Πολιτική
Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2009 19:09

ΠΑΣΟΚ: Επιχείρηση παραπλάνησης από τη ΝΔ για το χρέος

Νέα πυρά κατά της κυβέρνησης με επίκεντρο την οικονομία εξαπέλυσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, καλώντας την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για επιχείρηση παραπλάνησης σε ό,τι αφορά την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ για το χρέος.

Νέα πυρά κατά της κυβέρνησης με επίκεντρο την οικονομία εξαπέλυσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, καλώντας την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για επιχείρηση παραπλάνησης σε ό,τι αφορά την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ για το χρέος.

Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε τον πρωθυπουργό να «σταματήσει να τα λέει αυτά, καθώς κάποιος θα τον έχει ενημερώσει για την εκτόξευση του δημόσιου χρέους μετά επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη» και πρόσθεσε ότι «όποτε το δημόσιο χρέος αυξήθηκε επί ΠΑΣΟΚ, έγινε έργο στη χώρα».

Αναφέρθηκε δε σε σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού σε τηλεοπτικό σταθμό, παρατηρώντας ότι το έλλειμμα του 2007 δεν ξέφυγε λίγο, όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής, αλλά 3 δισ. ευρώ, «το ποσό που είναι σήμερα απαραίτητο για την αναθέρμανση της οικονομίας».

Σχολιάζοντας ακόμη την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι «η φορολογία μειώθηκε για τη μεσαία επιχείρηση, ενώ παραμένουν οι υψηλοί συντελεστές για τις μεγάλες επιχειρήσεις» επεσήμανε ότι «έχουν χαρίσει 1 δισ. το χρόνο στους μεγαλομετόχους των 200 μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων».

Σε ό,τι αφορά τα όσα δήλωσε για το δανεισμό ο κ. Καραμανλής, έθεσε το ερώτημα «που είναι το «μαξιλάρι ασφαλείας, που πήγαν αυτά τα χρήματα;». «Θα σας πω που πήγαν αυτά τα χρήματα με στοιχεία» συνέχισε κάνοντας λόγο για τη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Οικονομικών όπου «στις 30/9/2009 εγκρίθηκαν επιχορηγήσεις σε συλλόγους ύψους 40.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 30.000 ευρώ είναι σε μια εκλογική περιφέρεια υφυπουργού Οικονομικών».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε επίσης επιστολή που δημοσιεύουν «Τα Νέα» σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι τα stage δεν χρηματοδοτούνται από πόρους της ΕΕ.

«Η κυβέρνηση συνέχισε να βάζει κόσμο από το παράθυρο» ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ρωτώντας αν ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει την επιστολή αυτή ή την γνωρίζει και συνεχίζει να παραπλανά τον ελληνικό λαό.

«Η Ελλάδα είναι απούσα από το άτυπο Ecofin, όπως ήταν απούσα και από τον ΟΗΕ πριν από λίγες ημέρες, η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από υπηρεσιακούς παράγοντες, η Ελλάδα γενικώς είναι απούσα» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι εκτός των άλλων, αν ήταν παρών ο υπουργός Οικονομίας θα μαθαίναμε και τα στοιχεία για το έλλειμμα τα οποία γνωρίζει η Eurostat, αλλά όχι οι Έλληνες πολίτες.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, επικαλούμενος στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, υποστήριξε ότι εν μέσω κρίσης οι τράπεζες διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους τους και επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό.

Ερωτηθείς αν σε περίπτωση που κερδίσει το ΠΑΣΟΚ θα επιβάλλει έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, απάντησε: «είμαστε κατά των έκτακτων εισφορών και της λογικής αυτής, θα αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε τα μερίσματα να φορολογούνται δικαίως και οι μερισματούχοι των τραπεζών να φορολογούνται κανονικά όπως και τα άλλα εισοδήματα. Παράλληλα θα υπάρξει ένα πλαίσιο ώστε να σταματήσουν οι καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών που εκτοξεύουν τα κέρδη τους σε βάρος του καταναλωτή και της μικρής επιχείρησης».

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ που προβλέπει «έκρηξη ανεργίας και ελλειμμάτων το 2010», ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, η συζήτηση αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά στο πως θα προλάβουμε τα χειρότερα, τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και πως θα περιορίσουμε την αύξηση της ανεργίας».

«Αυτά λέει και το ΔΝΤ, αν και είναι συντηρητικός οργανισμός, ενώ αυτά που λέει για την Ελλάδα είναι ανησυχητικά και κάνουν ακόμα πιο αναγκαία τη δική μας προσέγγιση, ότι το πρώτο μέλημα είναι να πάρει η οικονομία ''μπροστά'' και κάνεις και το ''νοικοκύρεμα'' των δημοσιονομικών», τόνισε, προσθέτοντας ότι «και στο άτυπο Ecofin που επέλεξε να μην πάει ο κ. Παπαθανασίου η συζήτηση στην ίδια κατεύθυνση είναι».

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για την επιλογή του να παραχωρήσει αντί για διακαναλική συνέντευξη Τύπου με δημοσιογράφους, μια «προστατευμένη συζήτηση» με πολίτες.

Διερωτήθηκε μάλιστα «πως επελέγησαν αυτοί οι πολίτες» και εκτίμησε ότι τα κριτήρια επιλογής τους δεν είναι αντικειμενικά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ