Αν συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο το τέλος της διεθνούς κρίσης θα μας αφήσει αιχμάλωτους της διαφθοράς, ενός πελατειακού πολιτικού συστήματος, της αδιαφάνειας και της ατιμωρησίας χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική με κατεστραμμένο δασικό πλούτο, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.
Αν συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο το τέλος της διεθνούς κρίσης θα μας αφήσει αιχμάλωτους της διαφθοράς, ενός πελατειακού πολιτικού συστήματος, της αδιαφάνειας και της ατιμωρησίας χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική με κατεστραμμένο δασικό πλούτο, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ένα κράτος που διασφαλίζει τη διαφάνεια και τα δικαιώματα των πολιτών, χαρακτήρισε λάθος το πάγωμα μισθών και συντάξεων, και πρόσθεσε ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο κράτος. «Απαιτείται άμεση αναθέρμανση της οικονομίας, ολοκληρωμένο σχέδιο ρεαλιστικό, που έχουμε καταθέσει. Απαιτείται αναπτυξιακή έκρηξη που θα επενδύσει και θα στηρίξει τις παραγωγικές δυνάμεις που ασφυκτιούν κάτω από τη διαφθορά και την γραφειοκρατία».
Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε τρεις θεμελιώδεις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει, εφόσον το ΠΑΣΟΚ αναλάβει τα ηνία της χώρας:
- Η κυβέρνηση θα έχει μικρότερο αριθμό μελών και θα δημιουργηθούν τρία νέα υπουργεία: Αυτόνομο υπουργείο Οικονομικών, ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής και νέο υπουργείο προστασίας του πολίτη, στο οποίο θα υπαχθούν η δημόσια ασφάλεια, η πυροσβεστική και η πολιτική προστασία.
Το υπουργικό συμβούλιο θα είναι ευέλικτο, θα εργάζεται συλλογικά, ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού θα παρακολουθεί με βάση χρονοδιαγράμματα τα διάφορα προγράμματα.
- Η δημόσια διοίκηση θα στελεχωθεί «από αυτούς που πραγματικά αξίζουν, από τους άριστους και όχι τους αρεστούς. Κάθε πολίτης θα κριθεί με αξιοκρατικά κριτήρια. Η δημοσίευση για θέσεις θα γίνεται άμεσα στο διαδίκτυο.
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «θα δοθεί τέλος στη λογική του ρεβανσισμού, τέλος στη λογική του ότι το κράτος είναι λάφυρο του κόμματος που κερδίζει τις εκλογές».
- Θα θεσπιστεί το ασυμβίβαστο ανάμεσα στο κράτος και το κόμμα, ανάμεσα στα κρατικά και κομματικά αξιώματα. Ο κ. Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά «αν ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κριθεί κατάλληλος για μια κρατική θέση θα πρέπει να παραιτηθεί από το κομματικό όργανο».
«H Eλλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «το μόνο που επαναλαμβάνουν με συνέπεια είναι πως για ό,τι συνέβη φταίμε μόνο εμείς οι άλλοι. Τι κάνανε έξι χρόνια για τη φοροδιαφυγή; Τι κάνανε τόσα χρόνια για τη σπατάλη του δημοσίου χρήματος; Όλα αυτά θα τα πληρώσει ο συνταξιούχος με πάγωμα μισθών συντάξεων».
Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, «δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για χάσιμο… δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει άλλο, η Ελλάδα χρειάζεται στις 5 του Οκτώβρη κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, που θα έχει στόχο να υπηρετεί αποτελεσματικά τον πολίτη και τα συμφέροντά του».
«Δεν έχουμε κρυφή φορολογική ατζέντα»
Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κρυφή φορολογική ατζέντα και ξεκαθάρισε ότι στο άμεσο πρόγραμμα του είναι η χορήγηση στη χώρα 2,5 δισ. ευρώ για την ανάταξη της οικονομίας, τα οποία –όπως είπε- «θα βρούμε».
Επίσης χαρακτήρισε πλήρες και συγκεκριμένο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «κάθε μέρα ακούμε και κάτι καινούργιο για τη δημοσιονομική κατάσταση». Πρόσθεσε πάντως πως σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ.
«Τα 10 δισ. είναι ψέμα της ΝΔ γιατί μιλάνε για τις δαπάνες που έχουμε υπολογίσει στα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια για την παιδεία», πρόσθεσε.
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για ξεχαρβάλωμα του κράτους και τόνισε: «Η ΝΔ έχει δημιουργήσει τεράστιες πληγές και στα έσοδα και στα έξοδα».
«Το νοικοκύρεμα μπορεί να γίνει με σκληρά αλλά δίκαια μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Μιλάμε για σοβαρή αναδιανομή του πλούτου, οι πλούσιοι θα πληρώσουν παραπάνω και σωστή διαχείριση ασφαλιστικών ταμείων».
Καταλόγισε ακόμη στην κυβέρνηση πως «δεν διακρίθηκε στο να αναλαμβάνει τις ευθύνες της», «πήγε στα εύκολα» και «δεν προσπάθησε να κόψει από τις σπατάλες». Πρόσθεσε πως «ο πρωθυπουργός πήρε δυσάρεστα μέτρα για τους πολλούς και ευχάριστα για τους λίγους», χαρακτηρίζοντας άδικο το υπάρχον φορολογικό σύστημα.
Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε, θα κάνει αναδιανομή του πλούτου, διευκρινίζοντας πως ολόκληρο το εισόδημα ενός πολίτη θα είναι βάση φορολόγησής του. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι θα φορολογηθούν τα μερίσματα των μεγαλομετόχων ως εισόδημα, μέτρο το οποίο «δεν είναι ούτε ευχάριστο ούτε δυσάρεστο, αλλά δίκαιο» και διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει ελάφρυνση μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά τους τόκους των καταθέσεων ούτε τίθεται θέμα αλλαγής των αντικειμενικών αξιών.
Σε ερώτηση για τους μισθών των διοικητών του κρατικού μηχανισμού, μίλησε για υπερβολικές και ακραίες μισθοδοσίες τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε πως το κόμμα του θα κάνει σοβαρή αναθεώρηση όλων αυτών των αμοιβών «ώστε να είναι στο πλαίσιο δίκαιης και αποτελεσματικής αμοιβής».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αριστερα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, επανέλαβε πως το ΠΑΣΟΚ ζητά ισχυρή αυτοδυναμία «όχι λόγω αλαζονείας γιατί θέλουμε να κάνουμε τομές απέναντι σε κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές». Συμπλήρωσε πάντως πως αν πάρει την απόλυτη πλειοψηφία, όποια και αν είναι αυτή, θα προχωρήσει σε αυτά που έχει δεσμευτεί.
Για τα ζητήματα διαφάνειας, τόνισε πως έχει μιλήσει για καθαρές σχέσεις. Επιτέλους σε αυτή τη χώρα πρέπει να έχουμε κανόνες όπου ο καθένας θα έχει το ρόλο τους, και δεν θα έχουμε υπόγειες διαδρομές, σημείωσε.