Πολιτική
Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2009 00:43

Οι έδρες των κομμάτων στο 65% των εκλογικών τμημάτων

Σε 159 ανέρχονται οι έδρες του ΠΑΣΟΚ με καταμετρημένο το 65% των εκλογικών τμημάτων. Η ΝΔ έχασε 58 έδρες και η κοινοβουλευτική της δύναμη εκτιμάται σε 94 έδρες.

Σε 159 ανέρχονται οι έδρες του ΠΑΣΟΚ με καταμετρημένο το 65% των εκλογικών τμημάτων. Η ΝΔ έχασε 58 έδρες και η κοινοβουλευτική της δύναμη εκτιμάται σε 94 έδρες.

Από δυο έδρες χάνουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΚΕ να κατακτά 20 έδρες και το ΣΥΡΙΖΑ 12 έδρες. Ο ΛΑΟΣ αυξάνει κατά 50% τη κοινοβουλευτική του δύναμη και κατακτά 15 έδρες.

Σε ό,τι αφορά την αποχή, εκτιμάται σε 30,26%, με το ποσοστό να μειώνεται όσο προχωρά η καταμέτρηση των ψήφων.

Mε αλλαγή σκυτάλης σε 38 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, που είχε ως αποτέλεσμα να "πρασινίσει" στην κυριολεξία ο χάρτης της επικράτειας, με μεγάλες ανατροπές, αλλά και με διατήρηση των παραδοσιακών "κάστρων" των δύο μεγάλων κομμάτων, εξελίσσονται οι βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Σε επίπεδο περιφέρειας, η ΝΔ διατήρησε τις δυνάμεις της στην Πέλλα, τις Σέρρες, την Καστοριά, την Αργολίδα, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία.

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ διατήρησε τα παραδοσιακά του «κάστρα» σε Ροδόπη, Ξάνθη, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Εύβοια, Ευρυτανία, Εύβοια, Β' Πειραιά, Δωδεκάνησα, Χανιά, Ηράκλειο και το Λασίθι. Στις δυνάμεις του όμως προστέθηκαν και ο Έβρος, η Δράμα, η Καβάλα, η Α' και Β' Θεσσαλονίκης, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα, η Α' και Β' Αθηνών, η Αττική, η Αρκαδία, η Κορινθία, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, οι Κυκλάδες αλλά και η Χαλκιδική, το Κιλκίς, η Ημαθία, η Πιερία, η Φλώρινα, η Κοζάνη, τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα, η ¶ρτα, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Καρδίτσα τα Τρίκαλα καθώς και η Κέρκυρα, η Λευκάδα και η Κεφαλονιά.

Τα τρία μικρότερα κόμματα, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ, που εισήλθαν στη Βουλή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο 65% της επικράτειας, απέσπασαν τα μεγαλύτερα ποσοστά τους, κατά κύριο λόγο, στα μεγάλα αστικά κέντρα, εκτός από το ΚΚΕ.

Ειδικότερα, το ΚΚΕ, που λαμβάνει 7,25% στην επικράτεια, έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά του στη Σάμο με 17,20%, στη Λέσβο με 13,91%, στη Β΄ Πειραιώς με 12,78%, στην Κεφαλληνία με 12,43 και στην Κέρκυρα με 11,78%.

Ο ΛΑΟΣ, που πέρασε στην τέταρτη θέση, αφήνοντας πίσω του το ΣΥΡΙΖΑ, και λαμβάνοντας στην επικράτεια το 5,46%, απέσπασε τα μεγαλύτερα ποσοστά του στην Α’ Θεσσαλονίκης με 8,24%, στην Αττική με 8,23%, στη Β΄ Πειραιώς με 7,60%, στην Α΄ Πειραιώς με 7,58% και στη Β’ Θεσσαλονίκης με 7,46%.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, που λαμβάνει στην επικράτεια 4,36%, πήρε τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Α’ Αθηνών με 7,97%, στη Β΄ Αθηνών με 7,38%, στην Α’ Θεσσαλονίκης με 5,95%, στην Α’ Πειραιώς με 5,46% και στη Β΄ Πειραιώς με 5,44%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ