Κόσμος
Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2009 09:00

Ρόμπερτ Γκέϊτς: Νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα ενισχύσει την Αλ-Κάϊντα

Μία νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα επιτρέψει στην Αλ-Κάϊντα να κερδίσει έδαφος, αλλά κκυρίως θα επιβεβαιώσει την εξουσία της, δήλωσε χθες το βράδυ μιλώντας στο CNN ο Αμερικανός υπουργός ¶μυνας, Ρόμπερτ Γκέϊτς.

Μία νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα επιτρέψει στην Αλ-Κάϊντα να κερδίσει έδαφος, αλλά κυρίως θα επιβεβαιώσει την εξουσία της, δήλωσε χθες το βράδυ μιλώντας στο CNN ο Αμερικανός υπουργός ¶μυνας, Ρόμπερτ Γκέϊτς.

Για τον ΓκέΪτς, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία πως εάν οι Ταλιμπάν πάρουν τον έλεγχο μεγάλο τμημάτων του Αφγανιστάν, αυτό θα σημαίνει ότι «η Αλ-Κάϊντα θα έχει περισσότερο χώρο για να ενισχυθεί».

«Όμως αυτό που κατά την άποψή μου είναι το πιο σημαντικό, είναι το μήνυμα που θα στείλει ότι επιβεβαιώνεται η εξουσία» του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επισήμανε ο Γκέϊτς.

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε πως η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και την περιοχή θα έχει ουσιαστική σημασία για την Αλ-Κάϊντα και την ιδεολογία της.

Τα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν είναι «το σύγχρονο επίκεντρο του Τζιχάντ», υπογράμμισε ο Γκέϊτς. «Είναι εκεί που οι Μουτζαχεντίν νίκησαν μια άλλη υπερδύναμη» την πρώην Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του '80, υπενθύμισε ο Γκέΐτς και πρόσθεσε πως οι ηγέτες της Αλ-Κάϊντα πιστεύουν «ότι μπορούν να νικήσουν μια δεύτερη υπερδύναμη».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων