Κόσμος
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2009 14:12

Ομπάμα: Ανησυχητικό σχέδιο υπεκφυγής του Ιράν

Για «ανησυχητικό σχέδιο υπεκφυγής» από την πλευρά της Τεχεράνης έκανε σήμερα λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μετά από την αποκάλυψη για ένα δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στη χώρα.

Για «ανησυχητικό σχέδιο υπεκφυγής» από την πλευρά της Τεχεράνης έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μετά από την αποκάλυψη για ένα δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στη χώρα, γεγονός που προσδίδει, όπως σημείωσε, ακόμα πιο επείγοντα χαρακτήρα στις συνομιλίες μεταξύ Ιράν και παγκόσμιων δυνάμεων την 1η Οκτωβρίου.

«Είναι μια σοβαρή πρόκληση για το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και αποτελεί συνέχεια ενός ανησυχητικού σχεδίου υπεκφυγής από την πλευρά της Τεχεράνης», δήλωσε ο Ομπάμα στην εβδομαδιαία ομιλία του στο ραδιόφωνο.

«Αυτός είναι ο λόγος που οι συνομιλίες της 1ης Οκτωβρίου με το Ιράν προσλαμβάνουν τώρα ακόμα πιο επείγοντα χαρακτήρα», τόνισε ο Ομπάμα αναφερόμενος στις συνομιλίες που θα έχουν την προσεχή εβδομάδα στη Γενεύη το Ιράν, οι ΗΠΑ και πέντε ακόμα μεγάλες δυνάμεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι παραμένει προσηλωμένος στο διάλογο, αλλά ότι εάν δεν ανταποκριθεί το Ιράν θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

«Η πρότασή μου για ένα σοβαρό, ουσιαστικό διάλογο για την επίλυση του θέματος αυτού παραμένει. Ομως, το Ιράν πρέπει τώρα να συνεργαστεί πλήρως με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας και να προβεί σε ενέργειες για να δείξει τις ειρηνικές προθέσεις του», επεσήμανε.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο