Κόσμος
Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2009 05:52

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 2.000 νεκροί ημερησίως σε βίαια επεισόδια

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι βρίσκουν κατά μέσον όρο τον θάνατο ημερησίως σε ολόκληρο τον κόσμο από επεισόδια ένοπλης βίας, ανακοίνωσαν χθες 12 διεθνείς οργανώσεις, καλώντας τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση μιας συνθήκης για τον έλεγχο του εμπορίου όπλων.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι βρίσκουν κατά μέσον όρο τον θάνατο ημερησίως σε ολόκληρο τον κόσμο από επεισόδια ένοπλης βίας, ανακοίνωσαν χθες 12 διεθνείς οργανώσεις, καλώντας τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση μιας συνθήκης για τον έλεγχο του εμπορίου όπλων.

Η έκθεση των οργανώσεων - την συνέταξε για λογαριασμό τους η βρετανική ΜΚΟ Oxfam - δημοσιεύθηκε ενώ επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών άρχισε να συζητά σχέδιο απόφασης που ορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για τη συνθήκη. Στόχος, η σύναψή της ως το 2012.

Η έκθεση τονίζει πως αφού πολλές κυβερνήσεις συμφώνησαν το 2006 ότι υπάρχει ανάγκη να ρυθμιστεί το παγκόσμιο εμπόριο όπλων, περίπου 2,1 εκατ. άνθρωποι βρήκαν το θάνατο σε επεισόδια ένοπλης βίας. Ο αριθμός μεταφράζεται σε πάνω από έναν θάνατο κάθε λεπτό - η πλειονότητα των θυμάτων είναι άμαχοι.

Από το σύνολο των θανάτων, 700.000 και πλέον σημειώθηκαν στην διάρκεια συρράξεων, στο Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Σρι Λάνκα και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κατά την έκθεση. Ο αριθμός περιλαμβάνει και θανάτους από επεισόδια βίας που δεν έχουν πολιτικά κίνητρα ή χαρακτήρα πολέμου.

Ο Jeremy Hobbs, εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam, δήλωσε ότι οκτώ στις δέκα κυβερνήσεις δηλώνουν πως θέλουν να υπάρξει συμφωνία για το διεθνές εμπόριο όπλων.

«Αυτόν τον μήνα θέλουμε η πλειοψηφία των πεφωτισμένων χωρών στον ΟΗΕ να καταφέρουν να προχωρήσει» [η διαπραγμάτευση για τη συνθήκη], τόνισε ο Τζέρεμι Χομπς. «Οι λίγες αδιάλλακτες [κυβερνήσεις] δεν μπορεί να επιτραπεί να εμποδίζουν την σύναψή της εσαεί».

Η προταθείσα - δεσμευτική - συνθήκη επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς και ορίζει διεθνείς κανόνες και προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά την εισαγωγή, την εξαγωγή και την μεταφορά συμβατικών όπλων.

Κυριότερος πολέμιος της συνθήκης υπήρξε, στο πρόσφατο παρελθόν η κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους. Το έτος 2008, στις Ηνωμένες Πολιτείες αναλογούσαν τα δυο τρίτα των παγκόσμιων εξαγωγών ή/και πωλήσεων όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο, αξίας 55,2 δισ. δολαρίων.

Της σχετικής ψηφοφορίας απείχαν πέρυσι επίσης η Κίνα, η Ρωσία και το Ισραήλ, σημαντικοί εξαγωγείς όπλων.

Οι υποστηρικτές της συνθήκης λένε ότι θα κλείσει τα «παραθυράκια» στους περιφερειακούς και εθνικούς μηχανισμούς ελέγχου του εμπορίου όπλων, που επιτρέπουν μεγάλο μέρος τους να διακινείται λαθραία. Οι πολέμιοί της υποστηρίζουν ότι οι εθνικοί μηχανισμοί ελέγχου είναι επαρκείς.

Διπλωμάτες σημειώνουν ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είναι πιο «ανοικτή» όσον αφορά τη συνθήκη, αλλά έχει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά της καθώς και το εάν έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα οπλοφορίας στις ΗΠΑ.

Το σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και να τεθεί προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση τον Δεκέμβριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters