Πολιτική
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2009 18:32

Γ. Παπανδρέου: Φιλοδοξία μου να βγάλω τη χώρα από την κρίση

«Φιλοδοξία μου είναι να είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση και την οδήγησε σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε ένα νέο ‘’πράσινο’’ αναπτυξιακό μοντέλο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή».

«Φιλοδοξία μου είναι να είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση και την οδήγησε σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε ένα νέο ‘’πράσινο’’ αναπτυξιακό μοντέλο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή».

Ερωτηθείς με τι ποσοστό θα ήταν ευχαριστημένος το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου, ο κ. Παπανδρέου απάντησε «με ένα ποσοστό ισχυρής αυτοδυναμίας. Με μια ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμά μας, τόσο ευρεία που θα μας δώσει τη δύναμη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά κρίση γύρω μας. Για να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές, στις ριζικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος».

Κληθείς να απαντήσει αν σε περίπτωση οριακή αυτοδυναμίας θα ξαναπάει σε εκλογές «για να μην πάθει ό,τι έπαθε ο κ. Καραμανλής», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «καταρρέει επειδή χρεοκόπησε πολιτικά -κι όχι επειδή ήταν λίγοι οι 152 ή 151 βουλευτές. Τέτοιους κινδύνους εμείς δεν διατρέχουμε».

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι φαινόμενα αλαζονείας δεν θα έχουν θέση σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας: «Η κυβέρνησή μου θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».

Υπογράμμισε επίσης ότι «η αισιοδοξία είναι καλή, αλλά ο εφησυχασμός είναι θανάσιμος κίνδυνος. Την νίκη και την αυτοδυναμία θα τη δώσουν οι κάλπες, κι όχι το γενικό πολιτικό κλίμα που όλοι εισπράττουμε ή οι καλές δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό εμείς θα δώσουμε τη μάχη, μέχρι την τελευταία στιγμή».

Αναφερόμενος στην οικονομία, επεσήμανε ότι «χρειαζόμαστε για τον πρώτο χρόνο 2,5-3 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε τα εισοδήματα των πολιτών, την ζήτηση και την κατανάλωση, για να δώσουμε μια ώθηση στην οικονομία και να αναχαιτίσουμε την κρίση».

Ως προς το που θα βρεθούν τα χρήματα, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε «από μέρος των ανείσπρακτών οφειλών προς το Δημόσιο ύψους 31 δισ. ευρώ, από δραστική περικοπή της κρατικής σπατάλης, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, από ανακατανομές δαπανών. Τέλος, και από την τόνωση της ανάπτυξης που από μόνη της φέρνει πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων, απάντησε: «για τη μεσαία τάξη και τα φτωχότερα στρώματα, όχι! Για τους μεγαλομετόχους και τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ναι! Για τα κέρδη των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται, δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, όχι! Για τα κέρδη που πάνε στην τσέπη των μετόχων, και γίνονται καταθέσεις, σκάφη, βίλες, για όσους καταφεύγουν σε off-shore εταιρείες, ναι!».

Σημείωσε δε εκ νέου ότι το ΠΑΣΟΚ θα φτιάξει «ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λειτουργήσει ως εργαλείο αναδιανομής του πλούτου».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δανεισμού, δήλωσε ότι «όλα τα κράτη με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς δανείζονται. Απλώς ήλπιζα και ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί πρόσθετος δανεισμός φέτος. Η κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε πριν μερικούς μήνες πως έχει υπερβεί κατά πολύ τον ετήσιο στόχο του δανεισμού προκειμένου να υπάρχει μαξιλάρι. Δεν έχω όμως λάβει σαφή απάντηση για το αν το μαξιλάρι αυτό υπάρχει ακόμη ή κατασπαταλήθηκε κι αυτό».