Κόσμος
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009 10:25

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εκτόξευσε το Ιράν

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Shahab 3 και Sajjil εκτόξευσε το Ιράν, μία ημέρα μετά τις δοκιμές πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Shahab 3 και Sajjil εκτόξευσε το Ιράν, μία ημέρα μετά τις δοκιμές πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι πύραυλοι εδάφους-εδάφους με βεληνεκές 1.300 με 2.000 χλμ. έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν το Ισραήλ και αμερικανικές βάσεις στον Περσικό Κόλπο.

Το αγγλόφωνο ιρανικό κανάλι Press TV μετέδωσε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια ασκήσεων των Φρουρών της Επανάστασης.

Οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε μία στιγμή που οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και Δύσης κλιμακώνονται. Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι είναι υπό κατασκευή και δεύτερο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στη χώρα.

Εκπρόσωποι του Ιράν και των έξι δυνάμεων αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη στη Γενεύη, αν και η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να συζητήσει το ζήτημα των πυρηνικών της «δικαιωμάτων».

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί δήλωσε ότι η απάντηση του Ιράν στις απειλές θα είναι καταστροφική, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna.

«Δεν είμαι διπλωμάτης...αλλά μιλάω ως διοικητής μια στρατιωτικής μονάδας. Απέναντι στις απειλές κατά την ύπαρξης, της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και των αρχών του (ισλαμικού) καθεστώτος η απάντησή μας θα είναι άμεση, δυναμική και καταστροφική», επισήμανε, προσθέτοντας πως η απάντηση αυτή θα κάνει τους εχθρούς να μετανιώσουν για τις απειλές τους.

«Είμαστε έτοιμοι και απολύτως αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις απειλές. Οι ασκήσεις αυτές έχουν να κάνουν με τις υπάρχουσες απειλές», τόνισε, αναφερόμενος στις βαλλιστικές δοκιμές με πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς που έγιναν χθες.

Διεθνείς αντιδράσεις

Την ανησυχία του για την εκτόξευση των πυραύλων εξέφρασε ο επικεφαλής της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα.

Στο Παρίσι, το υπουργείο Eξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Γαλλία ζήτησε από το Ιράν να «σταματήσει αμέσως τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες».

Αυτοσυγκράτηση ζητεί η Μόσχα, σύμφωνα με τα λεγόμενα ρωσικής διπλωματικής πηγής στο Ιντερφάξ .

«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στο συναίσθημα τώρα. Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει ηρεμία και το βασικό ζήτημα είναι να αρχίσει μία γόνιμη διαπραγματευτική διαδικασία(με το Ιράν)», ανέφερε η πηγή.

«Κατακριτέες» χαρακτήρισε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ τις πρόσφατες δοκιμές πυραύλων από το Ιράν, σημειώνοντας ωστόσο παράλληλα ότι προτεραιότητα εξακολουθούν να έχουν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που θα γίνουν την Πέμπτη στη Γενεύη.

Ανησυχία για τις δοκιμές πυραύλων της Τεχεράνης εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι «δεν συνιστούν ένδειξη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

«Οι πληροφορίες που προέρχονται από το Ιράν είναι ανησυχητικές (...) Η Τεχεράνη κάνει δοκιμές πυραύλων, την ώρα που θέλει να μιλήσει για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» την Πέμπτη στις συνομιλίες με τις έξι μεγάλες δυνάμεις, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Για ειρηνικούς σκοπούς»

«Το Ιράν αναπτύσσει την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτοί που διαμαρτύρονται για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έχουν όλοι πυρηνικά όπλα», είπε και πρόσθεσε πως «η Τουρκία είναι αντίθετη στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι το Ισραήλ είναι μια από τις χώρες που αναπτύσσουν πυρηνικό οπλισμό, αλλά «υπάρχει μία διαφορά: το Ιράν είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ενώ το Ισραήλ δεν είναι».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε, επίσης, για τα «όπλα μαζικής καταστροφής», που χρησιμοποίησε το Ισραήλ στην επιδρομή εναντίον της Γάζας.

«Το Ισραήλ χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου στη Γάζα. Αυτό είναι όπλο μαζικής καταστροφής. Χίλιοι τετρακόσιοι άνθρωποι, γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν και 5.000 τραυματίστηκαν. Γιατί δεν ασχολείται με αυτό το θέμα;», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράν ως «τρέλα» και παρέπεμψε στον πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος «κατέστρεψε έναν πολιτισμό και προκάλεσε σχεδόν 1 εκατομύριο νεκρούς. Αυτό που έγινε στο Ιράκ, πρέπει να αποτελεί μάθημα για τον κόσμο».

Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ