Πολιτική
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009 17:53

Διευκρινίσεις ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων φορολογουμένων, το 90%-95%, θα δει μείωση ή σταθερότητα στους φόρους τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην προοδευτική ενιαία φορολογική κλίμακα που σχεδιάζει να εφαρμόσει το Κίνημα.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων φορολογουμένων, το 90%-95%, θα δει μείωση ή σταθερότητα στους φόρους τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην προοδευτική ενιαία φορολογική κλίμακα που σχεδιάζει να εφαρμόσει το Κίνημα.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στα 8 εκατ. 200 χιλιάδες φορολογούμενοι, από αυτούς τα 7 εκατ. 800 χιλιάδες έχουν εισοδήματα κάτω από 30.000 ευρώ. Όλοι αυτοί θα δουν μείωση (φόρων) και θα υπάρξουν και ενδιάμεσοι συντελεστές, γιατί αυτό σημαίνει προοδευτική ενιαία φορολογική κλίμακα», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Διευκρίνισε ότι «τα εισοδήματα πάνω από 30.000 - 75.000 ευρώ φορολογούνται αυτή τη στιγμή με 35% συντελεστή και εδώ θα υπάρξουν περισσότερα κλιμάκια, άρα και αυτοί θα έχουν μια μείωση της φορολογίας τους, εκτός αν έχουν εισοδήματα από μερίσματα που θα αυξήσουν το φορολογικό τους βάρος».

Πρόσθεσε ακόμη πως «σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 70.000 ευρώ, όπου ο συντελεστής είναι 40%, θα υπάρξει αύξηση της φορολογικής υποχρέωσης στον βαθμό που υπάρχουν μερίσματα που αυξάνουν το εισόδημα».

Σε ό,τι αφορά τα stage, επικαλούμενος δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν χρηματοδοτήθηκαν προγράμματα stage από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ύψος που ξεπερνά τα 500 εκ. ευρώ.

Αναφορικά με το βραχυπρόθεσμο δανεισμό του Δημοσίου, ο οποίος, όπως σημείωσε, «έχει φθάσει τα 20 δισ. ευρώ», απηύθυνε ερώτηση προς την κυβέρνηση «πόσα από αυτά έχουν αποπληρωθεί, πόσος είναι ο έξτρα δανεισμός για το 2009 και πόσα ποσά μεταφέρονται στο 2010».

Ρώτησε επίσης τη ΝΔ «που είναι το έλλειμμα και που θα κλείσει στο τέλος του χρόνου;».

Ερωτηθείς σχετικά με το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές».

«Το 2010 θα χρειαστεί να δανειστούμε, με καλύτερους όμως όρους» επεσήμανε, τονίζοντας ότι «όποιο και να είναι το έλλειμμα, η τονωτική ένεση στην οικονομία πρέπει να γίνει».

Υπογράμμισε επίσης ότι πρόσθετος δανεισμός εντός του 2009 θα γίνει μόνο αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι δεν έκανε απολύτως τίποτα στο θέμα των ημιυπαίθριων χώρων, διερωτώμενος «ποιόν κοροϊδεύει ο κ. Παπαθανασίου».

Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Κουμουτσάκου σχετικά με τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων, κατηγόρησε τη ΝΔ για ψέματα και παραπλάνηση.

«Ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε σήμερα για πολλοστή φορά τον ισχυρισμό, ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να φορολογήσει τους τόκους των καταθέσεων με ποσοστό υψηλότερο του 10% που ισχύει σήμερα» σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέθεσε δηλώσεις του κ. Παπανδρέου και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τις οποίες διαβεβαιώνουν για διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης.