτιμήσεις, όμως, βασίζονται σε μοντέλα και προβλέψεις που δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Μια σαφέστερη εικόνα αναμένεται να προκύψει τα επόμενα χρόνια: βρετανοί ερευνητές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να παραταθεί για μια ακόμη πενταετία η περίοδος της κλιματικής σταθερότητας δεν είναι μεγαλύτερες από 5%. Κατά συνέπεια, οι παρατηρήσεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια θα έχουν ως αποτέλεσμα να κλίνει η ζυγαριά προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.
Πηγή: The New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ