Για «τραγική οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων» και «δραματική μείωση της βιωσιμότητας και της προοπτικής τους» κάνει λόγο η ΓΣΕΕ καταλογίζοντας τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες.
Για «τραγική οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων» και «δραματική μείωση της βιωσιμότητας και της προοπτικής τους» κάνει λόγο η ΓΣΕΕ καταλογίζοντας τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες.
Η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση για «αριθμητικές αλχημείες», σημειώνοντας πως «ακόμη και η επιστολή του Υπ. Οικονομικών για καταβολή ομολόγων ύψους 4,5 δισ. ευρώ (που θα λήγουν από το 2012 και μετά) έναντι οφειλής 9 δισ. ευρώ καταγράφεται ως εισπραχθέν ποσό και ως περιουσία».
Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ τονίζεται ακόμη ότι «θα ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό αν δημοσιεύονταν οι ετήσιες αναλυτικές καταστάσεις ανά ταμείο, οι οποίες έχουν να δημοσιευθούν από τις 31/12/2006».
Υπογραμμίζεται δε με νόημα πως «η επιτυχία της ''ασφαλιστικής μεταρρύθμισης'', το ''νοικοκύρεμα'' των ταμείων και η ''χρηστή'' διαχείριση, έχει εκτός των άλλων ως αποτέλεσμα: το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων να αρκεί για παροχές ενός έτους»
«Σ’ αυτή τη δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση έχει φέρει η κυβέρνηση την κοινωνική ασφάλιση», τονίζει η ΓΣΕΕ, «ενώ συνεχίζει να μην καταβάλλει τους θεσμοθετημένους πόρους και τις οφειλές του κράτους που ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ (9 δισ. ΕΥΡΏ από θεσμοθετημένους πόρους και 4 δισ. ευρώ από οφειλές του κλάδου Υγείας) ενώ η λεηλασία απ’ τα δομημένα κρατικά ομόλογα δεν καταγράφεται πουθενά στον πίνακα των οικονομικών στοιχείων των ταμείων».
«Η μαγική εικόνα συμπληρώνεται γιατί ενώ θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 149 του Ν3655/08 η δημιουργία του κοινωνικού αποθεματικού χρηματοδότησης των παροχών μετά το 2019, μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα ευρώ», επισημαίνεται και προστίθεται ότι «ταυτόχρονα η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή θεριεύει (ξεπέρασε τα 9 δισ. ευρώ) ενώ η τελευταία ρύθμιση οφειλών των εργοδοτών ύψους 3,8 δισ. ευρώ, επέφερε το χαμηλότερο ιστορικά όφελος, μόλις 170 εκατ. ευρώ (4,5% των οφειλών) δημιουργώντας έτσι αθροιστικά ένα θανατηφόρο βρόγχο για την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».
Καταλήγοντας, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι συνιστά «πρόκληση και εμπαιγμό να επαίρεται η κυβέρνηση, τη στιγμή που από τον επόμενο μήνα τα ασφαλιστικά ταμεία θα αδυνατούν να καταβάλλουν συντάξεις και παροχές και για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις τους μέχρι τέλους του έτους απαιτούνται περίπου 4 δισ. ευρώ».