Στην πρώτη του συνέντευξη σε ιταλικό μέσο ενημέρωσης, αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζει ότι επιθυμεί να «συνδυάσει την οικογενειακή παράδοση με τον αγώνα για την δημοκρατία, την δικαιοσύνη και τον σεβασμό των κανόνων».
Στην πρώτη του συνέντευξη σε ιταλικό μέσο ενημέρωσης, αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζει ότι επιθυμεί να «συνδυάσει την οικογενειακή παράδοση με τον αγώνα για την δημοκρατία, την δικαιοσύνη και τον σεβασμό των κανόνων».
Στην ερώτηση του απεσταλμένου της «Κορριέρε Ντελλα Σέρα», Αντόνιο Φερράρι, περί των τριών προτεραιοτήτων, που θέτει ο επερχόμενος πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου απαντά:
«Καταπολέμηση της διαφθοράς, που παρεμπόδισε την ανάπτυξη της χώρας μου, θολώνοντας τη διαφάνεια και αλλοιώνοντας τους κανόνες. Να προσφέρουμε δουλειά στους νέους, να βοηθήσουμε τους άνεργους, να καταπολεμήσουμε την παραοικονομία, να ακολουθήσουμε πιο δίκαια φορολογική πολιτική και να ποντάρουμε στην πράσινη οικονομία. Να σπάσουμε, δηλαδή, το κλίμα εκείνο, που κινδυνευει να στερήσει το οξυγόνο από τη δημοκρατία μας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτει, επίσης, ότι «θα πρέπει να σπάσουν οι πελατειακές σχέσεις, που πολλοί θεωρούν ως αυτονόητο προνόμιο, αρχίζοντας από τον δημόσιο τομέα».
«Η συμμαχία του κράτους με τα μεγάλα κεφάλαια ευνόησε πολύ σημαντικά τους ήδη έχοντες, αφαιρώντας πόρους από όλους τους υπόλοιπους. Αυτό, πρέπει να αλλάξει», υπογραμμίζει.
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου εξηγεί ότι είναι «υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον όρο να σεβασθεί η ¶γκυρα όλους τους όρους, που τις έχουν τεθεί. Μεταξύ αυτών, φυσικά, είναι και το Κυπριακό. Η βούλησή μας είναι ξεκάθαρη, αλλά εξαρτάται και από τις θέσεις, που θα λάβει η έτερη πλευρά».
Στην ερώτηση «τι είναι αυτό που σας πείθει στον Μπαράκ Ομπάμα;», ο νικητής των χθεσινών εκλογών απαντά ότι είναι «πάρα πολλά τα θετικά σημεία. Το θάρρος, που επιτρέπει να ακολουθούνται τα λόγια, από πράξεις. Η αποφασιστικότητα στην υποστήριξη των αλλαγών σε όλους τους τομείς, στην πολιτική, την οικονομία, τον χρηματιστικό τομέα, την προστασία του πλανήτη. Aν αφαιρέσεις την ελπίδα από τον κόσμο και τον αφήσεις να γλιστρήσει προς τον φόβο, τότε θα αρχίσει να ελκύεται από τη συντήρηση. Ο πρόεδρος Ομπάμα διαδίδει μια σαφή ελπίδα και αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη».
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας, ο Γιώργος Παπανδρέου εκτιμά ότι «ασφαλώς και υπάρχει μέλλον, αλλά ο σοσιαλισμός πρέπει να σημάνει, πάνω απ’ όλα, διαφάνεια. Είναι ενδιαφέρον αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά στην Ευρώπη».
Για την Ιταλία, τέλος, δεν κρύβει ότι παρακολουθεί «με ενδιαφέρον και πάθος την ανοικτή διαδικασία εκλογής του γραμματέα του ιταλικού "αδελφού" κόμματος, του Partito Democratico» (σσ. Δημοκρατικού Κόμματος), αν και, όπως τονίζει, «τώρα πρέπει να επικεντρωθώ στην Ελλάδα μου».
ΑΠΕ-ΜΠΕ