Την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας εν όψει της κρίσιμης περιόδου που διέρχεται το Κυπριακό, τόνισαν Κυπριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αφορμή την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.
Την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας εν όψει της κρίσιμης περιόδου που διέρχεται το Κυπριακό, τόνισαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι «αυτό που μετρά είναι ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής συντονισμός και επαφή μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου». «Η Ελλάδα είναι στήριγμα στον αγώνα μας και απαραίτητο στοιχείο στην πολιτική μας για λύση, συνεχίζουμε τις πολύ στενές σχέσεις με την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ¶ντρος Κυπριανού δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην εξουσία, η ελληνική κυβέρνηση ήταν πάντα στο πλευρό της Κύπρου και στήριζε τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. «Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί στήριγμα στον αγώνα μας και ότι η συνεργασία που θα αναπτυχθεί στη συνέχεια μπορεί να αποδώσει και να αποφέρει περισσότερα αποτελέσματα. Η βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να θεωρείται δεδομένη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος στις παραμονές των εκλογών είχε επικρίνει έντονα τον απερχόμενο πρωθυπουργό γιατί δεν είχε θέσει σε εφαρμογή συμφωνία για δημιουργία συντονιστικού σώματος στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό, ευχήθηκε να υπάρξει νέα πιο στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι η Κύπρος προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και σε κοινή προσπάθεια για εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος των δύο χωρών.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η συμπόρευση Κύπρου και Ελλάδας αποτελεί αξίωμα και προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα του κυπριακού λαού. Είπε επίσης, ότι αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να επιδιωχθεί πιο στενή συνεργασία με εμπλοκή της Ελλάδας σε θέματα εμπειρογνωμοσύνης, καθώς και διαμόρφωσης κοινής στρατηγικής και κινήσεων, με παρεμβάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει της αξιολόγησης της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο.