Πολιτική
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009 16:54

ΥΠΕΣ: Εγκύκλιος για τη διαλογή των ψήφων

Εγκύκλιο σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί κατά τη διαλογή των ψήφων υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Σπυρίδων Φλογαΐτης.

Εγκύκλιο σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί κατά τη διαλογή των ψήφων υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Σπυρίδων Φλογαΐτης.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της εγκυκλίου, «μετά την αποσφράγιση των φακέλων και αφού διαπιστωθεί ότι το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο αριθμείται με τη σειρά εξαγωγής του από την κάλπη και ο Πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής θέτει τη μονογραφή του δίπλα από κάθε σταυρό προτίμησης που υπάρχει στο ψηφοδέλτιο».

Σημειώνεται επίσης ότι «στη συνέχεια συμπληρώνει ολογράφως πάνω στο ψηφοδέλτιο το συνολικό αριθμό σταυρών προτίμησης που υπάρχουν σε αυτό (άρθρο 91 παρ. 1 α΄και β΄ Π.Δ. 96/2007). Αμέσως μόλις τελειώσει η διαλογή αποστέλλει αμέσως και χωρίς καμιά καθυστέρηση στο Νομάρχη το τηλεγράφημα με το αποτέλεσμα της διαλογής των ψήφων του εκλογικού τμήματος (άρθρο 91 παρ. 2 του ανωτέρω Π.Δ.)».

Επισημαίνεται δε ότι «η πλήρης αποτύπωση της λαϊκής ετυμηγορίας συνιστά ουσιώδες στοιχείο για την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, γι’ αυτό, άλλωστε, και η εκλογική νομοθεσία προβλέπει την επιβολή ακόμη και ποινικών κυρώσεων σε περίπτωση νόθευσης εκλογής».

Καλούνται τέλος οι κ.κ Νομάρχες, προς τους οποίους κοινοποιείται το κείμενο της εγκυκλίου, να εφοδιάσουν άμεσα με αντίγραφο αυτού όλα τα εκλογικά τμήματα τις περιφέρειάς τους.