Πολιτική
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009 20:25

Κληρονομικά δικαιώματα Ελλήνων στην Τουρκία αναγνώρισε το ΕΔΑΔ

Τα κληρονομικά δικαιώματα Ελλήνων υπηκόων στην Τουρκία αναγνώρισε με σημερινή απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ). ΥΠΕΞ: Σημαντική απόφαση.

Τα κληρονομικά δικαιώματα Ελλήνων υπηκόων στην Τουρκία αναγνώρισε με σημερινή απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ).

Σε προσφυγή των Ευάγγελου και Ιωάννη Φωκά από την Ελλάδα, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η Τουρκία παραβιάζει το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για προστασία του δικαιώματος της περιουσίας.

Απέρριψε επίσης τα επιχειρήματα της Τουρκίας αναφορικά με την «αρχή της αμοιβαιότητας».

Η απόφαση είναι πολύ σημαντική, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση, Αχιλλέας Δημητριάδης, γιατί «θα ανοίξει το δρόμο στην πορεία διεκδίκησης περιουσιών των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, τους οποίους το τουρκικό κράτος εμποδίζει να κληρονομήσουν τις περιουσίες των προγόνων τους, διότι δεν είναι Τούρκοι υπήκοοι».

Όπως ανέφερε, οι αδελφοί Φωκά ζητούν αποζημιώσεις γύρω στα 19 εκατ. ευρώ για απώλεια χρήσης της περιουσίας τους και διεκδικούν να πάρουν πίσω τα ακίνητα. Αν δεν πάρουν τα ακίνητα πίσω, τότε θα ζητηθούν πρόσθετες αποζημιώσεις για την αξία των ακινήτων.

Η απόφαση αφορά την προσφυγή κατά της Τουρκίας των Ελλήνων υπηκόων Ιωάννη και Ευάγγελου Φωκά, οι οποίοι διεκδικούν τα κληρονομικά δικαιώματα της αδελφής τους Πολυξένης Φωκά- Πιστικά, η οποία απεβίωσε στην Κωνσταντινούπολη το 2000, αφήνοντας μεγάλη περιουσία - δύο επταώροφες πολυκατοικίες- στην περιοχή Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Το Τουρκικό Δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι η Πολυξένη δεν μπορούσε να κληρονομήσει τους θετούς γονείς της, γιατί ήταν Ελληνίδα.

Μετά το θάνατο της Φωκά οι αιτήσεις των αδελφών της να αναγνωριστούν ως κληρονόμοι απορρίφθηκαν από το Ειρηνοδικείο της Κωνσταντινούπολης και το Ακυρωτικό Δικαστήριο της ¶γκυρας. Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ κατατέθηκε το Μάρτιο του 2002.

Η υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση του ΕΔΑΔ σημαντική, διότι, όπως ανέφερε, διαπιστώνει παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης (δικαίωμα στην περιουσία).

«Με την απόφαση αυτή κατοχυρώνεται το κληρονομικό δικαίωμα Ελλήνων πολιτών σε ακίνητες περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη και ανοίγει ο δρόμος για την θετική έκβαση και άλλων αντίστοιχων υποθέσεων διεκδίκησης ακίνητης περιουσίας στην Κωνσταντινούπολη» σημείωσε μεταξύ άλλων.